В Етнографския музей започва Фестивалът на камерната музика

4
Добави коментар

За 52-ра поредна година, от 10 до 20 юни в Етнографския музей в Старинен Пловдив ще се проведе Международният фестивал на камерната музика.  

Програма концерти — виж линко по долу

Цени билети — виж линко по долу

10 юни. Фестивалът ще бъде открит с концерт на клавирно трио „Луденс” от Румъния, лауреат и носител на ІІ-ра награда на Международния конкурс за камерната музика „Пловдив” през 2015 г. Рафаел Бутару – цигулка, концертмайстор на Националната опера в Букурещ, Ела Бокор – виолончело и Юлиан Океску – пиано, носител на множество награди от международни конкурси, са млади очарователни инструменталисти с пленително присъствие на сцената, които ще открият тазгодишната фестивална програма с музиката на Дворжак, Брамс и Касадо.

12 юни. Високоуважаваният български композитор проф. Николай Стойков ще чества своята 80-годишнина с Авторски концерт, който ще включва произведения от различни етапи от творчеството на композитора, в това число и премиерни, в изпълнение на утвърдени български музиканти: клавирното дуо Дора и Анастас Славчеви, дуото Здравка Колева – арфа и Цветелина Борисова – пиано, солови изпълнения на виолончелиста Анатоли Кръстев и пианиста Ромео Смилков, както и изпълнение на сопраното Анна Барбудева в клавирен акомпанимент на Анастас Славчев. 

13 юни. Младите виртуози от Украйна – цигуларят Максим Гринченко, концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна и пианистът Роман Лопатински, възпитаник на Клавирната академия в Имола – Италия в класа на проф. Борис Петрушански, а също и лауреат на над 20 музикални конкурса, ще участват във Фестивала като камерно дуо с две сонати за цигулка и пиано от творчеството на Бетховен и Брамс, а концертът им ще бъде под патронажа на Почетния консул на Украйна в Пловдив – инж. Димитър Георгиев, спонсор на Фестивала.

14 юни. Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин, със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, представя Струнно трио в състав Ахмед Хамди Зафер (цигулка), Шюкрю Йонер Динч (виола) и Муса Ерен Ишкодралъ (виолончело) – изтъкнати инструменталисти и педагози, които ще участват във фестивалната програма с две струнни триа от Бетховен и Макс Регер и произведение от турския композитор Якуп Къврак.   

15 юни. Отбелязвайки своя 60-годишен юбилей, обичаният пловдивски цигулар с блестяща международна кариера Мичо Димитров ще зарадва многобройните си почитатели с разнообразна програма от виртуозния класически репертоар за цигулка от творчеството на Витали, Бетховен, Чайковски, Крайслер, Шосон и Панчо Владигеров, под клавирния акомпанимент на Виолета Попова.

16 юни. Клавирен рецитал на 15-годишния възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков” Николай Маринов, с клавирен педагог Светлана Косева. Лауреат и носител на множество награди от международни и национални конкурси, с концертни изяви през настоящия сезон в „Карнеги Хол” – Ню Йорк, „Роял Албърт Хол” – Лондон, оперния театър „Бастилия” – Париж, в посолствата на България в Прага и Париж, солист на Тексаската филхармония – САЩ, младият виртуоз ще изпълни произведения от творчеството на Бетховен, Шопен, Лист, Чайковски и Прокофиев.

17 юни. Трио китари „Камино” от САЩ поднася пъстър музикален букет от репертоара за класическа китара. Американските китарсти със ярка творческа биография като инструменталисти, педагози и музикални дейци Дейвид Граймс – дългогодишен председател на  Сдружението на китаристите в САЩ, Грегъри Нютън – президент на Американското общество на китаристите и Майкъл Нигроу – ръководител на катедрата по китара в университета „Вангард” в Южна Калифорния, ще изнесат своя концерт под патронажа на ректора на ВУАРР – Пловдив акад. д-р Димитър Димитров, спонсор на Фестивала.

18 юни. Струнно трио „Фогл” от Австрия в състав Ива Хьолцл-Николова – цигулка, Елисавета Станева-Фогл – виола и Бернхард Фогл – виолончело ще зарадват почитателите на класическата виенска музика с изискана програма, включваща струнни триа от творчеството на Игнац Плейел, Бетховен и Шуберт. Освен успешна солова кариера, тримата инструменталисти имат десетгодишна активна концертна дейност като камерен ансамбъл, участия в престижни европейски фестивали и осъществени студийни звукозаписи

20 юни. 52-ият Международен фестивал на камерната музика ще бъде закрит с програма под надслов „Класика и джаз”, с която на сцената на Етнографския ще се представи един от водещите български камерни състави – „София квартет” в състав Стоимен Пеев – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Валентин Геров – виола и Любомир Ников – виолончело. С вкус и стил, последният концерт ще бъде едно оригинално съчетание на класически камерни творби от Брамс и Йохан Щраус, модерни танга от Пиацола и Карлос Гардел и джаз стандарти в аранжимент за струнен квартет от Скот Джоплин, Гершуин и Дюк Елингтън.

Like this:

Like Зареждане…