Онлайн магазин – как да го направим да продава през 2016? 6+1 канала за продажби с подробни указания.

2
Добави коментар
btrend
btrend

Казвам се Григор Йовов и съм Интернет маркетинг специалист от 2007 година, имам повече от 8 години опит в маркетирането на онлайн бизнеси в България и чужбина. През годините в десетки различни онлайн проекти, ние в Бизнес Тренд сме видяли какво работи и какво не. Ето нашите конкретни насоки за 2016 година, които ще ви помогнат да повишите продажбите на онлайн магазина си.

Въпреки че интернет маркетинга може да направи чудеса на първо време е необходимо да минете през този чек лист и ако дори един от елементите от него липсва при вас, да го  коригирате и чак след това да се върнете на тази статия.

 

 

 

 

 

Онлайн магазин, начален чек лист.

Красив! Онлайн магазин направен на някоя от популярните платформи (OpenCart, WordPress, Magento и др.)
Мобилна версия на сайта
Собствен блог
Социални бутони за споделяне
Качествена стока с конкурентно предимство и добра пазарна цена
Изчерпателни описания на продуктите/ услугите в магазина ви и добри снимки
Изгоден и сигурен метод за доставка на стоките (ЕКОНТ и др. доказани куриери)
Удобен за потребителите начин за поръчка на стоките, форма за контакт и т.н.
Всичко друго, за което се сетите и още малко…

Горния списък не претендира за изчерпателност, но съдържа освновните елементи на добрия онлайн магазин, без които няма как да използвате ефективно каналите за продажби, които ще изброим по-долу.

 

Продажби от SEO – Search Engine Optimization (оптимизация за търсещи машини)

Оптимизацията за Google, както е известна в България е основополагаща за всеки онлайн магазин. Причината е проста, повечето посещения на всеки магазин идват именно от органичното търсене на Google.

Ето пример с търсене по „доставка на пица в София”. Нали разбирате какво се случва с продажбите на сайтовете (онлайн магазини) от първа страница на Гугъл, когато човек е гладен, яде му се пица и отвори тази страница:

 

Органични резултати в Google при търсене

И така какво трябва да знаем?

Нека първо разделим нещата на две. Едната част, която ще наречем „висш пилотаж” е наистина хай левел наука, за която аз и колегите ми се ъпдейтваме с години и все още не сме я научили, за нея определено ще трябва да наемете професионална SEO фирма за вашия онлайн магазин. Вероятността да оплетете конците така че никой да не може да ги разплете е голяма и ще си спестите много главоболия. Ние например имаме екип от 4 човека за SEO дори за най-малките сайтове по които работим и всеки от тях е специализиран в отделна насока, един е копирайтър, друг линк билдер, трети он педж анализатор и т.н. Ето линк към страницата ни с SEO услуги.  Така че нека оставим висшия пилотаж за пилотите

За целите на този материал ни интересуват конкретни неща, които всеки от вас може да направи. Неща, които ще дадат силен положителен резултат за класирането на сайта и ще ви донесат много нови посещения и клиенти, каквато е и крайната цел на оптимизацията.

Следват два чек листа с кратки указания за това на какво да обърнете внимание.

 

On Page SEO – оптимизация свързана със самия сайт.

Чек лист:

Заглавия на страници – освен ключови думи трябва да са интересно написани за потенциалните клиенти, защото CTR (процента кликвания от потребителите на резултата от търсенето в Гугъл) ще има все по-голяма тежест във времето
Текст на страниците – уникален и полезен. Ето два инструмента с които може да проверите уникалността на текстовете си Plagiarism Checker и Copyscape Plagiarism Checker – Duplicate Content Detection Software. А полезността оставаме на вашата експертност в сферата ви.
Видео, Инфографики, Снимки, Картинки и всякакви Балеринки – хората обичат визуланото съдържание, а щом те го обичат, обича го и Гугъл.
Мета описания на страниците – излизат под заглавието в резултатите от търсене и са доста важни за потребителите, респективно за Гугъл
Карта на сайта – ако XML Ви звучи като нов модел джип на мерцедес, обърнете се към програмистите ви и те ще го направят за 5 мин

