Атина – люлката на демокрацията

1
Добави коментар
barri
barri

 

Герб на Атина: 

 

Атина  има статуса на град от около 3500 години, но несъмнено най-голямата слава на града е през класическия период на древна Гърция, от който период до днес са останали и оцелели множество сгради и артефакти. Пети век преди новата ера е златен век за града, когато Перикъл ръководи изграждането на най-голямата местна забележителност- Акропола. По време на съществуването на Византийската империя и докато е в последствие под османска власт, Атина играе само второстепенна роля. Градът се завръща на голямата сцена през 1834г., когато става столица на Гърция. Днес Атина е модерен и доста забързан град.

На снимката: Малка част от гръцката столица Атина, която се отличава със сравнително ниското строителство;

Населена от около 7000 години, Атина е считана за родното място на европейската цивилизация. Тя процъфтява през 5-ти век преди новата ера, когато атиняните контролирали голяма част от източното Средиземноморие. Сградите от тази епоха, включително и тези в древната Агора и на Акропола, са разположени предимно в южната част на сегашния град. Северната част на Атина започва да се разраства в първите години на 19-ти век, когато крал Ото прави Атина новата столица на Гърция.

На снимката: Акропола;

Когато кралските архитекти планираните новия, европейски вид и изглед на града, те предвидили изграждането на широки и озеленени булеварди, сред които Панепистимиу и Акадимиас, които скоро много скоро след това се превръщат в „дом” на значими неокласически обществени сгради и красиви частни имения. Днес тези сгради все още се използват от големи банки, посолства и държавни институции, включително университета на Атина и библиотеката на града.

На снимката: Атина вечер;

Шикозният жилищен район Колонаки се намира на север от центъра на града, както и космополитните район около Патриарчоу Йоаким и Иродоту. Тези улици предлагат отлични магазини и развлекателни заведения. Повечето от най-добрите музеи в Атина, включително Националният археологически музей, също се намират в тази част на града.

Южната част на Атина е доминирана от Акропола и включва сгради, които са играли важна роля и са били в основата на древна Атина. Плака и Монастираки все още се наслаждават на своите исторически корени като едни от най-древните заселени райони на града и са пълни с византийски църкви и музеи.

На снимката: Площад Монастираки;

Сгушени сред възстановените неокласически къщи са хранителни магазини, ателиета на иконописци и таверни на открито. По оживените улици на пазара в Монастираки  доставчици на храни, цигани и улични музиканти допринасят за пресъздаването на атмосфера като на истински близкоизточен пазар. На югоизток от площад Синтагматос са разположени Националните градини- зелен оазис в центъра на Атина.

Пазаруването в Атина предлага много изкушения. Има улични пазари, тихи безистени, магазини за традиционни изкуства и занаяти и модни дизайнерски бутици, които могат спокойно да съперничат на Париж и Ню Йорк. Повечето атиняни отиват на пазар в триъгълника, който се формира от три площада- Омония, Ситагма и Монастираки. Тук може да си купите всичко- от домашни потреби до дрехи и обувки. Ако искате да си закупите кожени изделия, то тогава трябва да се отправите към Ерму, Митрополеос, Айолоу и околните улици. Големи магазини за дрехи и бижута са разположени около Стадиу и Панепистимиу.

На снимката: Запазеният театър в Атика;

В лабиринта от безистени в центъра се помещават множество магазини за кожени стоки, книжарници, кафената. Най-стилното пазаруване ще намерите в района на Колонаки, където са разположени някои от най-скъпите художествени галерии и антикварни магазини в града, а гръцки и чуждестранни модни магазини предлагат последните модни тенденции. Около Атинас, Монастираки и Плака има еклектичен микс от ароматни билки и магазини за подправки, а търговци на дребно продават религиозни икони и църковни свещници, употребявани книги, а също и много предмети за дома. Магазините обикновено се работят от 8.00 часа до 14.00 часа или от 9.00 часа до 15.00 часа, в периода от понеделник до събота. Във вторник, четвъртък и петък има и нощно пазаруване и магазините работят от 17.30 часа 21.00 часа.Изключенията от тези работни време са универсалните магазини, туристически магазини, супермаркети, цветарите и сладкарниците, които често са отворени за по-дълго. Много магазини затварят всяка година през целия август- това е времето, когато много гърци вземат своята лятна отпуска.

Най-добро време за вашето посещение:

Високият туристически сезон в Гърция – от края на юни до началото на септември – се характеризира с най-горещото и най-скъпото за посещение време, а освен това Атина е пренаселена през този период. Заради разположението си в южната част на Европа, температурите през летните месеци в Атина са високи и ще трябва да си носите вода с вас през целия ден, особено ако ще посещавате Акропола и други каменисти обекти. Понякога температурите през юли достигат 39-40 градуса.

