Проверка на класиране на сайт в Google. Инструмент за проверка

2
Добави коментар
btrend
btrend

От тази статия ще научите:

Какво е разпределението на трафика в Google в зависимост от класирането на сайта
Как да следите конкурентите си
Какво е „синдрома на едната ключова дума”
От къде идва трафика на сайта ви
За какво трябва да внимаваме когато проверяваме класирането на сайта ни
Какъв софтуер използват професионалистите и как вие да го използвате

Разпределение на трафика в зависимост от класирането на сайта в Google

Google позиции

От графиката се вижда че средно 37% от посещенията отиват за сайта класирал се на първо място в търсачката. За второ място 13%, за трето 10%, за четвърто 8% и за пето 6% от трафика. Класирането до 20-та позиция разпределя останалия трафик, но дори за първа страница те са под 5%, а за 2-ра страница още по-нищожен процент.

 

 

 

Ето защо редовната проверка на класирането на сайта в Google е основен момент при измерването на интернет присъствието на бизнеса ви.

Ето едно видео, което показва как ние правим проверки за клиентите ни:

 

От къде идват посещенията на сайта

Чували ли сте за термина ключови думи? Разбира се! Това са основните думи, по които искате сайта ви да се класира в Google. Но чували ли сте за лонг тейл ключовите думи? Може би по-малко то вас са чували. Това всъщност са ключови фрази и дори цели изречения. Те са много на брой, буквално хиляди. Те са тези които носят основния трафик към сайта. Ако имате пицария например, основните ключови думи биха били:

пицария в Люлин, доставка на пица София, пицария в София, италианска пица в Люлин, доставка на маргарита София

А лонг тейл думите ще изглеждат така:

Пицария в София, къде да ям пица, как да си направя пица с пармезан, рецепта за пица, италианска пица как, обичам пица със сирена, поръчка на хубава пица, пица доставка с подарък, пица с кола, пица с прошуто в центъра, гъбената пица на баба, как да направя тесто,какво брашно да използвам за пица, има ли пица, София пица къде, промоции на пици, хубава пица за цялото семейство, пица от хляб, пица с бяла основа, пица затворена, калцоне ди италиано и т.н.

Сами виждате защо лонг тейл думите носят повече трафик. Те са буквално хиляди. Няма как да бъде съставен точен техен списък за който и да е бизнес. Какво е решението? Ако искате да следите класирането на сайта си и да знаете от къде идва трафика е хубаво да отделите няколко ключови думи за отделните направления на бизнеса. В примера за пицарията, направленията биха били:

Доставка на пица (онлайн поръчки)

Пицария в Люлин (намиране на физическия бизнес)

Калцоне (продукт с висок интерес)

Маргарита (продукт с висок интерес)

Куатро фурмаджи (продукт с висок интерес)

И за всяка от другите да видите как се класира сайта ви в Google. По този начин ще имате представа за цялостното поведение на сайта ви в интернет. Това разбира се е трудно постижимо за които и да е човек, ето защо има специализирани софтуери за целта. Ние имаме собствен такъв и в момента предлагаме безплатен 7 дневен тест. Опитайте го още сега с един клик от тук: Професионален инструмент за проверка – 7 безплатни дни

Класиране и конкурентите

Всеки бизнес сверява часовника си с конкурентите. Ето защо проверката на техните сайтове и тяхното класиране е изключително важна. Не само защото те могат да ви изпреварят по дадена ключова дума, но и защото могат да разработят нова ниша без вие да разберете за това на време. Както вече разбрахме посещенията на сайта идват най-вече от класирането му по дълги и много разнообразни фрази за търсене, трудно е да бъдат изследвани, а и непрекъснато се появяват нови. Какво може да се направи? Достатъчно е да се следят основните продуктови линии и основните за тях ключови думи. Отново ще се върнем на примера с пицарията в Люлин.

Освен пица всяка уважаваща себе си пицария, предлага и паста. Разбира се основния оборот идва от пица и усилията по класирането на сайта в Google е нормално да отиват там. Но представете си че нещо на пазара се промени или някой от конкурентите ви започне инициатива, която има за цел да развие този допълнителен продукт. Разбира се че тези усилия няма да останат незабелязани ако следите основните ключови думи за тази ниша, като: доставка на паста в София, паста в Люлин, италианска паста Люлин и т.н. Този пример важи за всеки бизнес, който има повече от една продуктови линии. Винаги има водеща и често останалите се подценяват, докато в един момент видите че някой е развил успешно някоя от тях.

С безплатния тест на професионалния ни софтуер за проверка на резултатите имате право да въведете до 3 сайта на конкуренти, опитайте го още днес: Професионален инструмент за проверка – 7 безплатни дни

Синдрома на едната ключова дума

Като фирма, която се занимава с SEO за сайтове от години, ние сме изпробвали всички методи за проверка на класирането, включително и най-често употребяваната от масовия собственик на сайт „ръчна проверка” на класирането. Тя крие много рискове за точността на проверената информация и изкривяване на резултатите, на които ще се спрем подробно малко по-долу. Сега искам да обърна внимание на вредния навик, които се изгражда с такъв тип проверки. А именно – синдрома на едната ключова дума. Това ще рече че поради ангажираността на всеки собственик на бизнес и качеството на мозъка ни да отсява натоварваща информация за да може да вършим качествено, това което е основната ни работа, постепенно ключовите думи за проверка се свеждат, до една, единствена. Да, точно така. Ето ви пример.

