Кой е Исус Помазаника?

3
Добави коментар
pentecost
pentecost

Иска ми се да поговорим за това кой всъщност е Помазаника (Христос), защото учудващо е колко много хора, определящи себе си като християни, не са съвсем наясно за какво иде реч.

Струва ми се, че отчасти объркването идва поради факта, че не се използва българската дума „помазаник“, а гърцизмът „христос“, който пък е превод на арамейското „мешиха“ и на еврейското „машия“. Но всички тези думи в крайна сметка означават едно и също – „помазаник“. Какво значи „помазаник“ обаче? Чисто етимологично това означава човек, който е помазан т.е. намазан с нещо. С какво? В юдаизма, откъдето произлиза тази автентична идея за помазаника, както разбираме от книгите в Стария завет, царете са били помазвани с маслинено масло, зехтин, когато са били провъзгласявани за царе. Изливало се е зехтин, съхраняващ се в овнешки рог, върху главите им, което се е стичало по тях. Зехтинът пък е символ на Светия Дух – Руах ХаКодеш – и по този начин въпросният цар получава и одобрение от Бога, не само от народа. Значи, помазаникът е преди всичко цар, избраник, угоден на Бога. На него му е дадена власт и сила да управлява. Пример за това в Библията са Саул и Давид. Но нека погледнем към Исус от Назарет, който беше не просто помазаник, а Господният Помазаник, Помазаникът на Яхве, или ЯХВЕ Машия. Той беше изобилно помазан с Божия Дух – Руах Елохим – и беше пратен от Отца да говори Божиите думи, да изяви Божието присъствие, да покаже Божията сила на царството, което има да дойде. Но Господният Помазаник не е обикновен човек, той е много повече от това. Помазаника е Богочовек, той има в себе си божествената природа на Отца, но е роден от човешка жена, сиреч има човешко тяло. Той е преизпълнен без мярка с Духа на Бога и Словото е въплътено в него. Той е живият Закон – Тора, глас и образ на ЯХВЕ Елохим. Той е представител на Бога пред човеците, а от страна на хората е първосвещеник и застъпник пред Бога за нас.

И за да подкрепя казаното от мен дотук, предлагам на вашето внимание откъси от Послание до Колосяните от ап. Павел, в което гръцката дума Христос е заменена с българския ѝ еквивалент Помазаник, и е леко перифразирано и съкратено, без обаче да е променян смисълът на оригинала. Използвал съм изданието на Верен 2002. Най-добре да си отворите Колосяни и да сравнявате с текста по-долу. Ще видите колко по-ясно ще ви стане с варианта, който ви предлагам. В книгите на Новия Завет думата „Христос“ („Помазаник“) е употребена над 500 пъти! Всеки може да провери сам в Конкорданса. Надявам се да имате полза от всичко това. Приятно четене.