Цвети Пиронкова се класира за четвъртфиналите на „Ролан Гарос“

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: facebook

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за четвъртфиналите на „Ролан Гарос“. Тя победи световната номер 2 Агниешка Радванска с 2-6, 6-3, 6-3.

 

Българката трябваше да навакса изоставане от 2-6 и 0-3 в мача, който бе прекъснат заради дъжд в неделя.

 

Двудневната почивка се отрази добре на 102-та в света пловдивчанка, която при подновяването на играта днес обърна втория сет, печелейки 6 поредни гейма.

 

Радванска прави няколко номера на Цвети. Първо поиска масаж на ръката, после спори за явна топка в аут. Накрая с цел да промени нещо поиска прекъсване на мача поради дъжда.

 

Публиката бурно протестира и след консултации с комисаря мача продължи, а паузата за почивка бе по-кратна.

 

При подновяването на играта Цвети записа още 4 гейма на сметката си и общо 10 поредни, за да поведе с 4-0 в решителната трета част. Преднината й се оказа достатъчна и след 6-3 Цветана Пиронкова се класира за първи път в своята кариера за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

 

С успеха си българката ще се изкачи с 32 позиции до №70 в световната ранглистата и има шанс да се класира за олимпийски игри в Рио де Жанейро това лято.

 

В спор за място на полуфиналите Пиронкова ще се изправи срещу 24-та в света Саманта Стосър, която победи Симона Халеп (Румъния) със 7-6 и 6-3.

 

До момента 28-годишната пловдивчанка и Стосър имат пет мача помежду си, а австралийката води с 4-1 победи.

 

 

С достигането си до тази фаза на втория турнир от Големия шлем за годината, Пиронкова спечели 294 000 евро от наградния фонд.