Собственик на сайт на пицария в София. Първите няколко проверки, които ръчно може да направи човек за сайта си са: пицария в Люлин, доставка на пица София, пицария в София, италианска пица в Люлин, доставка на маргарита София, доставка на куатро формаджи София, безплатна доставка на пица Люлин, пица с оригинално италианско брашно, поръчка на пица София, семейна пица Люлин, семейна пица София и т.н.

Всички тези варианти и ключови думи са важни за класирането на сайта. Но отнемат време, а е нормално постоянството на човек да се съсредоточава върху основната му дейност. Ето защо във времето броя на думите за проверка намалява, докато не остане просто: „пицария в Люлин”! Човека „чуква” това търсене, вижда че пак „го няма никъде” и се връща към работата си.

Докато при използване на професионален софтуер за проверка на класирането в Google въпроса за постоянството и обема проверки е решен. Тогава само с един клик човек може да види цялата информация за десетки ключови думи наведнъж, вече проверени и ежедневно следени от машината. Освен това може да видите и как и къде наблягат конкурентите ако ги вкарате за следене (има такава опция). Ето линк към безплатна проба на такъв професионален софтуер: Clients.Business-Trend.net проверка на класиране в Google

За какво трябва да внимаваме когато проверяваме класирането на сайта ни

Google профил – знаете ли че резултатите от търсенето в Google се персонализират в зависимост от предишните ви търсения? От години Google „изкривява” резултатите на всеки от нас с идеята те да подхождат по-добре на индивидуалните ни интереси и така всеки да намира информацията от която се интересува по-бързо и по-лесно. За целта търсачката събира данните за предишното ни поведения в мрежата то акаунтите ни в Google и оформя резултатите от търсенето, които счита подходящи за нас. Недостатъкът при собствениците на бизнес, които имат сайтове е че тъй като те са посещавали и търсили сайта си сравнително често, Google има навика да го изтиква по-напред в техните резултати. В резултат на това може да виждате сайта си напред в класирането, а всъщност за повечето потребителите той да е много назад и да е малко видим за тях. Професионалния софтуер за проверка гарантира защита от такова изкривяване. Clients.Business-Trend.net проверка на класиране в Google

Лично IP – по същия начин стои въпросът и с личното IP. Клиентския номер, който всеки от нас има когато сърфира в мрежата. Ако не такова изкривяване, то този номер може да забави търсенето на определен резултат ако то се случва прекалено често. Google започва да се „съмнява” че сте робот и може да се стигне до блокиране на търсенето в търсачката. Това е една спънка за по-честите проверки на даден сайт, особено ако искате да проверявате десетки резултати за бизнеса си. Професионалния софтуер за проверка гарантира защита от такъв тип блокиране, защото използва множество IP-та и така гарантира представителността на извадката, защото на практика резултатите ви са проверявани от десетки потребители едновременно.  Clients.Business-Trend.net проверка на класиране в Google

Бонус: Incognito window – това е опция за анонимно търсене, която повечето браузъри вече имат. Тя е естествена защита от горните опасности, но представлява трудоемък ръчен метод за проверка на резултатите и усложнява процеса. Не се препоръчва ако искате да имате пълноценна и редовна проверка на резултатите, просто няма собственик на бизнес зает със задачите си, които да успява да направи толкова проверки на ден наред с останалите си ангажименти. Но все пак е една добра алтернатива за единични проверки, която ще ви даде спокойствието, че резултатите не са изкривени.

Заключение – как го правят професионалистите?

Ние предлагаме SEO услуги по оптимизация на сайтове за по-добро класиране в Google от години. В резултат на това сме направили десетки хиляди проверки на класирането и използваме професионален софтуер за целта. Решихме че може да дадем възможност и на други да се възползват от инструмента и така създадохме нашия клиентски център за проверка на резултатите от класирането на сайтове в Google. В него вие можете да:

Въведете вашия сайт за проверка
Въведете до 10 ключови думи за проверка (за платената версия има опция за много по-голям брой думи)
Въведете до 3 конкурента за следене
Разполагате с ежедневно актуализирана информация за класирането на сайта ви
Разполагате с история на класирането, неговите падове и пикове
Сравнявате вашето и това на конкурентите класиране
Достъп до системата през собствен акаунт и парола
Достъп до данните 24/ 7

 

В момента може да се регистрирате безплатно за 7 дни и да се убедите сами как работи системата ни през този линк: Ето и линк към безплатен 7 дневен тест на инструмента ни.

 

А това е кратко видео в което сме направили нейно ревю: 

 

 

Започни като попълниш формата (7 безплатни дни):

 

Вижте къде се класира сайта ви, безплатно още днес!

Очакваме Ви!

Проверка на класиране на сайт в Google. Инструмент за проверка 5.00/5 (100.00%) 7 votes