Апостол Карамитев – любимецът на българското кино

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Откъс от книгата на Пенчо Ковачев „25 звезди на българското кино“

Журналистът Пенчо Ковачев от години разказва на страниците на в. „24 часа“ любопитни истории от архивите на българското кино, а сега представя в нов сборник някои от най-популярните български артисти като Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Невена Коканова, Катя Паскалева, Апостол Карамитев, Коста Цонев, Ваня Цветкова, Чочо Попйорданов.

„25 звезди на българското кино“ разкрива и много неща, които досега никой не знае за любимите филми и за хората зад тях, обясняват издателите от „Литус“.

Така например майката на Коста Цонев много искал синът й да стане поп, но младежът избрал артистична кариера. След години, вече известен актьор, я пита не се ли радва на успехите му в театъра и киното. „Много ми е приятно, мама, ама ако беше завършил Семинарията, сега щеше да си владика!“, отвръща тя.

Друга култова реплика е признанието в любов, направено от Георги Георгиев-Гец: „Цена, знай, че след киното най-много обичам теб и децата!“. Съпругата му намира бележка с този текст една сутрин, след като той рано-рано е заминал на снимки.

Виж още: 13 факта от историята на българското кино

Текстовете са илюстрирани с близо 150 снимки, които са запечатали превъплъщенията на екранните ни любимци.

Предлагаме ви откъс от очерка за Апостол Карамитев (1923-1973), предоставен от издателството:

След като „Любимец 13“ тръгва по екраните, актьорът в главната роля Апостол Карамитев става любимец номер 1 на зрителите. Той дебютира още в третия филм на социалистическата кинематография – „Утро над родината“, – при това със силно отрицателна роля. Играе младежа Велизаров, който саботира новия строй и иска да взриви язовирна стена. В последния момент, разбира се, е разкрит и победен от положителния герой Иван Бобчев (Любомир Кабакчиев).

После Апостол се снима в почти всички следващи филми: „Под игото“ (отец Викентий), „Наша земя“ (капитан Велков), „Песен за човека“ (Будинов), „Героите на Шипка“ (Петко)… Днес почти никой не си спомня романтичните му герои Ферхад в „Легенда за любовта“ и Страхил в „Хайдушка клетва“, снимани малко преди „Любимец 13“. Критиката не ги щади, но образът му в тях трепетно вълнува ученичките.

„Те бяха луди по него. Луди, луууди. И не само ученичките…“, сподели ми Гинка Станчева, снимала се в няколко филма с Апостол.

Филмът на Владимир Янчев „Любимец 13“ е осмият в кариерата на Апостол Карамитев и първият, който му носи истинска популярност.

Виж още: 20-те най-любими български кинокомедии (видео)

„Обичта на публиката – ще каже по-късно актьорът – е нещо, от което имаш нужда като от хляб. Днес можеш да се нахраниш до пресищане, но утре сутринта пак ще огладнееш…“

„Любимец 13“ е първият „спортен филм“ в игралното ни кино и улавя тиковете на зараждащата се и по нашите земи „футболомания“. Творбата е режисьорски дебют на родения в българо-руско семейство в Москва Владимир Янчев, възпитаник на ВГИК.

„Този дебют е не само личен успех на Янчев, а и светъл лъч в социалистическото ни кино, защото в него навлиза автор с подчертан афинитет към комедията.“ Така пише в един от първите отзиви на филмовата ни критика, след като „Любимец 13“ излиза на екран на 15 декември 1958 г.

„Специалист по всичко“ (1962) събира за първи път в двете главни роли двамата бургазлии Апостол Карамитев и Георги Калоянчев. Историята във филма е изградена върху класическата схема на недоразуменията.

Апостол – така се казва и филмовият герой на Карамитев – завършва стоматология и трябва да бъде разпределен в провинцията. Спиро (Калоянчев), работник и спортист щангист, е негов съквартирант. Двамата омайват две студентки (Гинка Станчева и Катя Чукова). Но понеже и двете се казват Нели, се случват куп неразбории.

Финалът, разбира се, е с щастлив край, любовта побеждава и недоразуменията, и бюрокрацията. След години, когато Апостол Карамитев вече не е между живите, Катя Чукова ще заживее на улица, която носи неговото име.

По време на снимките Апостол и Калата се надиграват и надпреварват в импровизациите. Режисьорът Петър Василев, който обикновен правел по два-три дубъла, тук стига и до 10. Защото във всеки дубъл двамата актьори така се вихрят, че внасят нови и нови детайли и щрихи в образите си. Освен съграждани, Карамитев и Калоянчев са и добри приятели и надиграването им не води до ревност и напрежение в колектива.

