Сдружение „Фън ин дъ маунтин“ в Смолян с нов проект за младежки дейности

3
Добави коментар
arbalet
arbalet

Сдружение „Фън ин дъ маунтин“, което направи горско училище за игри инеформално образование за децата на Смолян в местността „Амзово“, стартира нов проект „Моето бъдеще е и твое“. Основните цели, са повишаване на капацитета на младежките работници за работа с деца и младежи, чрез неформалното образование, насочено към деца и младежи от Смолян и региона. Идеята е да се прилагат на практика подходящи новаторски подходи и методи за младежка работа, които да привлекат младежите в различни дейности. Акцент в новата програма е да се създават и популяризират подходящи принципи и стандарти за етично поведение при работа с деца и младежи.

В дейностите, планирани в рамките на проекта ще бъдат въвлечени младежи между 15 и 29 годишна възраст, младежки работници, активно работещи и/или желаещи да работят с деца и младежи, които да се включат в дейности за неформално екологично образование. В дейностите по проекта ще бъдат включени и хора, работещи с деца и младежи в неравностойно положение. Срокът за изпълнение на проекта е 31 октомври 2015 г., а основната част от дейностите на терен ще бъдат реализирани в рамките на Горски парк ”Амзово” в Смолян. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2011-2015) за развитие и признаване на младежката работа, а общата стойност на проекта е в размер на 9 482,00 лв.

Ентусиастите от Сдужение Fun in the Mountain вече реализираха една чудесна идея за децата през това лято. Те организираха лятното училище в Горския парк в местността Амзово, в което над 300 деца от 4г. до 12 годишна възраст се забавляваха в импровизираните “класни стаи” сред гората. Ваканционните занимания на малчуганите включваха игри сред природата, уроци как се оцелява в гората, запознаване с растителния и животински свят в планинския район. Лагерниците играят сред дърветата без интернет, телевизия и Wi-Fi, правят много разходки в околностите, четат книги на хартия, а не на екран и рисуват. В парка е оборудвана зона за алпийска подготовка за по-големите, а въжен мост и 70-метров алпийски тролей са част от препятствията. От сдружение Fun in the Mountain предвиждат да предоставят парка за занимания на деца и през самата учебна година, така че някои от училищните часове да бъдат преподавани в гората.