Синдром на хроничната умора

1
Добави коментар
wenip
wenip

Ако се събуждате сутрин с чувството, че сте поспали само 2-3 часа, а вечерта ви се иска само някак да допълзите до леглото, най-вероятно се сблъсквате със синдрома на хроничната умора.

Както е ясно от самото название – синдромът е съвкупност от симптоми, които характеризират болезнено състояние на организма. Синдромът на хроничната умора изисква лечение, но като начало трябва да се убедим, че диагнозата е вярна. Проверете дали имате някой от следните симптоми: Вие сте в състояние на апатия, не ви стигат силите и сте чувствате депресирани; Мъчи ви безсъние или напротив – сънливост; Често се простудявате; Трудно ви е да се съсредоточите, появяват се проблеми с паметта; Не ви интересува сексът; Мускулите и ставите често ви болят без видима причина; Често ви мъчи главоболие; Самочувствието ви значително се влошава след умствено и физическо напрежение; След сън не се чувствате отпочинали; Умората не е следствие от много работа, а просто винаги се чувствате уморени;

Защо възниква синдромът на хроничната умора? Официалната медицина все още не е в състояние да посочи точната причина за това заболяване, но някои изследователи смятат, че по този начин имунната система отговаря на хроничния стрес. Нерядко при болните, страдащи от синдром на хронична умора, се откриват вирусите на Епщайн-Бар, цитомегаловирус и херпес. Като цяло недостигът на енергия и хроничната умора се обясняват с това, че имунната система на организма работи на предела на възможностите си, тъй като тялото си „въобразява“, че се бори с инфекция.

Как да се справим? За жалост, без помощна на медицината е трудно да се преодолее синдромът на хроничната умора. Освен това неговите симптоми много напомнят и други болести. Затова преди всичко трябва да се обърнете към лекар. Полезно е да ви види ендокринолог, за да се изключи възможна дисфункция на щитовидната жлеза, а също и съвет от специалист по инфекциозни болести и невролог. Само след пълни изследвания може да се постави точната диагноза и да започне лечението на хроничната умора. Терапията може да включва антидепресанти, противовирусни и антихистаминови лекарства, нестероидни противовъзпалителни препарати, имуномодулатори и психостимулатори.

Какво можете да направите сами Като начало, да поддържате организма с правилна диета. Необходими са ви витамини, особено от групата В. За известно време ще трябва да се откажете от силното кафе и алкохола. Добре е да си спомните и онова много скучно нещо, наречено дневен режим – да си лягате по-рано, да спите не по-малко от 8 часа и да се стараете да ставате от сън по едно и също време. Ако досега сте избягвали спортните занимания, време е да разберете колко жизнено важни са ви те. Натоварванията обаче трябва да бъдат умерени, особено в началото. Опитайте и ще се уверите, че след спортуване самочувствието ви се подобрява, въпреки че сте уморени.

И най-важното – разтоварете нервната си система. Изключете от приятелската лента във фейсбук хората, които умират да постват всякакви ужаси – сега не ви е необходима негативна информация. Въобще никакви негативи. Затова не четете новини, не ги гледайте по телевизията. Гледайте само филми и сериали, желателно – комедии. И обяснете на близки и приятели, че не сте се „отпуснали“ и „измързеливили“, а сте се разболели. Нужно ви е спокойствие и възможност да възстановите силите си, които организмът е изразходвал, работейки на свръх максимални обороти.