1,4 милиарда смартфона са продадени през 2015 година

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Глобалните продажби на смартфони през 2015 г. са се увеличили с 12 процента и са достигнали рекордните 1,4 милиарда устройства, пише kaldata.com, позовавайки се на доклад на Strategy Analytics.

 

През последното тримесечие на 2015 г. растежът на продажбите е с 6 процента повече от същия период за 2014 г., което показва, че темповете напоследък са по-слаби – факт, обясняван от анализаторите с пренасищането на пазара, тъй като потребителите в големите пазари вече разполагат с добри смартфони и не търсят незабавната им подмяна.

 

С 81,3 милиона продадени апарата в глобален мащаб за последното тримесечие на 2015 г., Samsung отново е водещата компания. Според Strategy Analytics, растежът на Apple с iPhone пък вече достига пиковата си стойност и американската компания трябва да се ориентира към нови пазари като индийския, за да не допусне стагнация в продажбите си.

 

Растежът от само 2 процента в продажбите на Huawei спрямо 2014 г. не е нищо особено, но е достатъчен, за да може китайската компания да се озове на трето място веднага след двата лидера. Xiaomi е на пето място, докато Lenovo-Motorola е единствената компания в топ 5, която търпи спад с 18 процента.