Това е България! България на добрите новини (19.08-26.08.2016 г.)

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България! България на добрите новини (19.08-26.08.2016 г.)

Най-добрата новина тази седмица, че добрите новини са много – цели 37. И въпреки че свикнахме да възприемаме израза “добра новина” като оксиморон, заради всичко лошо, с което ни заливат, това е седмицата на добрите хора, които произведоха огромен брой добри новини.

Честит петък! И честити добри новини!

Мирела Демирева спечели сребърен медал от олимпийските игри в Рио. Тя преодоля 1.97 м от първия си опит и това се оказа решаващо за големия й успех. Демирева донесе първия олимпийски медал в леката атлетика за страната от шампионското представяне на Тереза Маринова в Сидни 2000. В скока на височина това е първият медал от златото на Стефка Костадинова в Атланта 1996.

Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Михаела Маевска, Христиана Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Шампион очаквано стана Русия с обща оценка от 36.233, а сребърните отличия останаха за представителките на Испания, които получиха 35.766. Абсолютно същият беше и резултатът на нашите момичета, но те получиха по-малко точки за изпълнение и това им отреди третото място на почетната стълбичка.

Българският шампион за втори път се класира в групите на Шампионска лига. Лудогорец отново попадна сред най-големите! “Орлите” завършиха 2:2 при гостуването на Виктория (Пилзен) в Чехия, след 95-минутна битка. Първият мач завърши при резултат 2:0 в полза на Лудогорец и след общ резултат 4:2 разградчани попаднаха в груповата фаза на най-комерсиалния клубен турнир.

Българският отбор завоюва най-голямата награда в Международното състезание по математика в Тайланд (Thailand International Mathematics Competition 2016 ТIMC 2016). В категорията за възрастовата група ученици до 13,5 години българчетата спечелиха титлата “Шампион в генералното класиране” измежду всички 70 отбора от 33 държави. Конкурсът се провежда в две възрастови групи – за ученици до 13.5 години и за ученици до 16.5 години. Тази година във втората група взеха участие 70 отбора от 33 страни, сред които България, Китай, Тайланд, Хонг Конг, Виетман, Индия, Австралия, Канада, Мексико, ЮАР и други. Ръководител на отбора във възрастовата група за ученици до 13,5 години, постигнали най-високия резултат, е Ваня Данова. Класирането за тази най-голяма награда се базира на индивидуалните резултати на всеки от четиримата участници и този от отборния кръг.

10-годишният Виктор Шаовчев реши 25 задачи наум и се върна с медал. При това в конкуренция с още 760 деца, съобщава “Нова телевизия”. “На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва Виктор Шаовчев. На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал. 

“Математик №1″ в Бостънския университет е българинът Иван Ценов. След усилена едногодишна работа в престижното учебно заведение под ръководството на преподавателите си той получи титлата. Ценов е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Бургас, като е учил и в Музикалното училище. Завършил е и Американския колеж в столицата. Приет е в Бостънския университет с пълна стипендия специалност “Физика и математика”. Мечтае да се занимава с научно-изследователска работа. Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем нобелови лауреати, сред които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на наградата „Пулицър“, девет носители на „Оскар“, носители на наградите „Еми“ и „Тони“ сред своите преподаватели и възпитаници.

Българските ученички Глория Трифонова (19 г.) и Изабела Илчовска (19 г.) се радват на изключително високи постижения, след като този месец се дипломираха с отличие в два от елитните колежи на Abbey DLD – DLD College London и Abbey College Manchester. Успехът на Глория Трифонова беше отбелязан и в британския вестник Guardian по повод излизането на резултатите от A-levels в колежа. Другата българка – Изабела – завършва международната Foundation Program (IFP) в разположения в центъра на града водещ независим колеж Abbey College Manchester, специалност „Бизнес и математика“ с отличен резултат 68%.

2 бронзови медала спечелиха български ученици на XIII международна олимпиада по география, която се проведе от 16 до 22 август 2016 г. в Пекин. Бронзовите медали завоюваха Велизар Бъчваров от XI клас на ОМГ “Акад. Кирил Попов” – Пловдив, и Апостол Савов от XII клас на СОУ “Пейо Яворов” – Плевен. 

С пълен комплект медали се завърнаха българските джудисти на Европейската купа до 21 години в румънския град Плоещ. Победата ни донесе световният шампион за юноши от миналата година Денислав Иванов, който триумфира в категория до 60 кг. Сребърното отличие за България спечели Арман Мартиросян при 66-килограмовите. Натали Сосерова в категория до 48 кг се нареди трета при дамите. Другите ни участници – Павлин Спасов (73 кг) и Цветелина Цветанова (44 кг) заеха седмите позиции в своите категории.

