Персийският залив се превръща в барутен погреб | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Решението на Саудитска Арабия да обезглави шиитския духовен лидер Нимр ал-Нимр отново изостри шиитско — сунитския конфликт в региона и предизвика опасна ескалация на конфликта между Рияд и Техеран за регионална доминираща роля.

Иранската Революционна гвардия се зарече да да отмъсти “бързо и сурово”, обещавайки да свали саудитската династия  като възмездие за този “акт на средновековно зверство”.

Суровият петрол Brent поскъпна до най-високата цена за последните три седмици и стигна $38.91 за барел – заради политическите рискове от верижното прекъсване на дипломатическите отношения между страните от Залива и Иран. А рисковете наистина са сериозно, тъй като 20 процента от глобалните доставки на петрол преминават през Ормузкия проток, а сега танкерите ще трябва да се промъкват покрай иранските бойни кораби на вахта по крайбрежието.

Суровият петрол марка Brent скочи до $38.91 за барел след дипломатическия разрив между Ирак и Саудитска Арабия
–––––––––––

Анализаторът на RBC Capital Markets Халима Крофт коментира за в. “Телеграф”, че “инвеститорите все още не са се пробудили за цялата опасност на ситуацията”.
“Ако преди пет години бяхме свидетели на щурм и подпалване на саудитското посолство в Техеран, цената на петрола щеше да скочи драстично, но сега имаме излишък от предлагане на пазара, така че засега тези събития бяха оценени само като политически шум. Но сега инвеститорите трябва да си дадат сметка и да прогнозират, какво може да се обърка”.

Рисковете за Саудитска арабия след екзекуцията на Нимр ал-Нимр са доста високи и е напълно реална опасността от масови бунтове на шиитско малцинство, което представлява 15 процента от населението на салафитското кралство. Но макар и малцинство, то е разположено в източната част на страната – точно върху териториите с най-богатите петролни залежи в Източната провинция.

Али ал — Ахмед, директор на Института за политиката на Залива във Вашингтон коментира, че Катиф е нервния център на саудитската петролна индустрия, т.н. “Голямата гара разпределителна”, където са струпани 12 нефтопровода, доставящи горивото до големите петролни терминали в Рас Танура и Дхаран. Тези петролопроводи са разположени в близост до градовете и пътищата, което ги прави много уязвими в случай на бунтове и размирици.

“Може да се стигне до кървава гражданска война, която няма да приключи, преди да падне саудитската монархия. Спиралата на насилието ще въвлече в хаоса всичко и всички в региона , като няма да пожали петролните тръбопроводи”.

След Саудитска Арабия дипломатическите отношения с Иран прекъснаха още Бахрейн и Судан. Така се отваря още едно огнище на напрежение в Близкия изток,  където вече се водят четири кървави войни.

Предишното изостряне на отношенията между Саудитска Арабия и Иран се случи между 1989  и 1992, но тогава балансът на силите бе съвсем различен – без войни в Сирия и Йемен, а САЩ бяха склонни да използват военна сила в помощ на своите съюзници в Рияд – ако се наложи.

Днес салафитското кралство е много по-уязвимо, тъй като след драстичния срив на цените на петрола правителството регистрира бюджетен дефицит от €98 млрд., много социални придобивки се наложи да бъдат орязани, застрашен е “социалният договор”, на който десетилетия наред се крепи крехкото равновесие в кралството.

Обезглавяването на шейх Нимр ал-Нимр размъти ситуацията в региона, тъй като той бе един от духовните водачи на протестите от Арабската пролет през 2011. Сега US Wikileaks разпространи секретни грами на американското посолство в Рияд, от които става ясно, че ал-Нимр не е бил считан за терорист. Въпреки острите закани и заплахи съм кралската династия, той проповядваше съпротива без насилие. Освен това американските дипломати са предупреждавали Рияд, че екзекуцията му ще отприщи протести и ще бъде сериозна политическа грешка. Шиитският свят от своя страна предупреди, че екзекуцията на ал-Нимр ще означава “акт на война”.

Решението за изпълнението на смъртната присъда носи почерка на Мохамад бин Салман – 30-годишният втори престолонаследник, който концентрира в ръцете си цялата власт в кралството и не се съобразява с никого и с нищо.

Голяма част от саудитското дневно производство на 10.3 млн. барела  преминават през заселената с шиити територия. Въпреки че в момента има свръхпроизводство, запасите извън Саудитска Арабия не са големи и ако се стигне до нарушаване ритмичността на доставките до няколко дни ще настъпи дефицит и цените може да скочат драстично – дори до $200, ако размириците се задълбочат. Според ал-Ахмад масовите екзекуции в Саудитска Арабия са отприщили съдбоносна верига от събития, които много бързо могат да излязат извън контрол.

Кралството разполага с огромен полицейски апарат, като сила от 30 000 души охраняват само петролната инфраструктура. Но съществува риск от проникване на терористични групи, които да се опитат да саботират петролното производство. През 2006 г. бе заловен терорист — шахид, който подготвял нападение на един от петролопроводите. Впоследствие се оказа, че той е бил роднина на директора на уахабитската религиозна полиция.

Освен проблемът с шиитското малцинство, много сериозна заплаха за кралството представляват и близо 6000 саудитци, които са част от “Ал Кайда”. От тях се сражават срещу ИДИЛ, тъй като джихадистите са обявили саудитското кралско семейство за “узурпатори вероотстъпници” и за свой враг.

През 2007 г. саудитските тайни служби успяха до осуетят терористичен заговор на “Ал Кайда”, който е бил замислен като римейк на атентатите от 11 септември 2011: отвличане на самолети, които да катастрофират в петролните съоръжения в Рас Танура.

Според разузнавателна информация от Рияд сега Иран има намерение да използва стратегията на “война на изтощение” в Йемен, където всеки ден бойни действия на Саудитска Арабия струва $200 млн. Иран помага на йеменските шиити  – хути бунтовниците – и ги снабдява с ракети Scud, като целта е конфликтът да се проточи и да се превърне в “Саудитския Виетнам”. От своя страна хутите атакуват саудитски позиции по границата, в което живее шиитско население и което заплашва да се отцепи от кралството.

30 000-на армия охранява петролната инфраструктура на Саудитска Арабия 

––––––––––-

Иран без съмнение разполага със сериозни технически средства, за да нанесе сериозни щети върху саудитската петролна инфраструктура. Бившият шеф на ЦРУ Джеймс Уулси коментира, че иранската армия разполага с  електромагнитни бомби, които не могат да бъдат уловени от радарите и са в състояние да нанесат унищожителен удар върху  саудитската инфраструктура.

Иран може също така да изстреля военни спътници или да използва техни по-нискотехнологични варианти, разположени на балони. “Ако Иран детонира една от своите електромагнитни бомби на 30 км в атмосферата над електропреносната мрежа на Саудитска Арабия, тя ще бъде унищожена” – коментира Джеймс Уулси за  в. Telegraph.

От своя страна бившият директор на Агенцията за национална сигурност Кийт Алекзандър каза, че Иран разполага с една от петте най-подготвени армии за водене на кибер война в света и тя демонстрира своя потенциал през 2012, когато блокира работата на държавната петролно компания Saudi Aramco.

Ирански хакери също така са атакували компютърните системи на американския ВМФ, както и военни съоръжения в Германия, Франция и Великобритания.

–––––––––
* Амброуз Ивънс-Причард, международен бизнес анализатор на The Daily Telegraph. коментирал горещи събития от всички континенти. 

Оригинал: Saudi showdown with Iran nears danger point for world oil markets