Кого прати Цацаров да проверява кмета на Галиче | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Прокуратурата във Враца ще проверява цялостно управлението на Ценко Чоков – това съобщение разпространиха в понеделник от държавното обвинение. Ревизията бе разпоредена показно точно преди доклада на Еврокомисията лично от Главния прокурор Сотир Цацаров, се казва още в съобщението.

Изпратен да проверява в Галиче е прокурор Веселин Вътов. Той обяви, че инспекцията няма краен срок, за да се изясни какво се случва с управлението на селото. Ще припомним, че Цацаров прати комисия да проверява Чоков и преди година – също с такъв шум и с предизвестен резултат. Тогава проверката не откри нищо нередно. Няма нужда да гадаем, какво ще се случи и сега.

Ето какво разказва за bTV Ирена Митева от Бяла Слатина. Пред bTV преди 2 години тя разказа как синът й е пребит в дискотека от сина на Ценко Чоков – Мартин и негови приятели.  При това сбиване пострадал охранител с името Павел Вътев. Той завежда дело срещу сина на Ирена. Но Павел Вътев не е случаен участник – той е син на прокурора Веселин Вътов. 

 

 

„Прокурорският син води дело на сина ми. Основните свидетели по това дело са група от Галиче със сина на кмета. Те са основните свидетели”, твърди Ирена. Така, Мартин Чоков се оказва сред основните свидетели по делото, което завежда Павел Вътов.

А в момента прокурорът Вътов проверява бащата на Мартин – Ценко Чоков. Митева смята, че с тази проверка Вътов „връща жест” на Чоков.

Прокурор Вътов се съгласява да даде информация за хода на проверката в Галиче само по телефона. „Проверката беше възложена с разпореждане на главния прокурор на Републиката. Не е поставен краен срок на проверката, защото не се знае какъв обем материали ще бъдат събрани”, казва прокурорът Вътов.

 

 

 

 

   ИНТЕРВЮ ПО ТЕЛЕФОНА НА МАРИЯ ЦЪНЦАРОВА С ВЕСЕЛИН ВЪТОВ     

 

 

 

 

Ако вие проверявате мен, а моят син е свидетел по делото на вашия син – това как ви изглежда?

– Не ви разбрах.

Мартин Чоков е основен свидетел по дело, което води вашият син

– Това не ми е известно… Аз не познавам Мартин Чоков.

А изглежда ли ви като конфликт на интереси това? Бащата да проверява бащата на основния свидетел?

– Аз не знаех, че той е основен свидетел. Това би поставило под въпрос моето участие в проверката, но на мен този факт не ми е известен.

Не сте запознат с делото, което води синът ви?

– Да.

Теоритично виждате ли конфликт?

– Възможно е да има такъв!

    

 

 

 

 

Освен прокуратурата, и полицията обяви в сряда своя операция на територията на Галиче, наредена лично от главния секретар на МВР Георги Костов.

В четвъртък акция вече очевидно няма, а на сигналите от селото – както преди акцията, така и след нея, продължава да се отзовава районният инспектор Христо Андреев. Включително и на сигнали срещу кмета Ценко Чоков.

На тази снимка, изпратена от зрител на bTV се вижка кат полицаят Христо Андреев (ограден в синьо) вдига наздравици на масата на кмета Ценко Чоков (със зелената фланелка), а Веселин Вътов също е на веселбата (ограден в червено). От полицията потвърдиха, че Андреев отговаря за Галиче и обясниха, че ще коментират след като се запознаят със ситуацията.

––––––––––

А след като във вторник телевизионните екипи отразиха активността на полиция и прокуратура, на следващия ден в Галиче вече е спокойно.

Ден след като беше обявена проверката в Галиче, в селото няма нито полицейско, нито прокурорско присъствие, а кметството е заключено. Оставена е бележка, вероятно от кмета Ценко Чоков:

На Бяла слатина съм след обяд. (правописът е запазен според оригинала)

До края на работния ден Ценко Чоков не се върна от Бяла Слатина в кметството.

Екипът на bTV е запознал пресаташето на главния прокурор Сотир Цацаров с този казус. 

