Руслан Трад пред Bulevard.bg: Разбиване на митовете за бежанците и Близкия Изток

6
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Истината отвъд пропагандата – кой е отговорен за войната в Сирия, кои са бежанците и като цяло какво да очакваме от целия този процес

Близкият Изток и бежанците са теми, които в последно време предизвикват голям смут в сърцата на много хора. Негативните реакции не са малко и на моменти избиват в ксенофобия. Манипулациите на общественото мнение изкривяват допълнително възприятията, създавайки лъжливи представи за случващото се, и вкореняват още дълбоко в нас страха от другия. 

След като се нагледахме на видеа, заснели уж бежанци, наслушахме се и се начетохме на теории на конспирацията, видяхме и много „експертни“ мнения, решихме да се обърнем към, човек, на когото темата е не просто близка на сърцето, ами и действително разбира – специалистът по въпросите на Близкия Изток и журналист на свободна практика Руслан Трад. 

С него решихме да разбием някои от най-закоравелите митове, битуващи в населението – причините за конфликтите в Близкия Изток, произхода на бежанците, защо идват към Европа, има ли фанатици сред тях. Въпросите са вдъхновени от български и чужди форуми и представят някои от най-консервативните мнения по темата. 

Представяме ви едно експертно мнение, което ни лишава от иначе много „яките“ за пред медиите скандали. Само това, което ние и Руслан Трад виждаме като обективна истина по въпроса. 

Приятно гледане!

Въпроси:

– Защо отказваш вече да участваш в сутрешни блокове и други предавания, където те канят да коментираш въпросите с бежанците и Близкия Изток? – 0.23 мин.

– Американците ли са виновни за всичко? – 2.25 мин.

– Кои са интересите, които се противопоставят в Близкия Изток? – 4.30 мин.

– Как ще отговориш на тези, които твърдят, че преди Арабската пролет е било по-добре в региона? – 8.17 мин.

– Как се стигна до „Ислямска държава“? Кой я създаде, откъде се финансира? – 10.13 мин.

– Кои са бунтовниците? Въобще кои са силите, намесени в конфликта в Сирия и в целия Близък Изток? Как се разпределят силите и реално, кой зад кого седи? – 15.00 мин.

– Казваш, че принципно не са отговорни „Големите сили“ за събитията в Близкия Изток, но за сметка на това те ще са отговорни за решението на проблема? – 16.00 мин.

– Кризата с бежанците. Само сирийци ли са бежанците? Какъв е съставът на бежанците, които прииждат в Европа – християни, мюсюлмани…? – 17.11 мин.

– В Сирия има гражданска война, за другите държави се казва, че няма война. Сега имигрантите от тях какви са – бежанци, икономически имигранти…? – 19.53 мин.

– Защо повечето от бежанците, преминаващи към Европа, са мъже? Защо не са останали по домовете си, за да ги защитават? – 21.26 мин.

– Сега идват бежанците и се получава един доста плашещ сблъсък на култури? Има един голям страх от ислямизиране – 24.36 мин.

– Другият голям страх е, че тези хора ще се капсулират в едни гета и това ще доведе до обичайните неща за едно гето – престъпност, проституция, кражби… – 26.40 мин.

– Какво могат да направят гражданите и институциите, че да се получи интеграцията? – 27:55 мин.

– Ще искат ли обаче бежанците да се интегрират? Самата дума „ислям“ се свързва с изключително консервативни нрави и това е нещото, което плаши хората. – 28.46 мин.

– Колко още бежанци се очакват? Премиерът спомена за едни 8-10 млн. души. Колко очакваш ти? – 29.46 мин.

– Обобщи в 1 изречение посланието, което хората трябва да чуят. – 30.34 мин.