„Апостол все гледаше какво ще направя аз – разказваше Калата. – Щото е драматичен актьор, лиричен един такъв. Много обичаше да се препъва и да пада. Но беше голям актьор, прекрасно се работеше с него, а и имах какво да науча от партньорството ни…“

В „Рицар без броня“ Апостол Карамитев игра ролята вуйчо на малкия Ваньо (Олег Ковачев). Актьорът няма проблеми с образа си, той не е сложен, но има сериозни ядове с мотопеда, с който трябва да разхожда племенника си из София. Карамитев не може да кара добре нито кола, нито мотопед и това едва не свършва фатално за малкия Олег Ковачев.

Снимат на моста край Захарна фабрика. Двамата минават с мотопеда пред камерата, разположена след „гърбицата“ на моста в посока към „Люлин“. После се връщат в другия край на моста и правят завой за втори дубъл. Тогава обаче Карамитев засича или отнема предимството на някакъв моторист. Той ги задминава ядосан и им препречва пътя, преди да стигнат до камерата.

„Изглежда Апостол се стресна, не можа да спре и се нацелихме в спрелия мотор. Аз прелетях над двамата и се пльоснах като жабче на паважа“, спомня си Олег Ковачев.

Най-силната си драматична роля Апостол Карамитев прави във филма на Методи Андонов „Бялата стая“. Героят му Александров е научен работник, който се разболява от рак. И докато лежи в бялата болнична стая, прави безпощадна равносметка на живота си.

Достойно ли се е държал в института, или е отстъпвал пред догматиците? Наистина ли е направил всичко за любимата си жена? В крайна сметка изглежда, че минусите натежават.

За това свое изпълнение Апостол Карамитев получава наградата за най-добра мъжка роля на кинофестивала „Златна роза“ във Варна през 1968 г. 

През 1972 г. Невена Коканова го убеждава да приеме ролята на цар Йоан Асен в суперпродукцията на Вили Цанков „Сватбите на Йоан Асен“. Актьорът вече е болен от рак, но никой в екипа, освен режисьора, не знае.

Снимат филма с тежки костюми при невероятна жега от 40 и повече градуса, но Апостол не се оплаква. В паузите между два дубъла ляга на земята, измъчван от неистови болки в гърба.

„А аз му виках: не се превземай бе, Апостоле, сецнал си се или имаш прищипване“, разказа ми Коста Цонев, който изигра ролята на царския брат Александър.

На 9 октомври 1973 г. Апостол Карамитев умира. От рак, като героя му Александров. За да запази кадрите от последната му роля, Вили Цанков доснима филма, като Коста Цонев поема и ролята на Йоан Асен. На 3 юни 2000 г. в София почина Невена Коканова. От рак, както героинята ѝ Невена в „Спомен за близначката“ (1976).

През 2006 г. синът на Апостол Карамитев – Момчил, показа в София документалния си филм „Ваш даскал Апостол“. Тогава дълго говорихме с Момчил. Ето какво сподели синът за своя знаменит баща:

„Снимането на филма ми даде възможност да опозная повече баща си, както и себе си. Научих интересни факти за неговото детство, които никога и от никого не бях чувал. От г-жа Агнес Владова разбрах, че като по-млад баща ми е имал намерение да учи журналистика. 

Видях и прочетох много интересни писма и документи, които никога преди това не бях виждал! Много снимки… Някои от студентите му в НАТФИЗ твърдят, че баща ми бил щастлив само с тях, без да познават личния му живот. Той беше много дискретен човек и не е показвал радости и преживявания на всеослушание.

Но аз съм бил с него в личния му живот и в НАТФИЗ и знам, че той имаше щастие и извън учебния театър. Татко беше истински щастлив, когато проверяваше какво сме научили в училище със сестра ми или в отношенията си с приятели, познати и непознати.

Виж още: Момчил Карамитев: В сериала „Кости“ се правех на мъртъв пред главната героиня

Седели сме часове наред да имитираме хора и животни, както и ни е слушал да му разправяме за нашите приключения в училище и извън училище, как възприемаме хора и събития. Той непрекъснато питаше за нашето мнение и така ни поставяше в позиция да се чувстваме равноправни участници в живота като него. Това никой не може да го разбере, докато не го почувства.“

Българската национална филмотека показва през януари в столичното кино „Одеон“ три филма с Апостол Карамитев. Освен „Специалист по всичко“ на 19 януари и „Любимец 13“, в програмата за 18 и 20 януари е и криминалният от 1960 г. „Нощта срещу 13-и“ (горе вляво), в който той играе двама братя близнаци – Тодор и Петър Примови.

 

Източник: ИК Litus