New wave фашизъм – SHASH.BG Медии|Политика|Общество

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Първа случка от изминалата седмица:

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи гостува в предаването “Тази неделя” на bTV. Водещата Жени Марчева задава въпроса: “Намирате се в интересна ситуация. Вашата дъщеря Лора Филева, която е наш колега журналист, иска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Неловка ли е тази ситуация за Вас?”

“Вижте, дъщеря ми е зрял човек. И тя има право на своето мнение. Моята позиция не ангажира нейното мнение. На времето, когато аз бях на нейната възраст, имах големи спорове с баща ми по отношение на оценката за Тодор Живков. И мисля, че тогава когато има две поколения в едно семейство, е естествено да има и различни позиции. И това е част от съвременната култура на отношения. Не трябва да се спекулира, защото моето семейство, семействата на моите колеги, не са част от правителството. И не носят отговорност”, отговори министър Бъчварова, вкарана насила в обяснителен решим защо дъщеря й има различно мнение.

Случка втора:

“Магърдич Халваджиян, чийто син участва в протестите срещу Рашидов, твърди в изявление във Фейсбук, че фронтът срещу министъра е от лошотия: “Дори когато беше жертва и загуби парите си в КТБ, пак го дъвчеха. Няма милост! Лоши хора сме.”, цитираха част от статус на Маги Халваджиян в статии няколко онлайн издания.

Няколко случки във Facebook: 

Хора, определящи себе си за демократи, написаха пространни слова във Facebook, че Магърдич Халваджиян е или глупав, или някой му е платил да изрази подобно мнение в защита на Рашидов.

Хора, зовящи себе си демократи, обиждат Теодосий Спасов и го наричат “кавал”, защото е защитил Вежди Рашидов.

Хора, претендиращи, че са демократи, лепят етикета “простак” на Димитър Рачков, защото е сложил подписа си в подкрепа на министъра на културата.

Ето това е new wave фашизмът. Облечен в демократични дрехи. Фашизъм с хипстърска брада. Фашизъм, който не признава чуждото мнение. Фашизъм, който смята, че всеки, който не мисли като него, е платен или глупак. Или платен глупак. Фашизъм, който обвинява Вежди Рашидов в диктатура и цензура на медиите, а не иска да уважи и дори да чуе различния глас. Фашизъм, който се дразнеше (с основание) на опорките “умни и красиви” и “платени протестъри”, които се лепяха по време на протестите срещу Кабинета “Орешарски”, а сега лепи подбни етикети на инакомислещите. Надменен фашизъм, който, ако може, ще “прочисти” България от “глупаците”, за да се оправи тази страна най-после. Фашизъм, който си мисли, че дъщерята на Румяна Бъчварова (простете, но дори е обидно да я наричаме така. Лора Филева има собствена биография и един от малкото останали почтени журналисти у нас) няма право на мнение. Или има, само ако то съвпада с позицията на майка й? А две различни мнения наричаме “неловка ситуация”?! А може би дъщерите и синовете на министрите нямат право на собствена, гражданска позиция?! Както, очевидно, на синовете на телевизионните продуценти и режисьори, им се налага да се оправдават за убежденията на бащите си?! Принудени са да доказват, че родителите им не са “платени глупаци”. Ма, за каква демокрация претендираме тогава? За каква свобода на словото? Ма що не казахте по-рано, че се борим да сменим една несвобода с друга. Да не се дава трибуна на едните крайни заключения, за да се преотдаде на концесия трибуната на другите с претенция за последна инстанция? Това ли беше целта? Никой няма “нотариален акт” върху истината. Никой. И всяко мнение е важно. Всяко. Другото е фашизъм в чист вид. А с такива “демократи” свободата на словото още дълго ще е химера и евтина претенция.