Какво да направим, ако ни ухапе змия :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Пролетта е най-опасният период за среща със змии, коментира пред БТА Марко Иванов – биолог в Тракийското херпетологично дружество. По думите му през този сезон обикновено влечугите са гладни и сравнително по-хладното време ги прави по-агресивни, а през лятото става прекалено топло и те предпочитат да се приберат.

У нас има 18 вида змии, от тях 6 са отровни, 2 са потенциално опасни за човека – пепелянка и усойница, обясни Иванов.

Според него каменарката е описана от българската наука, но няма уловени екземпляри у нас и се смята, че не се среща в страната ни.

Остромуцунестата усойница се пренебрегва, защото почти е изчезнала. Котешката змия е слабо отровна, отровните ѝ зъби са разположени в задния край на челюстта и за да да ухапе човек ефективно, трябва той почти да бръкне в гърлото ѝ, успокоява биологът.

Вдлъбнаточелият смок е агресивен при среща с хора, но живее далече от населени места и отровните му зъби също са в задния край на челюстта, което прави ухапването трудно.

„Повечето змии, видени от хората, са различни видове смоци, които се появяват при пълноводието на реките и вероятно са довлечени от тях. Това са обикновени водни змии, може да има и смокове мишкари. Дори при опит за улавяне и пренасяне те не се държат агресивно към хората“, успокоява Иванов.

„Смокообразните змии и пепелянката са най-често срещани у нас“, твърди Иванов.

По думите му смоците живеят до 1500 м надморска височина, а пепелянката – под 1300 м почти до морското равнище. Тя може да бъде видяна и в стари, запустели къщи. Теренът на усойницата е над 800 м – 1000 м, като може да се изкачва до 2 900 м, уточни биологът.

„Туристите задължително трябва да носят високи обувки, дълъг, проветрив панталон. При бране на билки или диви плодове, близо до земята, предварително да се разклати храстът с тояга“, съветва херпетологът.

„Така, ако има змия, ще избяга. Важно е да внимаваме къде сядаме в планината, особено във високата й част, където няма пейки. Необходимо е предварително да оглеждаме мястото да не се е скътала усойница“, препоръчва специалистът.

При ефективните ухапвания най-важното е да се запази спокойствие

Два случая на ухапани от змии вече има в Пловдивско. Припомнете си във видеото горе

При ефективните ухапвания, свързани с инжектиране на отрова, най-важното е да се запази спокойствие, съветва биологът. Според него, когато човек е притеснен, сърдечният ритъм се покачва и това спомага за по-бързо разнасяне на дозата отрова в организма.

Само в първите 5-10 минути след инцидента може да се изстисква, без да се масажира, възможно повече отрова и телесна течност от раничките, оставени от зъбите на змията, разясни той.

Хората, които често излизат сред природата най-добре е да имат екстрактор за извличане на отрова, който може да се намери в интернет, съветва Иванов. По думите му уредът е на достъпна цена и при навременно използване спасява човешки живот.

Да не се правят разрези между раничките, предупреждава също биологът. Според него при подобна намеса най-вероятно е пострадалият да се нарани допълнително, или да причини усложнения. Противопоказно е и да се използват турникети – това са превръзките под и над раните, поясни експертът. Най-правилно е ухапаният да не се движи, а по телефона да извика линейка. В краен случай се допуска да ходи, но при чести почивки – спокойно, без да бърза и да натоварва организма.

Може да се фиксира потърпевшият крайник с летва, пръчка и бинт, с цел обездвижване, като при счупване. Абсолютно е забранена консумацията на алкохол. Пострадалият трябва да пие само чай или вода, категоричен е биологът. Препоръчително е да се направи антиалергична инжекция. Серумите, използвани у нас, дават резултат, затова е необходимо максимално бързо да се стигне до болница, посочи специалистът.

Змиите не търсят конфронтация с хората

Змиите не търсят конфронтация с хората, те предпочитат да останат незабелязани, свити някъде и ако бъдат прескочени и никой не ги закача, ще останат там, подчерта експертът.

Като всяко диво животно, змиите странят от хората, обяснява херпетологът. Според него няма змия, която се е излюпила с намерението да убива човек. „Хапейки ни, те не знаят, че ще ни убият. Това е защитна реакция и ние сме виновни, че сме минали границата на рисковата зона“, предупреди специалистът.

„При сухите ухапвания, при които не се инжектира отрова, няма реални опасности за здравето ни. Профилактирането е много лесно, достатъчно е да се измие засегнатото място с дезинфектант, може да се сложи малко студено и това е всичко“, разказа Иванов. По думите му змиите решават в момента на ухапването дали и колко отрова да инжектират.