Трикове при гладене

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ако ви остане петно от ютията, има начин да го премахнете:

Дрехите, които носим през зимата са доста трудни за гладене – дебели поли, панталони или сака, които ни късат нервите всеки път след пране. Такива дрехи се гладят само на опаката страна, като първо с ютията се минават шевовете и джобовете.

Панталоните се гладят през влажна кърпа. Първо се изглажда коланът и горната част, след това се слагат на дъската и се отмята половината. Гладят се коленете, за да се приберат леко. Ръбовете на панталона се изглаждат за да са еднакви на крачолите. След като ги изгладите ги оставате да поизстинат, иначе отново ще ги намачкате.

Дебелите поли се гладят по същия начин. Внимателно с влажна кърпа, се заглажда долната част. Там, където е ръбът на подгъва, не се глади, защото ще се получи грозна гънка.

При дрехи от трико бъдете по-внимателни. Те се гладят докато са още леко влажни и през влажна тъкан. Глади се, като ютията се премества, без да се плъзга, защото иначе дрехата ще се разтегне.

Ако се налага да гладите дрехи с бродерия или такива от кадифе, това създава допълнителни затруднения.

Ако дрехите ви имат бродерии или дантели ги гладете на обратно, а ако са от кадифе, гладете само на пара.

Саката си давайте на химическо чистене. Това което може да им причините с ютията не се оправя след това.

Ако ви остане петно от ютията, има начин да го премахнете:

Намокрете мястото със студена вода, наръсете го със сол и го оставете на слънце. След два часа изтръскайте солта и изплакнете в студена вода.

Натъркайте петното с разрязана глава лук и промийте петното с разтвор от вода и прах за пране.

Ако петното е върху копринена или вълнена дреха, намажете мястото с каша от сода за хляб и вода. След като изсъхне, изчистете с четка и изплакнете със студена вода.