Какво са антиоксидантите и как помагат за здравето Теми за тренировки, хранене, здраве и хранителни добавки в 2bfit всичко за…

1
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

25 януари, 2016

Рекламите постоянно ни бомбардират с продукти, чиито производители се кълнат, че са пълни с антиоксиданти. Но какво точно представляват и защо трябва да ни е грижа дали са част от диетата ни?

Това всъщност са химикали, които могат да предотвратят бавното увреждане на клетките. Под „антиоксидант” не се разбира конкретна субстанция, а по-скоро вид поведение. Всяко вещество, което може да дари електрони и да противодейства на свободните радикали, има „антиоксидантни свойства”. 

Натуралните антиоксиданти се откриват предимно в плодовете и зеленчуците, водните растения и някои морски деликатеси. Има хиляди антиоксидантни съединения, но най-популярните са витамин А, витамин С, витамин Е, бета-каротин, ликопен, лутеин и селен. Антиоксидантите също така могат да бъдат произвеждани изкуствено и да се консумират под формата на хранителни добавки.

Защо свободните радикали са лоши

Кислородът разбира се е важен за тялото. Но излагането на кислород (т.нар. окисление), както и други фактори, като цигарения дим, замърсяването на въздуха и т.н., може да наруши структурата на атомите и те да останат със самостоятелен електрон, което ги прави изключително нестабилни. Това са т.нар. свободни радикали. Те постоянно търсят свободен електрон, който да ги стабилизира. Свободните радикали в крайна сметка се свързват с електрони от други клетки и това създава верижна реакция. Отмъкването на близките електрони означава, че съседната клетка губи своите електрони, като така самата тя също става свободен радикал.

Защо обаче целият този процес е проблем? Рядко е добра идея да се бъркаме в структурата на клетките и може да стане много лошо, когато те са изложени на окислителен стрес. Това се свързва със сериозни заболявания, като рак, сърдечни болести, диабет, артрит, Паркинсон, Алцхаймер, автоимунно заболяване, влошаване на когнитивните функции и др.

Добрите пазители

Антиоксидантите са една от първите защитни линии, които тялото използва, за да държи под контрол свободните радикали и да спре въпросния негативен „домино ефект“. Антиоксидантните съставки „даряват“ електрони на нестабилните свободни радикали, така че да не се налага те да крадат електрони от околните клетки. Освен това антиоксидантите възстановяват щетите, нанесени от свободните радикали.

Къде е уловката

Както обикновено става с много популярните здравословни идеи, в крайна сметка се оказва, че те не са точно това, за което ни биват представяни. Има много малко реални научни доказателства, че антиоксидантите са магическото хапче, което може да ни избави от рака и сърдечните болести.

Засега наличието на антиоксиданти в храната не буди никакво безпокойство, но не така своят нещата със суплементите. Макар че в някои случаи те могат да бъдат наистина полезни, това не е валидно във всички случаи. Някои изследвания например сочат, че продължителното консумиране на големи дози бета-каротин може дори да увеличи риска от рак при пушачи. Всъщност няколко клинични експеримента, при които на случаен принцип болни от рак участници получавали суплементи по време на лечението си, показват, че вместо да се подобряват, те започнали да се влошават. Изследванията, насочени към сърдечни болести, пък твърдят, че антиоксидантите (в различни комбинации) до голяма степен имат пласебо ефект. Разлика била наблюдавана само при витамин Е, който повлиял положително на жени със сърдечни проблеми.

Освен това скорошни проучвания отхвърлят идеята, че всички свободни радикали са непременно лоши за здравето. Оказва се, че тялото всъщност има нужда от известно количество от тях, за да убива ракови клетки и бактерии. Прекомерните дози антиоксиданти, приемани с хранителни добавки, обаче нарушават този процес, което може да има обратния на желания ефект и да предизвика болести.

В крайна сметка, макар да имаме бегли познания как точно антиоксидантите влияят на болестите, то балансираната диета с богати на антиоксиданти храни винаги е добра идея. Изглежда най-добрият начин да си набавите тези важни съединения е чрез храната. Това не означава, че трябва да бягате от мултивитамините, като дявол от тамян. Просто бъдете внимателни и не посягайте към хранителните добавки просто за всеки случай, без да имате конкретна причина и проблем за решаване.

Автор: 2bFIT.bg

Снимка: pixabay.com

Подобни теми