40 години от изстрелването на мисия Вайкинг до Марс!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 09 Септември 2015

Посещения: 26

Снимка на повърхността на Марс, направена от „Вайкинг 2“. Credit : NASA

9 септември 2015 г. 10:25 ч.

Светослав Александров. Тези дни отбелязваме 40 годишнина от изстрелването на една от най-смелите и успешни мисии на НАСА – мисия „Вайкинг“ до Марс!

Мисия „Вайкинг“ се е състояла от две автоматични междупланетни станции – „Вайкинг 1“ и „Вайкинг 2“. Всяка от тези междупланетни станции е имала прикрепен към нея спускаем апарат. „Вайкинг 1“ е изстреляна на 20 август 1975 година, а „Вайкинг 2“ – на 9-ти септември 1975 година. „Вайкинг 1“ и „Вайкинг 2“ пристигат в орбита около Марс респективно на 19 юни и 7 август 1976 година. На 20 юли 1976 година спускаемият апарат на „Вайкинг 1“ каца благополучно на повърхността на Марс, а на 3 септември каца и спускаемият апарат на „Вайкинг 2“.

Едно от забележителните неща за тази мисия е, че по това време НАСА все още не разполага с детайлна информация за състава на марсианската атмосфера, нито разполага с детайлни снимки на повърхността. И въпреки това агенцията провежда смело експедиция, която е свързана с кацане!

Орбиталните апарати на „Вайкинг“ правят над 55 000 снимки на Марс, а спускаемите апарати правят още 4 500 снимки от самата повърхност. В рамките на експедицията е картографирана 97% от повърхността на планетата.

До ден днешен събраните научни данни се анализират. Данните от „Вайкинг“ предполагат за пръв път, че планетата Марс е изглеждала по по-различен начин в миналото. Едва десетилетия по-късно, когато пристигнаха съвременните мисии, сред които досега работещите марсоходи „Опортюнити“ и „Кюриосити“, беше доказано, че наистина Марс е бил по-топъл в миналото и е имал предпоставките за развитието на живот.

Изследването на Марс продължава! Последните мисии пристигнаха в орбита около Марс в края на миналата година и това бяха американската „Мейвън“ и индийската „Марсианска орбитална мисия“! През зимата и пролетта на 2016 година предстои изстрелването на още две мисии: руско-европейската мисия „ЕкзоМарс“ и американската „ИнСайт“. „ЕкзоМарс“ ще се състои от орбитален и спускаем комплекс, а „ИнСайт“ ще е изцяло спускаема.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/