На снимката: Подобна гледа е доста честа в Атина през пролетта;

Периодът от декември до март е най-студеният и мокър период от годината в Гърция и Атина, с ограничени възможности откъм градски транспорт. Отделно от това има хотели и заведения, които затварят през този период. Рядко температурите падат под нула градуса обаче.

Пролетта е един от най-хубавите периоди за посещение – времето е слънчево, но още не е много горещо, има сравнително малко туристи из града и по основните забележителности, а и целият град е позеленял и оцветен със красиви цветя.

Транспорт:

Слънчевото време прави Гърция изключително популярна дестинация за почиващите, особено от по-студените части на Северна Европа. По време на активния сезон (от май до октомври), има безброй полети, с което милиони туристи се изсипват в Гърция /в Атина и по островите/.

За хората с повече време, също така е възможно Гърция да бъде достигната с кола, влак или автобус. Пътуването из континентална Гърция е достатъчно лесно. Има добре развита автобусна мрежа, която достига дори най-малките градчета и селца. Железопътната мрежа на Гърция е по-слабо развита в сравнение със средните европейски стандарти, като влаковете, с изключение на експресните, се движат доста бавно. Пътуване с автомобил предлага най-голяма гъвкавост, което позволява сами да си диктувате темпото и да достигне места, които не са достъпни с обществен транспорт.

На снимката: Сравнително новото и много модерно летище на Атина предлага удобни полети до много дестинация в Европа;

Основните авиокомпаниите, опериращи преки редовни полети от Лондон до Атина и Солун са „Olympic Airlines” (гръцката национална авиокомпания) и „British Airways”. Летище „Елевтериос Венизелос” в Атина приема всички международни и вътрешни полети. Предишният летището на Атина- Хеленикон- вече не се използва.

Най-големият и престижен проект, свързан с развитието на местната инфраструктура в Гърция, е строежа на новото летище на Атина, което работи от 2001г. Намиращо се в Спата, на 27 км (17 мили) югоизточно от центъра на града, летището в Атина сега обслужва всички пътнически и товарни полети на града. Летището има две писти, предназначение за едновременно ползване, както и основна сграда за всички пристигащи и заминаващи. Пристигащите са разположени на партерния етаж (ниво 1), а заминаващите са на първи етаж  (ниво 2). До по-малка, свързана сграда, се достига през подземен коридор с движещи се пътеки. Летището е проектирано да позволи 45 минутна връзка между два редовни полети. Модерни бизнес и обслужващи помещения на летището включват търговски център, ресторанти и кафенета, а отделно от това има четири-звезден хотел в летищния комплекс. Фирми за коли под наем, банки, обменни бюра и туристически агенции се помещават в зоната за пристигащи.

На снимката: Пристанището на Атина в Пирея е едно от най-натоварените пристанища в Европа, като осигурява фериботна връзка между континентална Гърция и островите;

Магистрала с шест платна свързва летището с околовръстния път на Атина, а линия 3 на метрото свързва летището със Синтагма и Монастираки. От летището автобус с номер  X95 стига до площад Синтагма в центъра на града и пътува на всеки 10-15 минути, а времето за пътуване е около 1 час. Автобус с номер X96 пък пътува до Пирея на всеки 20 минути, а цялото пътуване до там трае около час и половина.Билети за двете пътувания струват около 5.00 евро. Тези билети по същество са еднодневни карти за пътуване и може да се използват и да пътувате с тях из града. Такси от летището до центъра ще ви струва около 35.00- 40.00 евро.

Железопътната мрежа на Гърция е ограничена до континенталната част, а системата е доста слаба по европейските стандарти. С изключение на междуградски бързи влакове, обслужването е  бавно. Като компенсация, билетите за обикновените влакове /не експресни/ са доста евтини /много по-евтини, отколкото билетите за автобус/, а някои от линиите са доста приятни за пътуване, защото преминават през красиви места. Пътуването до Гърция с влак е скъпо, но може да бъде полезно, ако искате да правите престои по маршрута. От Лондон до Атина, основният път отнема около три и половина дни, например. Пътуването е през Франция, Швейцария и Италия, а след това с ферибот от адриатическите пристанища на Анкона, Бари или Бриндизи, направо на гръцкия остров Корфу, до пристанището на Патра, и най-накрая в Атина.

