Може ли с масло от облепиха да преборим псориазис?

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

Етеричното масло и маслените извлеци от ракитниковите плодчета имат профилактично и лечебно приложение при увреждания на кожата и лигавицата след рентгеново или радиево облъчване, притежават болкоуспокояващи и ранозаздряваващи свойства.
То помага още при различни кожни проблеми – акне, невродермит, псориазис, хронични дерматози, изгаряния, а също при захарен диабет, анемия. Назначава се също при заболявания на хранопровода, стомаха, носоглътката, както и при остър и хроничен фарингит , ларингит или тонзилит, посочва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

2 пъти дневно лигавицата на гърлото и сливиците се третират с  памучен тампон, обилно напоен с ракитниково масло, като едновременно вътрешно се приемат по 3 мл. Употребява се и в гинекологията – при вагинит ( възпаление на вагиналната лигавица), възпаления и ерозия на маточната шийка и в онкологичните практики. Курсът на лечение при вътрешен прием ( по 1 ч.л. 2-3 пъти дневно) продължава 3-4 седмици, прекъсва 1 месец и при нужда се повтаря.

Ето как може да си направим масло от облепиха (Hippophae rhamnoides) в домашни условия: Изстисква се сокът от добре измити плодчета. Получената твърда маса се суши на стайна температура. След изсушаване се стрива с ръце до пълното отделяне на люспите от костилчиците. Те се счукват на прах. На всеки 100 гр. се слагат 300 мл. зехтин, смесва се добре и в плътно затворен стъклен, емайлиран или порцеланов съд се държи 10 дни на стайна температура, като всекидневно се разбърква.

Листата на облепихата съдържат също големи количества витамин С и затова са подходящи за приготвянето на витаминен чай. Те се прилагат под формата на лапи (срещу ревматизъм) и запарки ( при косопад) и други кожни страдания.

Препаратите (спиртен екстракт, отвара) от кора от ракитник действат антитуморно, а пък отварата от костилчиците – слабително.

При дерматити и екземи се правят бани ( 12-15 процедури, по 1 през ден) като се ползва добавка от запарка на ракитникови листа (250 г.) наститнена дрога се залива с 4 л. вряла вода, кисне 2 ч. и се прецежда.

1 суп.л. наситнени листа или кори врят в 1 ч.ч. вода 10-15 мин. на слаб огън, прецежда се и се взема по 1 суп.л. 4-5 пъти дневно срещу диария.

При ракови заболявания се правят отвари от 1 суп.л. наситнени кори на 1 ч.ч. вряла вода, ври 20 мин. и се прецежда. Пие се по ½ ч.ч. 3 пъти дневно.

Срещу облъчвания се взема по 1 ч.л. спиртен екстракт от кори ( в съотношение 1 част суровина:10 части 70-градусов спирт, кисне 8-10 дни) 3 пъти дневно.