Открийте тайните на билката маточина за живот без болка

2
Добави коментар
sputnik
sputnik

Безценният природен дар за живот без болка – така можем да наречем билката маточина. Тя е една от най-предпочитаните растения от старите билкари. Характерно за маточината е, че листата й ухаят на лимон, а най-хубавото е, че тя расте почти навсякъде из териториите на Южна Европа и Средиземноморието.

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Култивира се в много страни на Европа и Северна Америка.

На височна достига 70-150 cm. Листата имат лека миризма на лимон. В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар. Те привличат пчели, откъдето идва и наименованието Melissa (гр. „пчела“). Ароматът се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна.

Надземната част на маточината е използвана от древните гърци и римляните заради приятния ѝ освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора.

Използва се при приготвяне на болета, ликьори. Не бива да се смесва със силни подправки като мента, индийско орехче, джинджифил.

 След като прецъфти, маточината няма смисъл да се събира, понеже губи своите лечебните си свойства, дължащи са на богатия й химичен състав – дъбилни, горчиви и слузни вещества, танини, кафеена и олеинова киселина, ензими и др.

Успешно маточината преборва смущения в дейността на нервната система и бактериални инфекции от различен произход. Известни са следните й въздействия върху организма: антибактериално, антиоксидантно, потогонно, болкоуспокояващо и антиспазмолитично. Ето защо тя билката се прилага при:

Болест на Алцхаймер
Мигрена
Безсъние
Нервно напрежение
Болки и спазми в корема
Висока температура
Сърдечни проблеми
Менструални нарушения и смущения в цикъла и периода преди климакса
Проблеми със щитовидната жлеза
Кожни възпаления – циреи, обриви
Висока температура
Подагра
Катар
Херпеси
Гадене (дори и когато е причинено от бременност)
Зъбобол
Артрит и ревматизъм

Лимонената трева или лимонче, както е другото има на маточината, има приятен вкус и мирис на лимон, което прави билката не само широкоспектърно приложим лек, но и приятна напитка, която на всичкото отгоре предпазва от вирусни и инфекциозни заболявания.

Как да разберем дали билката е прецъфтяла и е загубила свойствата си? Откъсваме едно листенце и го стриваме между пръстите си. Ако не усещаме аромат на лимон, това означава, че сме изпуснали момента и маточината вече е прецъфтяла.

Малко повече за лечебните свойства на маточината.

 

При нерви и невроза.

Добре действа поставянето в стаята на букет от свежа маточина. Опияняващият цитрусов аромат успокоява, избистря ума, подобрява съня, отпуска. От него ще се почувстваме по-спокойни и ведри.

Чай от маточина, мента и прясно мляко.

Сложете една чаша мляко да заври. Малко преди да настъпи момента на кипене, прибавете стръкове от билките (ако може да ги намерите в свеж вид, още по-добре). Намалете котлона и оставете млякото още пет минути на него, като внимавате да не изкипи. След това се прецежда внимателно и се консумира. Рецептата с млякото се препоръчва вечер.

Спиртният извлек може да си приготвите сами като напълните един буркан с листа от билката (не го претъпквайте). Залейте свежата маса с 50%-ов спирт или алкохол и оставете на тъмно в продължение на месец. След изтичането на указания срок, разтворът се филтрира и е готов за прием с лечебна цел.

При депресия.

При депресия изключително много помага приемът на маточина, независимо под каква форма.

Всеки ден се приема отвара от лимонче. Две кафени лъжици се запарват за 20 минути в 400 милилитра вряла вода. Дозата, която трябва да приемате наведнъж е 120 мл от лековитата течност.

Опитайте аромалампа с маточина. Няколко капки масло от ароматната трева вършат чудеса с пациенти, оплакващи се от депресия. Ще усетите как изведнъж черните мисли Ви напускат и умът Ви се избистря.

Добра алтернатива в този случай е и тинктурата, която се приема 3х1 лъжица.

Ако приемате хапчета за лечение на това състояние, преди да пристъпите към билкотерапия с маточина, задължителна е консултацията със специалист. Билката оказва влияние върху въздействието на антидепресантите върху организма.

Против безсъние.

Чаша чай от билката, изпит вече преди лягане, дава незабавен ефект. Характерното за тази билка е, че не само има способността да приспива, но и да зарежда с енергия. На сутринта ще се почувствате по-свежи и отпочинали и ще забележите, че Ви е било необходимо по-малко време, за да се наспите.

Маточината е незаменим помощник при отслабване, в борбата срещу шум в ушите, хашимото, хипертиреоидизъм (за щитовидна жлеза), епилепсия, целулит, главоболие и мигрена, високо кръвно, херпес, гастрит, възпалени венци, пародонтоза, лош дъх.

Ако венците Ви са възпалени, страдате от пародонтоза или не знаете как да се справите с лошия дъх, опитайте гаргара с маточина. Жабурете се поне два пъти на ден.

Източник: bgbilka.com

Ако материалът ви е харесал, вижте едни от най-добрите билки, които можете да откъснете в България.