Deutsche Bank с шокираща загуба от $6.8 млрд. | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Deutsche Bank потвърди информацията за рекордна загуба от €$6.8 млрд. за 2015 г. „Най-големият кредитор на Германия дължи загубата на огромните разходи за преструктуриране, повишаване на риска и по-ниски приходи. Загубите само в четвъртото тримесечие са в размер на €2.1 млрд.  – обявиха от банката, която публикува повечето от финансовите си резултати миналата седмица.

Германия е шестата в света икономика с БВП от $3.4 млрд. и нейната икономика е от решаващо значение за съдбата на еврозоната и общата европейска валута. Но в резултат на кризата с бежанците и проблемите в икономиката растежът за 2015 падна до 0 процента.

В момента „Deutsche Bank ” е затънала в плетеница от над 6000 дела, които са причинили на банката разходи в размер на €5.2 млрд. – при €2 млрд. за 2014. През май банката беше глобена с рекордните €2,5 млрд. долара за участието си в манипулиране на лихвени проценти.

Съкращения в корпоративното банкиране и подразделението за ценни книжа според отчета са причина за намаляване на приходите с 15 процента през четвъртото тримесечие до само €6.6 млрд.

В резултат на тези резултати цената на акциите на банката паднаха с 25 процента от началото на годината, а общо за последните 12 месеца е регистриран спад с 36 процента

Новият ръководител на групата Джон Крайън обеща големи промени културата в рамките на банката, но инвеститорите са притеснени, че разходите за съдебни спорове ще ударят рентабилността за години напред.

 

Джон Крайън на пресконференцията
––––––––––

Въпреки тежките разходи за преструктуриране, Крайън обеща да продължи по същия път. „Периодите на преструктуриране могат да бъдат трудни. Въпреки това съм убеден, че ако продължаваме да изпълняваме стратегията си дисциплинирано, ще преобразим „Deutsche Bank ” в по-силна, по-ефективна и по-добре работеща институция”, заяви той в декларация. 

Анализаторите предупреждават, че ако негативните тенденции в германската икономика продължат да се задълбочават и тази тенденция се прехвърли и към икономиката на Франция – втората най-силна икономика в еврозоната – това ще предизвика ефекта на доминото е ще причини срив на общата валута, което ще хвърли и глобалната икономика в нова кризисна спирала.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел призна, че икономиката на страната не е постигнала очакваните резултати, като проблемите се усложняват и от кризата с над 1 млн. бежанци.

Безпокойството на анализаторите е свързано най-вече с факта, че прекалено много разчита на конюнктурата в икономиката на Германия и всяко негативно развитие се отразява болезнено върху общата валута.

Анди Болдун, от EY’s Global Financial Services коментира: „Доверието на еврозоната в германската икономика, подсилвано от нейната стабилна банкова система е много по-голямо, отколкото би трябвало. Здравето на икономиките на Франция, Италия и Испания в краткосрочен аспект зависят от растежа на германската икономика, в която сериозен компонент е състоянието и развитието в банковия сектор“.

Инвеститорите са на мнение, че френската икономика, която от няколко месеца се развива в условията на „извънредно положение“ , може да се окаже спирачка за здравословното развитие на европейската икономика като цяло. Само 2 процента от инвеститорите са оптимист, че френските банки разполагат с добри перспективи за растеж.