Как да изберем добър Wi-Fi рутер за дома

1
Добави коментар
marchoni
marchoni

Колко е хубаво, че имаме достъп до Wi-Fi мрежа в дома си, нали? Wi-Fi мрежата дава възможност за свързване на компютри, смартфони, таблети, конзоли за видеоигри и други устройства към интернет без нуждата от кабели.

 

Ако обаче е дошло време да смените стария си рутер с нов е добре да имате предвид някои неща. Технологиите се развиват много бързо и това, което е било актуално преди няколко години днес вече не е актуално.

 

За да не купите рутер, който не отговаря на нуждите и желанията ви трябва да видите тези съвети за това как да изберем Wi-Fi рутер за дома.

 

Двете най-важни функции, на които да обърнете внимание

Въпреки че все още е възможно да се закупи кабелен рутер, който изисква от вас да включите физически към него вашите устройства с Ethernet кабел, Wi-Fi моделите предлагат много по-голямата гъвкавост и удобство на безжичната връзка. Двете най-важни функции при Wi-Fi рутерите са безжичен обхват и безжична скорост.

 

– Безжичен обхват – Wi-Fi обхвата зависи от много фактори, но трябва да имате предвид, че Wireless AC рутерите осигуряват възможно най-добрата свързаност към най-отдалечния диапазон, последвани от Wireless N рутерите. Ако искате надеждна Wi-Fi връзка в цялата си къща, придържайте се към AC моделите.

 

– Безжична скорост – Wireless AC рутерите са 3 пъти по-бързи от Wireless N, а Wireless N рутерите са 14 пъти по-бързи от Wireless G. Какво означава това? Ако използвате приложения в реално време като игри или стриймвате видео, изберете Wireless AC модел.

 

Допълнителни функции, които да имате предвид

– Еднобандов безжичен рутер – Еднобандовите рутери използват 2.4 GHz честота, която сама по себе си ограничава скоростта на рутера. Ако обаче само един потребител ще използва мрежата, рутерът може да бъде еднобандов и няма да бъде усетено значително забавяне в работата му.

 

– Двубандов безжичен рутер – Двубандовите рутери използват едновременно 2.4 GHz и 5.0 GHz честота, като позволяват свързване и на двете честоти и осигуряват по-висока скоост. Тези модели са задължителни в случаите когато има едновеменно няколко потребители в мрежата. С двубандов рутер, можете да сърфирате в интернет на честотната лента от 2,4 GHz и едновременно с това да стриймвате HD филми на честотната лента от 5 GHz и пак няма да имате проблеми.

 

– Трибандов безжичен рутер – При трибантовите рутери има добавена допълнителна 5 GHz честотна лента. Тези модели са сравнително нова концепция, но са идеални за домакинствата с множество Wi-Fi потребители, всеки от които използва по няколко устройства.

 

– Beamforming технологията – Beamforming е нова иновативна технология, чрез която връзката между рутера и свързаните към него устройства става по-стабилна. Това се осъществява от самия рутер, който не просто разпръсква сигнал във всички посоки, но може да разпознава отделните настолни и преносими джаджи в мрежата, като засилва безжичния сигнал конкретно към тях. Това не само подобрява скоростите на трансфер, но разширява допълнително обхвата на мрежата и занижава смущенията от други устройства.

 

– Quality of Service (QoS) – Рутерите с QoS трафик контрол проследяват вида на мрежовия трафик (сърфиране в интернет, онлайн игри, Skype, Netflix и така нататък) и решават кое приложение заслужава по-висок приоритет. Това подобрява вашия онлайн опит и ви гарантира доброто качество на поточното видео.

 

– Gigabit Ethernet – Ethernet портовете са на разположение в две скорости: Fast Ethernet, които предлагат скорости до 100 Mbps и Gigabit Ethernet – скорости до 1000 Mbps.

 

– Облачни услуги – Рутерите с облачни услуги ви позволяват да получите достъп и да управлявате вашата домашна мрежа от всяка точка.

 

Вижте как да спрем хакерските атаки към WiFi рутера ни