Защо ни тече кръв от носа и какво можем да направим?

1
Добави коментар

Причините, поради които може да ни тече кръв от носа могат да бъдат изключително разнообразни: нараняване на тъканите в носната кухина, удар в областта на главата или на носа, инфекциозно или хронично заболяване, дори прекаляването с аспирин. Това са само малка част от причините да ви шурне кръв от носа, т.е причините са локални и общи (кървенето е симптом на някакво заболяване).

В зависимост от засегнатия участък специалистите разделят кървенето на две групи: предно – кръвоносният съд е в предната част на носа, и задно – той се намира в задната част на носната кухина.

1. Предното кървене – по-често срещания случай, особено при деца, ако човек е седнал или прав, от едната или и от двете ноздри изтича светлочервена кръв, а ако е легнал, тя се стича в гърлото – независимо от това кръвозагубата не е голяма.

2. Задното кървене е по-характерно за възрастните хора, особено за тези с високо кръвно – кръвта е тъмночервена и се стича към носоглътката без значение дали сте прав, седнал или легнал, а когато е по-обилно, кръв може да изтича и от ноздрите.
Кървенето от носа е по-често срещано през зимата, когато въздухът в затоплените помещения е доста сух, изсушава носната лигавица и тя по-често кърви.

По-често е кървенето при употребата на антибебе-хапчета и през бременността – променят се хормоналните нива, при хипертония, при системна злоупотреба с алкохол.

Какви са причините за кръвоизлива от носа?
 –  травми: удар; бъркане в носа; попадане на чуждо тяло в него; разчесване на лигавицата с цел почистване на засъхнал секрет;

 – заболявания: простуда; синузит; алергия; атеросклероза на кръвоносните съдове в носа; хипертония – високо кръвно; нарушения в кръвосъсирването – хемофилия, левкемия, ниски нива на тромбоцитите в кръвта; апластична анемия; чернодробни заболявания; ревматизъм; скарлатина; туберкулоза; полипи в носа; тумори;

 – други причини: “слаби”, склонни към пукане кръвоносни съдове в носа; разширени венички в носа;  продължителна употреба на капки, мехлеми или спрейове за нос; рязка промяна на атмосферното налягане; при излитане със самолет; прекалено сух въздух; прекомерно излагане на слънце; тежка физическа работа на открито в горещ слънчев ден; прекалено силно секнене; лечение с антикоагуланти; взимане на аспирин в по-високи дози; бременност; употреба на антибебе-хапчета; недостиг на витамин С.

Какви бързи мерки може да вземете у дома?

 – седнете и се наклонете леко напред, освободете врата и горната част на гърдите от стягащи дрехи;

 – притиснете леко с палец и показалец средната част на носа за 10-15 мин, като през това време дишате през устата;

 – изплювайте, а не преглъщайте кръвта, за да избегнете позивите за повръщане;

 – помагат лед или студени мокри кърпи около носа, бузите и врата;

 – след спиране на кървенето овлажнете въздуха в помещението, ако е много сух;

 – не си духайте носа поне 10 часа, ако се налага да кихате, правете го с отворена уста;

 – 24 часа след инцидента не вършете тежък физически труд, не спортувайте, не се излагайте на силно слънце;

 – до 24 часа след кървенето се постарайте главата ви да е по-високо от сърцето;

 – не пийте алкохол, черен чай и кафе за известно време;

 – непосредствено след спиране на кървенето не яжте туршии, чушки, краставици, стафиди, ябълки, праскови, кайсии, грозде, ядки.