Светът се готви за партизанска война с комарите

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Комарът убива повече хора, отколкото всяко друго животно на земята. Как да се борим с преносителя на вируса Зика и достатъчни ли са индивидуалните мерки, които ни съветват да предприемем от СЗО

Опасенията, породени от вируса Зика, са причина тази година пръсканията срещу комари да се проведат по-рано, съвместно с общините и Регионалните здравни инспекции, съобщи миналата седмица здравният министър Петър Москов. По Дунава, където положението с популацията на комапи е най-тежко, мерките се съгласуват с Румъния. „Въпросът е максимално рано да се напръска и от двете страни. Имаме вече дори възможни общи технологични решение – с хеликоптер“, обясни министърът.

Борбата със Зика ще се води като партизанска война – къща по къща, предупредиха междувременно експерти пред „Ню Йорк таймс“. В репортаж от Савана, щата Джорджия, където се провежда годишната конференция на Американската асоциация за контрол над комарите, вестникът констатира, че вирусът е непредсказуемото ново оръжие на комарите.

Виж още: Зика – всичко за страшния нов вирус

Видът Aedes aegypti, който е вирусоносителят на Зика, е упорит и относително неподатлив на пръсканията в големи открити площи. Дори в САЩ проследяването на насекомите се извършва по остаряла методика и е недофинансирано. Според експертите за ефективен контрол и борба с вируса по-скоро ще е нужен подход

„от врата на врата“

Майкъл Дойл, който ръководи контрола върху комарите в окръг Флорида Кийс, е наблюдавал подобни „партизански“ тактики при епидемичния взрив от денга през 2009 и 2010 г. Според него традиционните методи за пръскане от камиони и самолети е като „да бориш „Ал Кайда“ със старомодна армия“.

В САЩ, чиято континентална територия тепърва чака нашествието, учените казват, че най-добрата защита срещу Зика са климатиците и мрежите срещу комари по прозорците. До края на XIX в. жълтата треска и маларията убиват десетки хиляди американци, но тази тенденция бива ограничена благодарение на високия стандарт на живот.

Американците са запечатали херметически къщите, където са инсталирани климатици, а експлозивно разпространение може да се случи единствено в онези тропически региони, където прозорците на повечето домове са отворени и незащитени, обяснява „Ню Йорк таймс“.

Инфографика на Световната здравна организация (СЗО) дава основни съвети как да предпазим себе си и домовете си

На пръв поглед комарът Aedes aegypti не изглежда кой знае каква заплаха – защото не може да се придвижи на по-голямо разстояние от съседната улица и продължителността на живота му обикновено е по-малко от две седмици.

Това е хлебарката на комарите –

живее по къщите, около хората и се крие на тъмни места, обяснява д-р Томас Р. Фрийдън, директор на американския Център за контрол и превенция на заразните болести (CDC).

Именно затова е трудно да бъде унищожен с пръскане от въздуха или пътното платно. Другите комари, които не ви оставят да спите нощем, рядко разнасят болести, а понеже летят по-често, се влияят и от спрейовете.

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите

Ще има голям натиск към местните власти да излязат и да напръскат, но това вероятно няма да да проработи срещу тези комари, казва Джоузеф Конлън, пенсиониран ентомолог от ВМС, който е технически сътрудник на Американската асоциация за борба с комапите.

При подобна заплаха през 2009 г., когато тръгна вирусът денга, броени часове по-късно в домовете на хората от Кий Уест влязоха спецчасти – екип от 30 експерти, който обикаляше от къща на къща и изхвърляше застояла вода от саксии, пепелници, детски надуваеми басейни, контейнери за рециклиране, капачки от бутилки, кофи за боклук, разказва „Ню Йорк таймс“.

Работиха по 10 часа дневно, шест дни седмично в продължение на месец и половина, отбелязвайки напредъка си върху картата… Тези усилия са били необходими, защото за пренасянето на заразата не са нужни много комари –

съседът може да е „отгледал“ достатъчно, за да избухне епидемия в целия квартал

За 2009-2010 г. на Кий Уест има поне 85 случая на денга, но вирусът бива ограничен в рамките на острова и епидемията отшумява. Сега за борба с Aedes aegypti окръгът харчи по 1 млн. долара годишно, което е около 1/10 от цялостния му бюджет за борба с комарите.

Виж още: Шест алтернативни начина да отблъснете комарите

Човешки ресурс, това е основното, твърди и Клаудия Ригъл, директор на съвета за контрол върху комарите, термитите и гризачите в Ню Орлиънс. Когато през 2012 г. там се появяват случаи на западнонилска треска, на помощ са повикани пожарникарите, които тръгват да чукат от врата на врата.

Междувременно президентът Барак Обама поиска за борба със Зика да се отпуснат 1,8 мрлд. долара. На първо място е нужно актуализиране на картите, които показват местообитанията, и мониторинг.

Къде се размножават комарите и как можем да ги елиминираме,

за да спрем разпространението на вируса Зика показват и инфографиките, изготвени от СЗО, която вече обяви Зика за световна заплаха. Необходимо е да следим за редовната поддържка на басейните, да сменяме водата във вазата поне веднъж седмично, като застоялата вода излеем на земята, да подстригваме тревната настилка и да я пазим от плевели.

Мерките засягат дори купичката с вода за домашния любимец, където е необходимо да наливаме прясна течност поне веднъж седмично. Избягвайте да оставяте празни буркани, кутии, кофички или автомобилни гуми така, че да се напълнят с дъждовна вода – по-добре ги захлупвайте с дъното нагоре.

Тогава защо не ги изтребим до крак? Решението, оказва се, граничи с научната фантастика, обяснява Си Ен Ен. Освен потенциалното влияние върху екосистемата, когато изчезне даден вид, трябва да се има предвид, че избиването на всички комари е невъзможно – просто няма как да стане, твърдят експерти. Колкото и мащабна кампания да се проведе, винаги някъде ще остане популация, която ще продължи да се размножава.

През 50-те и 60-те години в Латинска Америка правят опит за изтребване на Aedes aegypti с масирана употреба на инсектициди като ДДТ и отстраняване на съдове и контейнери със застояла вода. Комарите обаче се връщат – вероятно с кораби, акостиращи от Азия и Африка.

ДДТ, който си остава най-добрият пестицид срещу комарите,

обаче е забранен в началото на 70-те заради унищожителния ефект върху околната среда и възможните рискове за човешкото здраве. Затова най-доброто решение си остава ограничаване числеността на популацията в даден регион.

Според Си Ен Ен бъдещето на контрола върху комарите е в подход, които не изгражда у тях устойчивост. Един възможен вариант е пръскането с бактерицид около местообитанията им. Комарите ще се хранят с бактериите, а те ще ги убият, като разградят вътрешностите им.

Друга стратегия е да се търси начин за ликвидиране само на няколкото опасни вида, които пренасят болести по хората и животните – и се спасят останалите около 3000 вида, които не вредят, смята Лора Харингтън, преподавател и шеф на катедрата по ентомология в университета Корнел. Тя работи и по

генетично модифициране на мъжки комари,

за да убиват всяка женска, с която осъществят контакт. Високата цена е най-голямата пречка за осъществяване на този подход. Изследователката обаче напомня, че „комарите могат да играят много важна роля в екосистемата“. Те са особено важни, докато са все още в стадий на ларви – които, най-вече заради масата си, стават основен източник на храна за водните хищници.

Източник: Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, БНР