Съвети за спешна помощ при ужилване от пчела, стършел или оса

2
Добави коментар
Vrediteli.bg
Vrediteli.bg

Разберете защо бързата реакция при ужилване от оса, стършел или пчела е изключително важна и как фирма Бран Инсект се справя с жилещите насекоми?

Ужилването от ципокрили насекоми е безспорно много неприятно и болезнено, а също може да бъде и изключително опасно за живота. В някои случаи това неприятно преживяване може да завърши дори фатално за ужиления. Ето защо бързата и адекватна реакция в такъв момент е от огромно значение. Установено е, че жилването може да бъде най-опасно за хората при които с алергия към отровата на тези насекоми, която се съдържа в жилата им. Затова е добре трябва да стоите далеч от места, където има вероятност да бъдете ужилени.

Как да избегнем ужилване от пчели, оси и стършели?

Жилещите представители на клас насекоми са особено активни около местата, където има узрели плодове, ферментационен процес на такива и изобщо там, където се разнася силна сладникава миризма. Към тези местообитания спадат и сметищата, затова никога не струпвайте хранителни отпадъци в близост до мястото, където сте решили да лагерувате.

В случай, че около вас се появи жилещо насекомо, не предизвиквайте неговата агресия, като го карате да се чувства застрашено, а запазете спокойствие и опитайте  плавни движения да го отпратите. Избягвайте да излизате сред природата, когато сте използвали парфюми със силна флорална или плодова миризма. Това привелича всички насекоми към вас, независимо колко настоятелно се опитвате да ги пропъдите. Ярките, цветни дрехи също привличат ципокрилите, затова носете по-семпли цветови решения в облеклото. Особено много ги привличат дрехите, които са в жълта или оранжева багра. 

Никога не си позволявайте да предприемате действия срещу гнезда на оси или кошери, обитавани от пчели и най-вече на стършели (виж снимката). Дори да го сторите неволно, това може да доведе до нападение от страна на цял рояк насекоми, затова внимавайте, когато се катерите по дървета или влизате в тавански помещения. Дънерите и подпокривното пространство на селските къщи са сред любимите места за гнездене на осите и стършелите.

Кога ужилването може да бъде особено опасно?

Опасността при ужилване от оса или стършел и в по-малка степен от пчела, се състои във възможността да се стигне до анафилактичен шок. Това може да се случи при изявена алергия към токсините, съдъжащи се в жилото на ципокрилите жилещи насекоми, а също при множество ужилвания, особено в областта на шията, лицето или в устата, като последното най-често се случва при поглъщане на плод, в който се е скрило насекомото.

Добрата новина е, че у нас не се срещат, така опасните африкански пчели, които единствено имат способност да жилят неколкократно и тяхното уахпване е не само изключително болезнено, но и смъртоносно. Пчелите, обитаващи нашите географски ширини жилят само веднъж, след което умират.

Как да реагираме в случай на ужилване?

Ако знаете със сигурност, че сте алергични към отровата на пчели и оси, то задължително излизайте сред природата подготвени. Винаги носете със себе си специален набор (сет) за спешни случаи, какъвто задължително трябва да имате ако сте в рисковата група. Тези сетове включват антихистаминови, нестероидни медикаменти, които трябва да приемете, непосредствено, след като премахнете жилото на насекомото. Важно е при изваждане да не засегнете капсулата с отрова, намираща се в самия край на жилото. Ето защо не трябва да стискате ужиленото място, защото така дори може да задълбочите проблема.

За да намалите болката и за да избегнете възпаление на поразения участък е добре да почистите внимателно мястото със сапун и вода, след което да го промиете с памучен тампон, натопен в етилов спирт, кислородна вода, одеколон или водка. Студените компреси са добро решение, за да се избегне оток на мястото на ужилването. Когато са поразени лицето, очите или устата, особено ако ужилванията са многобройни е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ.

Добра идея е също да третирате поразеното място с локален антибиотик, за да предотвратите възпалителен процес, който може да възникне, дори и да не развиете анафилактичен шок. Повечето случаи на ужилване отшумяват безпроблемно в рамките на 2-3 дни, но въпреки това е важно да вземете необходимите предпазни мерки. Някои доктори смятат, че дори е наложително да се подложите на реваксинация против тетанус, в случай че последната ви ваксина е поставена преди повече от 10 години.

Болнично лечение при ужилване от пчела или оса се налага много рядко. Към хоспитализация се прибягва единствено при остра алергична реакция с оток на ларинкса и гласните връзки, затрудняващи дишането, както и при множество ужилвания – над 10-20 на брой. Лечението в болнична обстановка включва прием на кортикостероиди, антихистамини и епинефрин (адреналин), както и вливане на течности, с цел намаляване концентрацията на токсини и възстановяване функцията на важните органи.