Оръжието, което ще промени войната | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

“Мисля, че вече можем да го направим“ – казва ген. Хийтхолд за новото лазерно оръжие..“Като казвам вече, имам предвид през следващите десет години“.

Ако това е вярно, значи се намираме пред прага на революционен скок в начина, по който ще се води войната на бъдещето – след десетилетия на скъпи научни и технически проучвания и разработки. 

Лазерът – съкращение от  light amplification by stimulated emission of radiation – ) е източник на тънък, добре насочен, кохерентен сноп с постоянна дължина на вълната (еднакъв цвят), постоянна фаза и голяма яркост, за разлика от некохерентните източници като електрическите крушки, които излъчват вълни в почти целия електромагнитен спектър и във всички посоки. Принципът на действие на лазера е комбинация между квантово-механични и термодинамични процеси.

 

Кадрите от „Силата се пробужда“ съвсем скоро – до 10 години – може да станат реалност
––––––––––––––

 

Нискоенергийните лазери са част от модерния живот, използвайки хелий и неонов газ за генериране на безвредни светлинни лъчи, които се използват за най-различни цели – от сканиране на бар кодове до промяна на телевизионните канали. Лазерни сканиращи устройство мигат да откриват контрабанда, скрита вътре в човешкото тяло или в други скривалища.

Високоенергийните лазери се използват за очна хирургия или за пробиване на дупки в желязо и диаманти, като те са в състояние и да причиняват сериозни рани върху човешката тъкан. 

Всички останали представи за мощни лазери, които убиват за секунди хора, да свалят самолети или да потопяват кораби доскоро бяха сюжети само от научно-популярните романи и филми, но след създаването на лазерното оръдие те вече са на път да се превърнат в реалност.

През 90-те години на миналия век от началото на новия Пентагонът финансира с милиарди долари експерименти с лазерно оръжие, което използва газове или течности, за да генерира изключително мощни лъчи.

ВВС на САЩ осъществи десетки тестове с въздушни химически лазери, инсталирани върху транспортни самолети C-130 и пътнически лайнери Boeing 747. Но тези прототипове бяха прекалено обемисти, тежки и ужасно скъпи, а технологията изискваше самолетът да се върне обратно на базата само след няколко изстрела, за да презареди химикалите.

“Доста пъти досега сме правили демонстрационни стрелби с лазерни оръжейни системи, но нито един от тях не се оказа годна, за да бъде въведена на въоръжение“ – казва Марк Креймър, главен мениджър на ВВС за предстоящите тестови експерименти в Ню Мексико.

През 1999 г. експерти на Пентагона стигат до  заключението, че химическите лазери не са подходящи за използване от практична гледна точка, поради което през следващите години експериментите се фокусират най-вече върху „електрическите монолитни източници на изпомпване“ от два вида: „маса“ (bulk) или „нишка“ (fiber).” И при двата типа лъчът се генерира чрез изпращане на електричество в лазерните диоди – малките полупроводници – които превръщат електричеството в мощна светлина, която се изпомпва в ускорителя (gain medium).

Маса — лазерите използват парчета или ивици от редки земни минерали – например итербий – като ускорител. Нишка — лазерите „спояват“ фибро-оптични кабели като ускорители.

Лазерните комплекси, които ще осъществят тестовете на ракетната база „Уайт Сендс“ в Ню Мексико през януари използват редки метали. Лазерното оръдие е създадено от компанията General Atomics Aeronautical Systems Inc.  от Поуей, щат Калифорния, известна като производител на революционния дрон MQ-1 Predator.

Не е известна мощността на лазерното оръдие, тъй като това е класифицирана информация, но вицепрезидентът по лазерните програми Майкъл Пери съобщи, че експерименталния лъч е бил от порядъка на около 150 киловата – това е 100 пъти по-мощно от електричеството, необходимо да загрее електрическа печка до 350 градуса C.

Лазерът на General Atomics е пет пъти по-мощен от единствения въведен на въоръжение лазер на Пентагона – т.н. Laser Weapon System с мощност 30 киловата. Това оръжие се ползва от ВМС за сваляне на малки дрони и е тествано за обезвреждане на малки кораби от близко разстояние. Лазерното оръжие е монтирано на кораба USS Ponce, разположен в Близкия изток през 2014.

