Fork and Spoon – 3в1: СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ

1
Добави коментар
micromirco
micromirco

3в1: СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ

Здравейте, кулинарни любители!

Аз съм Миро – Малкият черпак в голямата кухня и предстои да ви опиша със Сиска – Големият черпак, какво приготвихме снощи за вечеря.

Всъщност, по мое мнение, това ястие трябваше да се получи по различен начин, но се удивих колко готино стана с този алтернативен подход.

Този път ще се опитам точно да калкулирам колко пари ни излезе то. Така че вие можете да си направите сметка колко добра идея е да изненадате своите домашни и преходящи консуматори. 😀

Това, което направихме снощи, е кюфтенца с гъбен сос… Но не точно по стандартния начин. И, тъй като вече знаете какво ще ви представя, с ваше позволение, ще си предоставя лукса да кръстя рецептата:

3в1: СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ

…Има нещо сбъркано в мен! Ако някой психиатър чете това психично описание, нека се свърже спешно с мен. ИМАМ НУЖДА ОТ ПОМОЩ! 😀

Така, да се върна на темата! 😀

Необходимите продукти за нашия СОС’о’КЮФТ’о’ГЪБ, се побират идеално в следния списък:

ПРОДУКТ ОРИЕНТИРОВЪЧНА ЦЕНА 750 г. някаква КАЙМА 3.50 лв. 3-4 филийки ХЛЯБ 0.28 лв. 1 главичка ЛУК 0.10 лв. 500 г. ГЪБИ 2.95 лв. 50 мл. ОЛИО 0.15 лв. 150-200 г. БРАШНО 0.30 лв. СОЛ 0.01 лв. ЧЕРЕН ПИПЕР 0.01 лв. ЧЕРВЕН ПИПЕР 0.01 лв. 1 бр. ЯЙЦЕ 0.20 лв. ЧУБРИЦА 0.01 лв. 1 бр. ЛИМОН 0.20 лв. ВОДА 0.00 лв. Общо: 7.72 лв.

Начинът на приготвяне е доста лесен и бърз. Няма и час… И ядете 🙂

За кюфтетата: Мокрим хляба с вода, изстискваме и го слагаме при каймата. Добавяме сол, черен пипер, червен пипер, яйцето, настърган лук, чубрица и малко олио. Замесваме суровата месна смес. Оформяме мънички кюфтета и мятаме във фурната, за да се изпекат.

За гъбите: Докато кюфтетата се пекат, обелваме и измиваме гъбите. Слагаме ги в тавичка и също ги запичаме във фурната. Предпочетохме този вариант на приготвяне, защото при пържене се свиват прекалено много. Така, пък, те се подготвят, заедно с кюфтетата. Долу-горе по едно и също време стават готови.

За соса: Слагаме тиган или тенджера на котлона, а в него/нея – олио и брашно. Бъркаме, за да се стане каша. Внимавайте да не се получат бучки! Докато ние правихме соса, котлонът се взриви… Заедно с бушона… 2 пъти. 😀 И заради това не успяхме да разбъркаме соса качествено. Е, след като Сиска се сети да ползваме услугите на МИКСЕРА, нещата се нормализираха. 😀 Бавно и постепенно добавяме вода, докато стане по-рядка от очакваната каша. Овкусяваме със сока от един лимон, освен това – сол и черен пипер. Силно препоръчвам да сложите и скилидка чесън или такъв на прах. Ние не сложихме, тъй като някои от хапващите не обичат тази съставка.

Когато и трите части от ястието са готови, просто ги смесваме.

Оставяме няколко минути настрана, за да се постегне сосът и да се миксират вкусовете на всички компоненти. Ароматът и вкусът са жестоки. А външният вид – следният:

Е, какво ще кажете? Изглежда готино, нали? 😀 Гарантираме ви, че наистина е много евтино, бързо, вкусно и засисащо. За няма и 8 лв. ще изхраните достатъчно много хора. Те, пък, ще останат очаровани!

Ако ви харесват нашите кулинарни идеи, щракнете бутона LIKE/ХАРЕСВА МИ в нашата FaceBook страница Вилица и лъжица / Fork and Spoon. Така, ще можете по-бързо и лесно да готвите с нас! 🙂

Доскоро готвене,

Малкият черпак в голямата кухня – МИРО 🙂

Like this:

Like Зареждане…

Related