В списъци всичко изглежда и лесно и трудно. Най-добре е човек да разбере какво се иска от него с пример. Ето защо направихме едно кратко видео реално функциониращ и добре направен електронен магазин (онлайн магазин), както и за една от страниците на сайта ни (скрита реклама :P) за да ви покажем как трябва да изглежда една хубава, хубава страница от On Page гледна точка:

 

Off Page SEO – разпространение и изграждане на линкове

Помнители вчера когато споделихте онзи яка оферта за почивка на Малдивите във фейсбука си? А когато пусахте линк към последната партия на Топалов в любимия Ви шах форум? А коментара в онази статия на Капитал относно развитието на инвестициите в селското стопанство?

Да! Всичко това е  Off Page SEO. Е, почти всичко. В работата си ние използваме над 64 отделни каналза за изграждане на линкове. Някои от тях съдържат десетки сайтове, микровселени със собствени правила. Но това не е повод за отчаяние, просто се опитвам да ви дам пълната картина.

В общи линии, използвайте всяка възможност да поставите линк към сайта, онлайн магазина си или да споменете бранда си. Определете време на ден или на седмица за тази дейност според възможностите си. Ние отделяме минимум няколко часа за изграждане на линкове за собствените си клиенти на ден.

Ето нещо, което ще ви е интересно. Това е един от инструментите, които използваме. С него може да проследим натрупването на такива линкове във времето към всеки един сайт. В случая ще ви покажем как са трупали линкове едни от най-големите сайтове за техника в България:

technomarket.bg

technopolis.bg

laptop.bg

 

Графика на линковете на три големи онлайн магазина за техника

 

Всяка точка от графиката представлява един месец. По верикала е броя сайтове които сочкат към все от онлайн магазините, а по хоризонтала е времевия период за няколко години назад до ден днешен.

Чрез SEO сайта може да получи стотици и хиляди кликвания и потенциални клиенти, да подобри продажбите си от онлайн магазина в пъти и да създаде успешен бранд. Отпимизацията изисква усилия и време и ако тепърва прохождате в онлайн бизнеса и имате време за нея е добре, да я спестите като разход. Но ако вече имате някакви продажби безспорно е добре да наемете професионална фирма за да се състезавате с големите. Вижте повече за услугата ни тук: SEO оптимизация за Google от Бзинес Тренд.

 

 

Продажби от реклама в Google AdWords

За разлика от SEO, PPC рекламата дава възможност буквално да се изстреляте на първите места в Гугъл за броени минути. Също така ще може съвсем конкретно да изберете най-апетитните думи за онлайн магазин си, по които да се класирате. Недостатъкът е че когато парите за реклама свършат и рекламата ви изчезва, за разлика от SEO органичните резултати, които не се „изтръкват” при кликане.

Ето пример за търсене на лаптопи, виже колко фирми не са могли да се класират органично, но са изпозлвали платената реклама да окупират първата страница:

Резултати от Google реклама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съществуват много добри подробни туториали за това как да създадем рекламна кампания в Google AdWords. Ето систематизирано стъпките за това:

Трябва ви поща в Gmail – ако още нямате регистрирайте една от този линк.
Създайте акуант в Google AdWords – след като вече имате Gmail това става само с няколко клика от този линк.
Въведете метод за плащане като следвате стъпките.
Задайте дневен рекламен бюджет.
Създайте първата си реклама – рекламата се състои от 4 реда, заглавие 25 символа с интервалите, първи рекламен ред 35 символа с интервалите, втори рекламен ред 35 символа с интервалите и целеви URL. Хинт: URL-a за визуализация може да съдържа всякакъв рекламен текст за разлика от целевия, използвайте го!
Подбрете 20 ключови думи по които искате рекламата ви да излиза и им задайте цени. Цените варират, но за България за начало може да се ограничите с цена на клик до 1 лв. Скоро до всяка дума Гугъл ще ви покаже минималното наддаване за да излизате на първа страница и ще може отново да ги коригирате.
Воала!

 

За любознателните: Знаете ли че  AdWords има Quality Score, които се изчислява на база няколко фактора и има отношение към цената на клик и това да изпреварите конкурентите? Ето какво включва той в една опростена графика:

Gogole Quality Score

Спокойно! Това не е за вас, вече се разбрахме че след горните стъпки, вече имате активна реклама в Google Тази графика и още десетки неща са за нас. Това е разликата между рекламна кампания от потребител и рекламна кампания от AdWords специалист. Ако искате професионална кампания може да видите нашите условия за такава на страницата ни с AdWords услуги . Ако за момента нямате 100 лв на месец за професионален AdWords консултант, може да останете с лично направената от вас реклама. Бонус: Знаете ли че в повечето случаи рекламата ви се показва при търсене на вариации и комбинации от ключовите думи, които сте задали? Точно така, хората кликат на рекламата ви не по думите, които сте задали, а по-много различни търсения. Как да видите конкретните търсения по които са ви намерили вижте от следващото видео:

 

Google AdWords точно търсене

Продажби от реклама във Facebook

Facebook е другият голям канал за продажби онлайн с малка рзлика- той е по-скоро подкрепящ канал, помага да се разпространи бранда и онлайн магазина ви, повече хора да занят за вас и продуктите ви, да бъдат фенове на страницата ви и да следят новостите.  Във Facebook има много опции за реклама, най-достъпните и лесни за менажиране са по-несъвършени откъм ефективност, а по-трудните, предназначени за специалисти дават по-добър резултат. Ако решите да управлявате рекламата си сами Facebook ще ви даде достатъчно опции, ако обаче искате рекламата ви да достига до точните хора, а резходите на клик да са минимални ще трябва да се задълбочите или да се доверите на специалисти. Ето накратко стъпките, през които ще преминете:

 

Създайте си акаунт във Facebook и страница към него
Преценете дали ще рекламирате фен страницата си за да набирате фенове или сайта си с конретен продукт от него, или и двете. Когато напреднете можете да решите да рекламирате и свое видео или приложение.
Влезте в платфромата за реклама и въведете метода си за плащане
Започнете с рекламата като зададете критерии за таргетиране– вашате реклама ще се показва само на хората, които отговарят на тези критерии. Facebook събира информаци за всички нас, интересите ни и поведението ни в мрежата и на тази база ни категоризира по редица показатели. Когато съдзавате рекламата си можете да изберете хора от кои градове, възрасти, с какви интереси, професии и т.н. да виждат рекламата ви. Много е важно да прецените правилно аудиторията, сещате се защо
Създайте криейтив– рекламен банер (има редица изисквания на Facebook за него) и рекамни текстове.
Задайте дневен бюджет и стартирайте.
И най-важното: наблюдавайте, анализирайте, тествайте и променяйте за да постигнете максимална ефективност и ниска цена.

Ако нямате време за всичко това и не се чувствате сигурни, че ще се справите, нашата услуга за Facebook реклама е винаги опция Пробвайте и ако не успеете сами ни звъннете

 

Продажби чрез Google Analytics

 

Google Analytics онлайн продажби

 

Всичко изброено по-горе и всичко, което ще прочетете от тук нататък няма смисъл ако не знаете кой от тези канали носи продажби на вашия онлайн магазин. Гугъл Аналитикс е най-разпространената и добра платформа за анализи и е съвсем безплатна. Ще Ви запозная с 5-те основни раздела на платформата накратко:

 

 

Google Analytics – Аудитория

Google Analytics – Аудитория

Google Analytics – Поведение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аудитория

Раздела с аудиторията може да ви даде полезна информация относно градовете от където идват посетителите. Също така технологиите, които използват и през какви браузери влизат в онлайн магагазина ви. Не на последно място данни за мобилното търсене, което се увеличава с всеки изминал месец. Все изключително важна информация за продажбите на сайта ви.

Придобиване

Раздела Придобиване ми е любим. Тук може да видите броя хора, които идват от отделните източници. От органиченото търсене на гугъл, от платената реклама или от трети сайтове и да прецените каква е ползата от всеки от тези канали.

Поведение

Раздела Поведение ви дава сведения за това какво правят потребителите на сайта ви. Колко страници разглеждат средано на посещения, коя страница посещават най-често, къде се задържат най-дълго време и много други. Чрез функцията „поток на поведението” може да проследите движението на посетителите на сайта ви от една страница в друга.

Реализации

Google Analytics – Реализации

Реализации е определено най-важния раздел. При правилно направени настройки може да видите от къде идва всяка една от продажбите на онлайн магазина ви и къде потребителите изпитват трудности, които ги отказват от покупката. Освен това може да настройте eCommerce секцията, която дава огромни предимства за проследяване на покупките от оналйн магазини по групи продукти и канали за покупка.

Скоро преминах курсовете за сертифициране на Google Analytics и съм изумен от възможностите за повишаване на продажбите на онлайн магазини на този инструмент! Това е цяла наука, а прегледа на данните от горните раздели няма нищо общо с реалния причинно-следствен анализ, който може да направи истински експерт. Ако имате дори малко средства за маркетинг, несъмнено ви препоръчвам тази услуга. В Бизнес Тренд аз лично съм зает с нея и с удоволствие ще ви съдействам. Изпратете ни вашето запитване през формата ни за контакт  и ще се свърза с вас съвсем скоро за да коментираме вашия онлайн магазин.

 

Продажби от Социални мрежи – Facebook и Google+

Няма да ви отегчавам с дълги пледоарии за това колко е важно да имате добре развит Facebook канал. Това е очевидно, всички са във Facebook.

Ще ви обърна само внимание на няколко тенденции съврзани със социалната мрежа. Някои оналйн магазини изцяло се преселиха във фейсбук и продажите им идват главно от там. Ето няколко примера за онлайн продавачи на еко продукти от ферми:

Facebook пример

Еко Ферма Дръмша

Еко Ферма

Тера Верде

 

 

 

 

Защо Google+? Ами заради оптимизацията, не е много красиво, но е факт. От гуъгл обичат малкото си отроче и броят споделянията в него, въпреки че за България е все още далече от фейсбук като вирусен потенциал е добре да пускате публикациите и там. Пък и вече сте създали съдържанието, нищо не ви пречи да го пуснете на още едно място.

А ако искате да го  правите още по-лесно и в няколко мрежи наведнъж, ето един безплатен и особено полезен инструмент:

HootSuite

 

 

Продажби от сайтове за обяви

OLX? Ами да, само го разгледайте и ще разберете че не можете да минете без него.

Ето още няколко големи български сайта за обяви:

 

 

 

 

Продажби от Сайтове за групово пазаруване

 

VsichkiOferti тук е безспорен лидер, ето и другите гиганти в България:

 

http://www.grupovo.bg/

http://www.ole.bg/

http://www.deals.bg/

Изключително подходящ канал за бранд разпространение на оналйн магазини или просто за повишаване на продажбите в слабия сезон.

Статията ще се актуализира във времето с нова информация, наминавайте по-често

Още по темата:

8 SEO услуги които НE работят.
Цена на SEO в България. Каква е цената на оптимизацията за Google?
Калкулатор за реклама в интернет
 

 

 

 

Онлайн магазин – как да го направим да продава през 2016? 6+1 канала за продажби с подробни указания.

Съвети за канали за повишаване на продажбите на онлайн магазините в България. Пълен списък с техники за продажби.

Григор Йовов

Business Trend