Почистване на зъбен камък

1
Добави коментар

Почистване на зъбен камък

Зъбният камък представлява налеп от органична материя, храна, калциеви карбонати и фосфати, мъртви клетки от устната лигавица и др. Образуването на зъбен камък е сложен процес, свързан от една страна с тези вещества, а от друга с вида и секрецията на слюнчените жлези. Най-бързо зъбен камък се натрупва по задните повърхности на долните фронтални зъби и предните на горните кътни зъби. Там са и местата, къдети се излива слюнката от слюнчените жлези.

Скоростта на натрупване на зъбен камък е индивидуален процес, свързан с особеностите на слюнчената секреция, храната която приемаме, орално – хигиенните процедури които извършваме и други индивидуални фактори водещи до ускорявване или забавяне на процеса. Стуктурата на зъбния камък е пореста, което я прави идеална за развитие на микроорганизми, които след населването си започват да действат деструктивно върху зъбите и венците.

Най-честите проблеми, до които води натрупването на зъбен камък са пародонтит/пародонтоза, зъбен кариес и лош дъх. Навлезни веднъж в пориозната структура на зъбния камък, микроорганизмите не могат да бъдат премахнати с ежедневните хигиенни процедури. Това води до постоянното увреждане на структурите върху които се намират. Затова е препоръчително редовното професионално почистване. То се извършва на 6 месеца за пародонтално здрави пациенти и 3 или 4 пъти годишно за такива с пародонтит/пародонтоза. Премахването на зъбния камък се извършва със специални ултразвукови инструменти, като това го прави бързо приятно и безболезнено. След щателно почистване е необходимо зъбите да бъдат полирани, като това води до леко избелване на цвета им и до заличаване на малките неравности, оставени от зъбния камък. Полирането на зъбните повърхности е необходимо, защото в противен случай натрупването на нови отлагания става много по – бързо.