BGfootball.com – Българският футбол на едно мястоBGfootball.com – Българският футбол на едно място

1
Добави коментар
motherwell
motherwell

Берое Стара Загора направи две поредни нулеви равенства в последните два кръга от родната А група срещу Славия и Черно Море. „Заралии“ буквално „спукаха“ топката от ритане без идея как да я вкарат във вратата на съперниците си.

И в двата споменати мача имаше сериозни подаръци за старозагорци от съдиите, в този срещу Славия беше спестен втори жълт картон на Елиаш Да Силва. Ситуацията придоби комични размери, когато предупреждението бе отправено към отстоящия на близо метър и без участие в ситуацията Исмаил Иса. Той се възпротиви, но когато „стопли“ какво става, бързо се примири.

Срещу варненци пък съдийството беше на много ниско ниво, какъвто беше и мача. Берое влязоха в двубоя като фаворити с оглед на по-доброто си класиране и домакинския фактор срещу Черно Море. Съдията Георги Кабаков показа меко казано пресилен втори жълт картон на нападателя на гостите Бакари в 32-та минута и с това изключително слабо решение реферът промени изцяло развитието на мача. Нарушение на Бакари имаше, но самия фаул не беше опасен за здравето на съперника, не спираше опасна атака, беше в центъра на терена и нападателя на „моряците“ игра за топката, все фактори, които не са предпоставка за жълт картон.

По презумпция вторият жълт картон се вдига по-трудно от първия, защото покажеш ли такъв променяш изцяло хода на мача. Естествено, ако играча заслужава такъв му се вдига, но точно в тази ситуация Кабаков пресили  много нещата. В Англия например съдиите пускат малко по-свободна игра, за това и се получават много хубави мачове, няма накъсвания, няма спорене, играта е динамична и красива. При някой грубо влизане реферите на острова не вдигат веднага жълтия цвят, а търсят диалог с играчите, предупреждават ги, че при следващ фаул ще има картон.

Колкото по-малко картони има, толкова по-добре за самия мач и за рефера, а в мача в Стара Загора съдията раздаваше картоните като бонбони на детски рожден ден. „Моряците“ трябваше да доиграват мача дълбоко в собствената си половина и да разчитат на контри след съдийската тесла. Все пак те устискаха равенството и объркаха сметките на някой, който насила иска Берое да е колкото се може по-напред в класирането. Такава е тенденцията в последните мачове, „заралии“ получават съдийско подпиране, но трудно се възползват от него.  

Изобщо при „зелените“ няма развитие от миналия сезон насам, през миналата кампания не бяха сочени за фаворит,  играеха приятно и объркаха нечии сметки като взеха сребърните медали. Този сезон, с оглед на липсата на ЦСКА, Литекс и Локо София, „зелените“ се превърнаха в един от факторите в А група. Това изглежда им натежава, отбора няма качеството и опита да се бори с по-големите Левски и Лудогорец, а понякога няма ресурса да победи и отборите под тях в класирането, дори със съдийска аванта. Петър Хубчев май е стигнал тавана на развитието си с отбора, начело е от 2012 година насам, изгради солиден отбор, но от известно време тъпчат на едно място.

Кой иска Берое да измести Левски от второто място и защо? Въпрос без отговор, засега. Може би някой мисли доброто на Левски, като им спести ново географско откритие в Европа лятото? Едва ли. А може би някой прекалено много иска Берое отново да е втори? Не се знае…

Единственото сигурно нещо е, че с мачове като този в Стара Загора и с отсъжданията на съдиите се отблъскват и малкото фенове на родния футбол, защото остава впечатлението, че мачовете се решават не на терена, а на друго място.