Седем жертви на терористичен акт в Джакарта | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Седем жертви на терористичен акт в Джакарта
Според очевидци атаката започнала в 10:35 сутринта местно време (5:35 българско).

14 Януари 2016 09:06
0

принтирай

|

текст

Най-малко седем души са убити след стрелба и бомбени атаки в центъра на Джакарта.Един от атентаторите е открил огън около кафене „Starbucks” в индонезийската столица, съобщава АФП. През това време е имало и шест експлозии в района, който приютява много посолства на чужди страни.

Според полицията обект на нападението е било самото кафене Starbucks, което се намира на ул. Тхамрин в центъра на Джакарта, където има още американски заведения като Pizza Hut. Президентският дворец се намира на повече от миля от мястото на нападението.

 

В атаката срещу „Starbucks” най-напред е имало взрив в самото кафене, преди да се появи въоръжен атентатор, който открил огън по насъбралите се след експлозията. Докато полицията влиза в престрелка с него започват шестте последователни експлозии в участъка. Един или двама от извършителите са избягали от центъра на Джакарта на мотор. 

 

Video ledakan di perkiraan Starbucks Sarinah #BreakingNews #ledakansarinah pic.twitter.com/3tVhPN58gX
— Robert Harianto (@robetbet) January 14, 2016

 

Говорителят на полицията Антон Чарлиян съобщи, че жертвите са седем души – трима полицаи и четирима цивилни. 

Полицията потвърди, че експлозиите са причинени от бомби. Полицейски участък на централна улица в града е частично разрушен след избухването на шест последователни експлозии. На мястото на инцидента са чути и изстрели. 

Малко преди експлозията около мястото на взрива е бил забелязан терорист-самоубиец
 

A suspected suicide bomber seen in footage just moments before explosion in Jakarta https://t.co/GSZIy32VSp pic.twitter.com/yAkcFuWbiF
— Daily Mail Online (@MailOnline) January 14, 2016

 Засега няма повече изстрели и експлозии, но извършителите все още не са заловени, заради което полицията се притеснява от други предстоящи нападения в индонезийската столица.

Индонезийската полиция е ликвидирала четирима предполагаеми терористи, свързани със серията атаки в столицата Джакарта, съобщава вестник The Star. „Прочистваме сградите от основите до покрива“, заяви говорител на индонезийската полиция, като добави, че престрелката между силите за сигурност и нападателите продължава в кино в сградата, в която избухна експлозия в заведение на „Starbucks“.

 

Президентът на страната Джоко Видодо призова за спокойствие и заяви, че нацията не трябва да се страхува от подобни „терористични актове”. Според очевидци атаката започнала в 10:35 сутринта местно време (5:35 българско).

Към момента не е ясно коя радикална организация стои зад атаката. Серията нападения, които разтърсиха индонезийската столица Джакарта, не са свързани с радикалната групировка „Ислямска държава“. Това съобщи пред журналисти директорът на разузнавателните служби в южната азиатска държава генерал-лейтенант Сутийосо. „Това определено е тероризъм, но няма основания да се предполага, че е свързан с „Ислямска държава“, подчерта директорът на Националната служба за разузнаване на Индонезия.

От своя страна говорителят на полицията Антон Чарлиян съобщи, че се работи и по версия за „Ислямска държава“. Той ката, че е имало „писмени предупреждения за предстоящо нападение“. В него се е казвало, че „В Джакарта ще има концерт и това ще стане международна новина“. Чарлиян не даде повече подробности, като не съобщи и кога е отправено предупреждението.

Чарлиян каза, че миналия месец в Индонезия са били предотвратени няколко терористични атаки

 

В края на миналия месец силите за сигурност арестуваха двама души, за които се предполага, че са подготвяли самоубийствен атентат по време на празненствата за Нова година в Джакарта.

През 2000-та година на остров Бали бе извършено терористично нападение срещу нощен клуб, при който загинаха 202-ма души, повечето от тях туристи.Последното голямо нападение срещу чужденци бе извършено през юли 2009-та година. Тогава бяха атакувани хотелите JW Marriott и Ritz Carlton.

През последните години екстремистите в Индонезия насочиха действията си срещу вътрешни „врагове на исляма”, най-вече органите на реда.Индонезия е най-населената мюсюлманска страна в света.

Американската верига „Starbucks“ обяви, че затваря всички свои кафенета в индонезийската столица Джакарта след атаките, които удариха едно от заведенията на компанията, предаде AFP. Всички кафенета на веригата ще бъдат затворени до ново нареждане