Как световната мъжка мода дойде във Видин

2
Добави коментар
veleva
veleva

Весела Николаева

Едно от най-новите предприятия във Видин – „Слам Клоудинг“, вече е назначило на работа 130 души и от няколко месеца работи по поръчки на големи модни марки. Това съобщи за Severozapazenabg.com генерален директор изпълнителният директор на компанията Вяра Манева. Предприятието произвежда луксозни мъжки ризи по поръчка на компании като Inditex, Peak&Cloppenburg и др. От започването на работа през октомври досега са извършени няколко експедиции директно към клиентите изпратени няколко партиди с поръчки за Германия. Собственик на „Слам клоудинг“ е германската семейна компания Slam Group, която се грижи за подсигуряване на непрекъсната работа на предприятието.

Защо Видин

Видин беше избран за инвестицията по няколко причини – близостта до Западна Европа и връзката с Дунав мост 2, както и традициите в производството на мъжки ризи. По времето на социализма в града работеше предприятието „Вида“, което затвори отдавна, но от него възникнаха няколко частни по-малки производители. Намирането на квалифицирани шивачки не е било голям проблем пред „слам Клоудинг ЕООД енд КО“, сподели Вяра Манева. Всички служители на предприятието работят на трудов договор и им се плащат всички осигуровки, показват справки, предоставени ни от компанията.

Работният ден в “Слам клоудинг ЕООД енд Ко” във Видин | снимка: Slam Group

План за развитие

Към февруари в предприятието работят точно 128 души, от които 8 са в администрацията, 9 се занимават с опаковането, а останалите са заети в процеса на кроене, гладене и шиене. В бъдеще ще се наемат и още хора, като плановете са до пет години в предприятието да бъдат заети общо 600 души.

Фабриката на „слам Клоудинг ЕООД енд Ко“ е в сграда под наем в бившето хале на „Техномаркет“, отдадена от “Глориент инвестмънт БГ”. Общата първоначална инвестиция на Slam Group в дружеството е над 2 млн. лв. Германската компания е международното поделение на Seth GMBH, семейна фирма, създадена през 70-те години на 20 век. Единствената й дейност е производство на луксозни мъжки ризи за световни марки.
За объркването на икономическия министър

Преди месец министърът на икономиката Божидар Лукарски изнесе непроверена и невярна информация по време на форума „Годишна среща на бизнеса с правителството“, организирана от в. „Капитал“. Лукарски съобщи, че в края на миналата година „компания на небеизвестния дизайнер Хуго Бос“ е поискала да открие фабрика във Видин и да назначи 600 квалифицирани шивачки. По думите на министъра мощностите на въпросната фабрика са построени, а от средата на декември тя не може да започне работа, защото инвеститорите „не могат да съберат“ повече от 60 шивачки.

Всъщност, такава фабрика няма. Във Видин за германската марка Hugo Boss би могла да шие евентуално „слам Клоудинг ЕООД енд Ко“, чиито собственици са в достатъчно добри професионални взаимоотношения с Hugo Boss, но към момента няма планове в тази посока. възможно е и някое от по-малките шивашки предприятия в Северозапада периодично да приема поръчки.

От централата на Hugo Boss в Германия обясниха, че не могат да потвърдят изказването и предполагат, че то е дошло от „неразбиране“. Модната компания няма фабрика във Видин, няма и планове да прави такава, става ясно от отговорите, получени след запитване на Severozapazenabg.

Готова продукция от луксозни мъжки ризи | снимка: Slam Group

От Министерство на икономиката не пожелаха да отговорят на изпратените въпроси и препоръчаха за повече информация да се обърнем към областния управител на Видин. По стечение на обстоятелствата докато водехме кореспонденцията, министър Лукарски беше на посещение в Германия, откъдето съобщаваше за засилен интерес за изграждане на нови мощности в България, но без нищо конкретно.

Гладене на готовите ризи във видинското предприятие “Слам клоудинг ЕООД енд Ко”| снимкa: Slam Group

Историята „Hugo Boss“

Дизайнерът Хуго Бос, за когото Лукарски говори на конференцията преди месец, е починал през 1948 г. Хуго Фердинанд Бос създава ателието си през 1924 г. – то постепенно се разраства и приема поръчки за облекло на германската армия. В отговор на обвиненията за връзки с Третия райх от Hugo Boss публикуват подробна история и проучвания за развитието на компанията по време на националсоциализма. Те признават използването на военнопленници в работата, като уверяват, че за всичко това са изплатени компенсации.

Световното развитие на шивашката компания идва след 50 –те години, когато са произведени първите мъжки костюми. Марката Boss е създадена през 70-те години от наследниците на Хуго Бос. През 1985 г. компанията става публична, като излиза на Фондовата борса във Франкфурт. В момента малко над 90% от акциите са свободно търгувани, което означава, че са собственост на много инвеститори, притежаващи малък дял.