9 правила за здравословно хранене

1
Добави коментар
biomall
biomall

Здравословното хранене е тенденция, но и начин да се поддържаме във форма и  здрави. Приготвянето на храната, която консумираме, е важна подробност при спазването на режими с цел отслабване или при поддържането на определено тегло. Когато приготвяме храната си сами, следим съдържанието й, вкуса, съставките и порциите. Готвенето от друга страна е добър начин за разтоварване от стреса и напрежението на ежедневието и може да предостави сцена за развиване на креативността и способностите.

Правила за здравословно хранене

Съхранявайте хранителните си продукти правилно

Много от нас нямат време за ежедневно пазаруване и наваксват с необходимите хранителни продукти през уикенда. В такъв случай обаче през седмицата трябва да се спазват редица правила, за да не изхвърляме пресните продукти, с които сме се запасили. Някои прости правила за съхранението на плодове и зеленчуци:

Плодовете и зеленчуците, които узряват бързо като банани, домати, авокадо трябва да се съхраняват отделно от останалите свежи продукти, тъй като при узряването им се отделя газът етилен, който би могъл да развали останалите плодове и зеленчуци.
Плодовете и зеленчуците не трябва да се мият преди да започнем да ги консумираме (това важи особено за ягодите, малините, къпините)
Зеленолистните зеленчуци могат да се съхраняват в плътно запечатани найлонови пликове с хартиена салфетка, която да абсорбира влажността. Влажността е факторът, който би ускорил развалянето на зеленолистните зеленчуци.
Пресните подправки е добре да се съхраняват като цветя – във ваза или буркан, пълен с вода.
Ядките и семената не трябва да се съхраняват на място, което е изложено на светлина, топлина или директно на въздух. Те съдържат ненаситени мастни киселини, които са особено чувствителни към посочените условия. Най-добре ги съхранявайте в малки бурканчета, далеч от слънчева светлина.

Готвене на риба

Готвенето на риба може да изглежда трудоемък и сложен процес, но всъщност това е далеч от истината. Освен това рибата е една от най-полезните храни. Филето от риба и самата риба трябва да се готви при висока температура, за да се унищожат евентуално, съдържащите се бактерии, като в същото време рибата има нужда от много малко време на приготвяне. За целта загрейте 1 ч.л. кокосово масло в тиган. Овкусете избраната риба или рибно филе с подправки, сол и черен пипер и я запържете от двете страни за 2-3 минути. Не презготвяйте рибата, за да не стане суха. След приготвянето я овкусете с лимонов сок и още подправки.

Не презготвяйте зеленчуците

Зеленчуците съдържат важни витамини и минерали, които обаче се съдържат най-вече в суровата им форма. Презготвянето на зеленчуците може да унищожи голяма част от ценните им нутриенти като това се случва при прекалено висока температура или при твърде дълго време на готвене. За целта гответе зеленчуците си до състояние ал денте (леко сурови), овкусени с много подправки.

Използвайте правилните мазнини

За готвене е добре да използвате масла с висока температура на изпаряване: кокосово, масло от гроздови семки, масло гхи. Температурата на изпаряване е тази точка, в която маслото започва да се разрушава и да отделя вредни биопродукти като свободни радикали. Зехтинът също има форма, която може да се използва за готвене, но Екстра Върджин зехтинът се използва за дресинги и салати.

Обработвайте правилно житните и ориза

Житото, оризът, дори бобовите храни трябва да се накисват за достатъчно време (за повечето около 30 минути са достатъчни) преди приготвянето им, тъй като съдържат фитилова киселина, която може да ги направи много трудни за храносмилане. Предварителното накисване на тези храни би помогнало на организма ви да усвои повече хранителни вещества. Преди да сложите накиснатите продукти в тенджерата е добре да ги измиете с чиста вода. Друг трик е добавянето на малко ябълков оцет към приготвянето на бобовите храни. Така те ща са по-лесно усвоими.

Дресинг за салата

Дресингът е елементът от салатата, който може развали цялата ви полезна и нискокалорична порция, тъй като повечето дресинги съдържат много захар, нездравословни мазнини, консерванти, натрий. За лесен и бърз дресинг са ви необходими: киселина, масло, сол, пипер и други сезонни подправки. Киселините, които могат да се използват са различни: лимонов сок, балсамов оцет или обикновен ябълков оцет.

Хранителен план

Изграденият хранителен план ще направи деня ви по-лек и ще ви помогне да се освободите от излишните килограми. Ако знаете какво ще похапвате няколко дни напред, лесно ще направите списък с необходимите продукти и ще избегнете стреса от колебаенето и бързането в магазина. Освен това по този начин ще спестите пари, тъй като ще се отбивате по-рядко до него. Хранителният план ви позволява да планирате и различни нискокалорични и вкусни ястия, които да ви помогнат да свалите няколкото натрупани килограма.

Правилните продукти

По възможност избирайте правилните и здравословни продукти, дори цената им да е по-висока. Инвестицията си заслужава, тъй като храната има пряка намеса в здравето ни и начина, по който се чувстваме в ежедневието.