Жегата в Индия уби 220 души за две седмици :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Reuters

Жертва на големите горещини през последните две седмици в Индия станаха 220 души. Над 330 млн. души, или около една четвърт от населението, се сблъскват с остър недостиг на вода, предаде ТАСС, като се позова на информация от министерството на здравеопазването, пише btvnovinite.bg.

 

Най-тежко е положението в южните щати Одиша, Телангана и Андхра-Прадеш. В Одиша са регистрирани най-високите температури в страната – през последните пет дни температурата непрекъснато се покачваше и в събота, 23 април, вече е 47,5 градуса по Целзий.

 

Според метеорологическата служба на страната това лято може да е най-горещото за последните 100 г., като максималната температура надхвърли 48 градуса.

 

Ситуацията се усложнява и от критично ниското количество валежи по време на мусона за последните две години.

 

Властите обявиха извънредно положение в най-засегантите райони, тъй като се притесняват от повторение на миналогодишната трагедия. Тогвата над 2000 души станаха жертва на аномални горещини.

 

Отправят се препоръки към населението да не напуска домовете през най-горещите часове на деня освен при крайна необходимост. Освен това се организират пунктове за безплатно раздаване на вода.

 

Експертите обясняват безпрецедентно горещото време през април с местни аномалии, а също и с усилващото се влияние на Ел Ниньо – циклично природно явление, случващо се в интервал от 2 до 7 години. Обикновено Ел Ниньо се съпътства от екологични катастрофи – суша, пожари, проливни дъждове, наводнения. Често води до гибелта на милиони хора, домашни животни, както и до загуба на реколта в различни райони на Земята.