На снимката: Голяма част от станциите на метрото в Атина са модерни и почти като нови;

Билети за влак могат да бъдат закупени във всеки офис или жп гара, плюс в някои туристически агенции. Резервирайте си билети с място поне няколко дни предварително, особено ако ще пътувате лятото. Ако си закупите билет във влака, ще бъдете принудени да платите 50% отгоре като сума.

Забележителностите в центъра на Атина са разположени близко една до друга и почти всички места, представляващи интерес за туристите, може да се достигнат пеша Това е най-добрият начин на разглеждане на забележителности, особено с оглед на ужасяващите задръствания, които правят пътуване с кола или градски транспорт неефективно и бавно. Разширяването на системата на метрото, макар че още не е приключило, вече предоставя една добра алтернатива за някои пътувания. Въпреки това, автобусната и тролейбусната мрежи все още осигуряват по-голямата част от обществения транспорт в столицата. Такситата са полезна алтернатива, а ниските им тарифа /едни от най-ниските в целия ЕС/ те могат да бъдат използвани по някои неудобни за градския транспорт маршрути или до по-отдалечени места.

Атина се обслужва от обширна автобусна мрежа. Автобусните пътувания не са скъпи, но може да бъдат бавно и неприятно пренаселени, особено в центъра на града и по време на пиковите часове. Най-лошите часове за пътуване с автобус в Атина са между 7.00 часа и 8.30 часа сутрин, между 14.00 и 15.30 часа следобед, както и вечер между 19.30 часа и 21.00 часа. Разписания и маршрутни карти, но само на гръцки език, може да получите в централата на градския транспорт /OASA/, намираща се на улица Мецово 15.

Билети могат да бъдат закупени поотделно или в пакет от десет, като това става или на павилиони по спирките или на други определени за това места. Последните са означени с логото на градския транспорт. Билетите може да се използват при пътуване с автобус, тролейбус, метро или трамвай, като при качването си в превозното средство трябва да валидирате билета. Има доста солена глоба при невалидиране на билет, като много често такава се налага именно на туристи, които не са запознати с правилата. Ако глобата за липса на валидиран билета бъде заплатена в рамките на 10 дни, ще заплатите само 50% от стойността й. Билетите са валидни за една едно пътуване само, независимо от разстоянието. Ключови линии в Атина от туристическа гледна точка са: Автобус 5, Автобус 227, Тролейбус 1, Тролейбус 3, Тролейбус 7, Тролейбус 8, Тролейбус 9, Тролейбус 21.

Пътуването с градския транспорт в Атина струва 1,20 Евро. Билетът важи за всички видове транспорт и е валиден 70 минути след валидирането. Дневен билет се предлага на цена от 4.00 Евро, докато 5-дневен билет се предлага за 10.00 евро. Местният транспорт също така предлага 3-дневен туристически билет за цялата мрежа, включително и един двупосочен билет до летището, като цената на такъв билет е 20.00 Евро. Билетът до летището е на напълно различна цена, защото и разстоянието до там е доста по-голямо. Билетът до летището с автобус е на стойност 5.00 Евро, а с метрото- 8.00 Евро. Ако ще останете в Атина за по-дълъг период от време, можете да си закупите месечна карта, карта за три месеца или годишна карта.

Има три основни автобусни мрежи, обслужващи Атина и областта Атика. Те са цветово кодиран- синьо, жълто и бяло; оранжево и бяло; и зелено. Автобусите в синьо, жълто и бяло покриват широка мрежа от над 300 маршрута в Атина, свързващи квартали един с друг или пък центъра на Атина. С цел намаляване на смога в Атина, една част от автобусите бяха заменени с „екологични” автобуси, работещи на природен газ. Автобусите в оранжево и бяло обслужват района на Атика. Билет може да се закупи от кондуктор в автобуса, като поради по-големите разстояния цените на билетите са по-високи. Двата терминала за този вид автобуси са разположени на Мавроматайон /Парк Ареос/.  Въпреки че можете да се качите на борда на оранжев автобус на всяка спирка за този вид автобуси, слизането не може да се осъществи преди да е напусната градската зона. Тези автобуси са по-редки, отколкото в синьо, жълто и бяло, а освен това работят сравнително до рано вечер. Третата категория автобуси са експресните зелени автобуси, които пътуват между центъра на Атина и Пирея. Автобуси с номера 040 и 049 са много чести – на всеки 6 минути – като тръгват от Атинас, през площад Омония и стигат до различни спирки в Пирея, включително на пристанището.