През октомври ВМС сключиха договор с компанията Northrop Grumman за сумата от $53 млн. за създаването на още по-мощно корабно лазерно оръдие.

Тестовете с новите лазерни оръжия ще се провеждат в продължение на 18 месеца, като по време на експериментите ще бъдат поразявани различни цели – ракети, артилерийски оръдия, минохвъргачки, крилати ракети, ракети земя-въздух.

Дизайнът на лазерните оръдия бе замразен през 2011 и на този етап системата е прекалено тежка и обемиста, за да може да се монтира на самолети. Но General Atomics е разработила по-нова версия, която може да събере в  пространство с параметри 3.6 х 1.2 х 0.6 м

Освен това General Atomics работи върху още една версия, предназначена да се монтира на самолети AC-130  и на дрон Predator C Avenger.

Още няколко компании разработват свои проекти за лазерно оръжие, което е съвместимо с параметрите на  AC-130. Производителят на изстребители Lockheed Martin разработва 60-киловатов лазер за пехотата, а Northrop  също изразява интерес към производство на самолетни лазери.

Самолетите АС-130 са най-подходящи за използване на новите лазерни системи
––––––––––––

 

Самолетите AC-130 са предназначени да кръжат над своите цели, които обстрелват с 20 мм, 30 мм и 105 мм оръдия, които се намират откъм левия борд на корпуса. В най-новата модификация ще бъдат монтирани устройства за изстрелване на лазерно — насочвани ракети или бомби.

АФСОК разработва стратегия за използване на лазери, които временно да обезвреждат противникови превозни средства, телекомуникационни системи или електростанции, кито да се използват при операции за спасяване на заложници или други специални мисии. Временното „обезвреждане“ на противника е от жизненоважно значение при такива ситуации, което няма да позволи на похитителите да преследват своите жертви, след като те избягат.

“Искате да обезвредите техните автомобили, техните лодки, техните самолети“ – казва ген. Хийтхолд . „Просто пробивате дупка в корпуса или причинявате други щети, които не се забелязват, докато не се качат и не се опитат да потеглят, но това се оказва невъзможно. Никой не знае, че сте повредили самолета му, или лодката му, като сте унищожили двигателите – без да се налага да използвате командоси или морски пехотинци или други специални части. Вие просто повреждате превозните средства на противника, без никой да разбере“.

Самолетите AC-130 могат да използват лазерите си също така за блокиране на мобилните комуникации на противника, като всичките му междинни станции бъдат извадени от строя – точно преди решителната атака. „Не е ли чудесно, когато за броени секунди преди нападението, когато те вече знаят за предстоящата атака, техните комуникации изведнъж престават да работят, не могат да установят връзка и безпомощно наблюдават, как ние си разиграваме коня“ – казва генералът.

Първото бойно лазерно оръдие вече е монтирано на борда на американския кораб USS Ponce

––––––––––––

Освен това с лазерното оръжие могат да се извършват таргетирани убийства – от мили разстояние да бъде поразявана само определената цел с абсолютна точност, тъй като лазерният лъч е много по-прецизен от ракетата. Но на този етап тази функция не е на дневен ред в тестовете.

“АФСОК възнамерява да използва оръжия с „насочена енергия ( DE), които са антиматериални, а не анти — персонални“ – казва Бил Лейн, началникът на отдел разузнаване и наблюдение в АФСОК.

Мениджърът на проекта за тестовете в Ню Мексико Ричард Багнел твърди, че неговият екип в момента разполага с бюджет от $200 млн., със задачата да разработи 50-киловатов лазер, който да е достатъчно компактен, за да може да се монтира в самолет до 2012 г.  Поради това работата се съсредоточава единствено върху експериментите с лазери с „електрически монолитни източници на изпомпване“, а не с химически лазери.

На този етап основният проблем е охлаждането и това важи както за „маса — лазерите“, така и за „нишка — лазерите“. Ускорителите и при двата вида са стъклени или кристални, които се нагряват, когато електричеството  излъчва своите електрони, но те не е охлаждат добре и могат да се пръснат – както се получава,  когато топла вода чупи студена стъклена бутилка.

––––––––––––

* Ричард Уитл, автор на книгата „Хищникът: Тайното начало на дроновата революция“, която всеки момент ще се появи на пазара.