Енергийни активи на банките в ЕС и САЩ

5
Добави коментар
borsi
borsi

Инвеститорите в облигации на газови и петрол компании са претърпели загуби за поне $ 150 млрд. в резултат на спада в цената на петрола, а стойността на 300 от най-големите петролни и газови компании е намаляла с цели $ 2,3 трлн. долара. Това неминуемо удря и вложенията на банките в активи на подобни компании, но те са различни в САЩ и Европа.

Енергийната експозиция за € 270 млрд. на европейските банки е управляема и съставена от по-малко рискови активи в сравнение с държаните активи от американските им конкуренти. Moody’s е анализирала потенциалното влияние на ниските енергийни цени за 19 големи европейски банки, които са разкрили енергийната си експозиция. В групата се включват имена като BNP Paribas, Rabobank, HSBC, Barclays и Deutsche Bank.

88% от петролната и газовата експозиция на Standard Chartered PLC например, няма да има проблеми с паричните потоци, ако петролът остане на цена от $ 30 за барел през следващата година. Европейските банки, които биха били най-засегнати при стресов сценарий, са Barclays, Rabobank, Royal Bank of Scotland и SocGen. По-малко засегнати ще бъдат Danske Bank, BPCE Group, Commerzbank и HSBC. Според Moody’s ключовият момент е, че експозицията на европейските банки като цяло е в по-малко рисковия край на петролния и газов спектър, основно включвайки петролни и газови компании, отколкото в по-рискови области като заеми на компании за проучване, производство, транспорт и съхранение.

Това е и основната разлика между европейските банки и щатските и канадските банки. Американските и канадските банки имат по-голяма експозиция към сектори с по-нисък рейтинг. 20-те най-големи американски банки имат енергийни заеми за $ 122,7 млрд. в края на 2015 г., което се равнява на 12,5% от базовия им капитал.