Метрото, което също има три линии, е бързо и надеждно средство за транспорт в Атина. Линия 1 свързва Кифисия в северната част с Пирея в южната част, като преминава и през редица централни спирки, между които Тисео, Монастираки, Омония и Виктория. По-голямата част на линията е над земята и само в участъка между станции Атика и Монастираки линията слиза под земята. Линията предлага на туристите полезни алтернативни начини за достигане на Пирея. Линии 2 и 3 са част от огромен план за разширение на системата, като повечето от станциите бяха завършени навреме за Олимпийските игри през 2004 година. Тези линии са изградени на 20 м (66 фута) под земята, за да се избегне засягането на евентуални археологически останки. Станции Синтагма и Акропола разполагат с обособени части със запазени  археологически находки. Линия 2 тръгва от Агиос Антониос в северозападната част на Атина до Агиос Димитриос в югоизточната част. Линия 3 тръгва от Егалео и стига до Дукисис Планетиас на североизток, а някои влакове продължават и до летището Елевтериос Венизелос. Един билет позволява пътуване на всяка от трите линии и е валиден в продължение на 90 минути. Не може да излезете от гарата и след това да се върнете и да продължите с пътуването си със същия билет. По-евтини билети се предлагат за единични пътувания по линия 1. Билетите също трябва да се валидират преди качване във влака- за целта се използват валидатори на палтформите.  Влаковете на метрото в Атина се движат на всеки пет минути от 5.00 часа сутринт до полунощ по линия 1 и от 5:30 часа сутрин до полунощ по линии 2 и 3. През уикенда влакове се движат от 5.00 сутринта до 2.00 часа след полунощ.

Храни и напитки:

Туристите в Атина може да сметната, че гърците не спират да ядат, защото ресторантите и местата, предлагащи закуски, са на всеки ъгъл и по всяка улица, като се предлагат всякакви сладки изкушения, ядки и какво ли още не.

На снимката: Типичното гръцко сувлаки;

Въпреки че американският стил за бързо хранене доминира по улиците на града, лесно може да го избегнете като посетите някоя традиционна гръцка таверна. Най-евтиното, което може да опитате по улиците на Атина е сувлакито- представлява парче месо или риба със зеленчуци, увити в хляб, като подобно нещо е и гиросът. Този тип местни специалитети се продават на улицата и се хапват на крак. На много места в Атина ще видите пекарни. В тях се предлагат солени пайове и разнообразие от вкусни хлебчета, а по оживените квартали винаги можете да намерите кафенета, предлагащи обилни закуски и салати.

На снимката: Бутилка вино “Строфилия”;

Сред сладките изкушения на града са още сладките хлябове, както и разнообразие от медени питки. Сладкиши с ядки и мед, торти със сироп, пайове, понички и захаросани плодове се предлагат в почти всяко местно кафене. Най-известна обаче си остава баклавата, правена от няколко пласта кори и ядки.

По отношение на питиетата, то може да опитате от местните вина, макар че в това отношение Атина има какво да учи от западните градове и тяхната култура при произвеждане и предлагане на вина. По-известните марки местни вина са Ктима, Меркури, Семели и Строфилия, като те са и по-скъпите. Вината Камбас и Бутари също са доста известни. Много често в традиционните таверни на Атина може да срещнете виното да се съхранява в бъчви и да се сервира направо от бъчвата. В тези случаи става дума за по-евтини и не толкова добри вина. Най-често това са местни вина за региона на Атина.

Знаете ли, че:

първите съвременни олимпийски игри се провеждат в Атина през 1896 г., а се смята, че първите древни олимпийски игри са се провели в Олимпия през 776 г. пр.н.е.?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Национален Археологически музей;

2/ Екзархия и хълмът Стрефи;

3/  Хълмът Лукавитос;

4/ Национална художествена галерия;

5/ Военният музей;

6/ Музеят на цикладското изкуство;

7/ Византийският музей;

8/ Площад Колонаки;

9/ Музей Бенаки;

10/  Градски музей на Атина;

11/ Национален исторически музей;

12/ Капникареа;

13/ Кулата на ветровете;

14/ Древната Агора;

15/ Акропола;

16/ Партенонът;

17/ Панагия Горгоепикос;

18/ Митрополи;

19/ Площад Лусикратус;

20/ Музей на гръцкото народно изкуство;

21/ Храм на Зевс;

22/ Руската църква на Светата Троица;

23/ Националните градини;

24/ Президентският дворец;

Допълнителна информация за Атина може да бъде намерена на следния официален туристически сайт: www.visitgreece.gr.

Атина

Важно: Статията предоставя информация за столицата на Гърция- град Атина. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на Атина, как да стигнете до града, информация за градския транспорт в града, заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Атина.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Януари 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта на Атина, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този гръцки град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Атина, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града и околността: