Инвестиционни диаманти – предупреждение

5
Добави коментар
borsi
borsi

Лондонската диамантена борса (London Diamond Bourse), Британската държавна агенция по несъстоятелност и полицията в Обединеното кралство излязоха с предупреждение за фирмите претендиращи да предлагат диаманти като инвестиция.

През последните няколко години, случаите на хора измамени с диаманти и други скъпоценни камъни, са се увеличили с появата на компании предлагащи така наречените инвестиционни диаманти. Понякога тези диаманти въобще не съществуват, в други случаи се продават на изключително завишени цени, понякога над 15 пъти над истинската стойност на камъка. Някои компании предлагащи инвестиционни диаманти предлагат и обратно изкупуване, но то е на силно занижени цени от първоначално вложените пари. Пълния текст може да намерите тук: londondiamondbourse.com

Членовете на London Diamond Bourse, подлежат на регулиране и като такива потребителите са обхванати от правна защита чрез арбитражни услуги. 

През август 2014 година бях писал за рисковете пред цените на диамантите и събитията на пазара на скъпоценни камъни станаха очевидни през 2015 година.

От август 2014 до днес, цените са паднали с 18.079 %, а само за последната 1 година с 14.706 %. При най-масовите и малки диаманти процента на спад е драстично повече. Само преди дни De Beers, които са вече част от Anglo American PLC обявиха за увеличени продажби през януари на сурови и необработени диаманти, но пазарът като цяло продължава да бъде депресиран, а през октомври миналата година бях споменал, че очакванията ми са пазарът на диаманти да се стабилизира най-рано от лятото на тази година. Между 16 и 19 май в Дубай ще се състои годишната конференция на World Federation of Diamond Bourses (WFDB) на която основна тема ще са спадащите цени на диамантите и прозрачността на пазара.

Масовите диаманти за които пиша тук и които са обект на продажба главно от бижутерийни компании или компании продаващи така наречените инвестиционни диаманти, не бива да се бъркат с големите, понякога изключително редки диаманти и други скъпоценни камъни, които отиват на продажбите организирани от големите аукционни къщи.