 

Проверката „Цацаров“ 

 

Ето как започва  поредната проверка, която главният прокурор изпраща в Галиче и Бяла Слатина.

Проверката в Галиче беше разпоредена след пореден случай на насилие, в който участва сина на Чоков – Мартин.

В Галиче приятелствата и враждите са гъвкави, оказва се, в зависимост от интересите. Преди две години ромската махала въстана срещу Ценко Чоков под зоркия поглед на лидера на ДПС – Бяла Слатина Кристин Касъмов. На последните избори Касъмов и Чоков вече бяха политически приятели.

Стиснаха си ръцете и застанаха заедно на предизборните плакати. Вечният кмет, както наричат Чоков, спечели мандата, този път от ДПС.

Чоков и Касъмов заедно на последните избори

––––––––––––––

И ако Чоков има нов приятел в лицето на Касъмов от ДПС, фамилията му губи друга подкрепа: за последната предизборна кампания на ДПС, на Чоков помагал и братът на момчето, което сега твърди, че е бито от кметския син Мартин. Разказва, че е помагал по митинги на Чоков и е ходил на море заедно с цялото село.

Радослав твърди, че е бит от сина на Чоков – Мартин. Убедена, че синът й е набеден, за първи път публично говори съпругата на Ценко Чоков. „А човек когато е бит, в него има емоции. В това момче няма. Стои и декламира: синът на Ценко Чоков ме би и другият път каза, че ще ме пребие”, смята Цветелина Нелова, съпруга на Чоков.

Радослав разказва, че единственият, който му е помогнал, е Веселин Попов  – синът на Веселин Попов – Лунгара, знакова фигура от престъпния свят в Северозапада.

Веселин Попов – Лунгара
––––––––––––

Разследван и задържан за рекет и лихварство и доскорошен приятел на Ценко Чоков – припомнят кадри от тържеството след победата на Чоков през 2011-та. С днешна дата заради бизнес, двамата се скарали и Попов бил решен да махне „вечния кмет” от поста му, твърдят запознати.

Затова принудил Радослав да твърди, че е бит от кметския син Мартин. „Той не ни е дала пари да бъдем срещу Ценко Чоков. Просто този човек ни защитава, защото е справедлив и вижда какво става в това село”, смята Радослав, но не отрича, че е получил пари от Попов.

По думите му Попов му бил дал пари, за да си направи операция в София. Потърпевшият отказа да разкрие каква е сумата пари.

Съпругата на Чоков твърди, че не знае какви са отношенията между мъжа й и Веселин Попов – Лунгара.

Радослав посочва като свидетел на евентуалния побой само синът на Попов. Имало и други, но отказва да ги осветли. „Значи битото момче работи при Веселин Попов, свидетел е Веселин Попов, друг свидетел е бащата на кандидат-кмета Веселин Тушинов – какво ви говори това?! Момчето казва: няма свидетели. Сега: има свидетели. Значи какво ви говори – всичко се нагласява. И правят някакви напъни родилни, но бебе едва ли ще излезе”, смята съпругата на Чоков.

Ценко Чоков се чувства при проверките на прокуратурата като у дома си
––––––––––––––

Според двамата братя хората в Галиче не говорят срещу Чоков, защото кметът или им плащал или ги заплашвал. „Ценко Чоков подкупва хората, Веселин Попов е справедлив и помага на хората”, смята пребитият Радослав. Последният протест в Галиче срещу кмета Чоков беше в заведението на Веселин Попов – Лунгара.

Самият Попов твърди, че никога не е бил приятел с Ценко Чоков, а са просто добри познати, макар Попов да е присъствал на празненството на „вечния-кмет” след местните избори.

Попов отрича да е съден и казва, че твърденията за рекет и лихварство се „диктуват на прокуратурата от Чоков”. „Ако някакво влияние, нямаше да ме затварят и да ме тормозят и да ме тероризират така заради Чоков, той е бил в основата на всичко”, твърди Лунгара.

Твърденията, че синът му дели един бизнес със сина на Чоков също определи като невярни. А момчето е помогнало на Радослав, защото пребитият се страхувал от Чоков.