1 златен и 2 сребърни медала донесе отборът ни по информатика от Международната олимпиада в Казан. Истинска новина е класирането на Христо Венев на отреденото му второ място във вечната ранглиста по медали за олимпиадата. Резултатите подреждат страната ни на 10-то място по медали и на 11-то място по точки сред участващите 82 държави. Информатиците ни от олимпийския отбор тази година са Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал, Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 11 клас – сребърен медал, Даниел Атанасов, СМГ, 12 клас, Александър Кръстев, МГ Варна, 9 клас – сребърен медал. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

На 8 август в Лондон бяха връчени Green Apple Awards – награди за градска среда и архитектурно наследство. Архитектурно бюро “Декор Дизайн – Архитекти Бурулянови” от Бургас беше отличено със сребърна Европейска награда в категорията INTERNATIONAL – EUROPE. Това е признание за най-добра екологична практика, разбиране на зелената и устойчива архитектура и най-вече иновативност. Наградата идва като резултат от доброто взаимодействие между Бюрото и Община Бургас при реализацията на проектите за първата в България соларна пейка – ‘Business Egg”, изнесените информационни офиси, познати като “Соларните дървета” и най-вече за сградата на експозиционен център “Флора”, построена със средства от финансовия инструмент JESSICA, която се превърна в градска забележителност и спечели както много награди.

Българката Светлина Стоянова спечели трето място на международния оперен конкурс Le Grand Prix de l’Opera на Букурещката опера. Тя успя да достигне до финала след поредица от елиминационни кръгове, през които преминаха над 150 участници от цял свят. В момента Светлина учи в Консерваторията в Глазгоу, Шотландия.  Това е първият музикален конкурс, на който участва. 

Българката Джесика Стефанова от Перник стана световен шампион по фолклор. На 19 август 2016 тя взе участие на Световния шампионат по фолклор, който се проведе в Несебър. Джесика се представи с песните “Жална горо” и “Юнак Георги”, пя акапелно и получи златен медал, званието “лауреат” и диплом за съществен принос при съхранение и развитие на световните традиционни народни изкуства.

Пиесата “UNSHARED” на българския кинорежисьор Аспарух Николов беше отличена на международния конкурс за драматургия на канадската организация ITC. Аспарух Николов е известен с пълнометражните си филми “Рокада”, “Сънища – Game over”, “Забранена любов”, както и с постановките си “Троянската война няма да се състои” от Жан Жироду, “Малки трагедии” на Пушкин, “Старчето и стрелата” на Н. Русев, на пиеси от Константин Илиев, драматизации, свои творби. Защитил е докторска дисертация, пише сценарии и белетристика, преподава в НАТФИЗ, Арт колеж по екранни изкуства, ЮЗУ.

Филмът за дядо Добри “Тихият Ангел” ще бъде окончателно завършен до края на месец, след което ще бъде показан на международни фестивали. През следващата година тръгва по кината у нас. Лентата е плод на двугодишната работа на автора и режисьор Неди Джон Крос. Най-важното за Джон Крос е, че ще може да покаже другото лице на България чрез доброто, което е направил един свят човек. Надява се, че филмът да накара хората да извършват повече добри постъпки по примера на дядо Добри. Във филма “Тихият ангел” участват актьори, хора от улицата, музиканти, политици, свещеници и  митрополити. В него зрителите за първи път ще видят и дъщерята на дядо Добри, която разказва за баща си.

Българинът Димитър Петков постави нов световен рекорд в кралския клас моторни модели при мъжете, съобщи Евгени Генов, председател на БФ по корабомоделен спорт. Петков направи 48 обиколки, далеч повече от стария световен рекорд – 45 броя. Постижението в еко експерт бе записано по време на Европейското първенство по корабомоделизъм в Унгария. Петков взе и европейската шампионска титла. Националите ни спечелиха и няколко сребърни и бронзови медала, но при юношите.

13-годишната Росица Тачкова, едно от най-талантливите момичета от школата на “Дунав”, Русе ще има възможност да тренира в школата на “Байерн” Мюнхен по време на едноседмичен лагер. Тя е сред първите момичета, които започнаха подготовка през лятото на 2015 г., когато беше възроден женският футбол в дунавската ни столица.

Нов успех извоюва Шинкиокушин Спортен Клуб „Бушидо“ от Несебър. Заслугата е на Христиана Петкова от международния турнир „Зан Кюшу“, който се проведе във Фукуока, Япония. Младата спортистка беше на крачка от финала, но останала трета. Постижението й идва и след успеха на старши треньора и главен инструктор на клуба, Христо Терзиев в началото на месеца на международния шампионат „Karate Dream Festival 2016 International championship“ в Токио, Япония. В турнира са взели участие 953 бойци и характерното е, че тази бройка всяка година се увеличава.

Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на “Гинес” с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд. Тя се простира точно върху 1 001 листа и е с дължина 300 метра. Размерът на кръстословицата е стандартен 8х8 мм, като процентът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на кръстословицата. Авторът започва грандиозния си проект през 1997 г. и го приключва през лятото на 2011 година. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на “Гинес”, след което рекордът е признат на 3 юни 2014 година и Йоницов получава сертификата две години по-късно. 

Уникална книга, регистрирана в “Гинес”, се съхранява във врачанската регионална библиотека. Изданието “Книжна лаборатория” е най-дългата книга в света, съдържа 800 страници и е написана на есперанто.  В нея има уникални ръчно оцветени илюстрации, а текстовете са напечатани и от двете страни на листовете. Страниците са оформени като хармоника. Когато се разгъне, изданието достига дължина от 316 метра. В света има само още 4 екземпляра от нея, които се пазят в Австралия, Бразилия, Мексико и Полша.

Старозагорска компания, занимаваща се с технически приложения и анализи на дроновете, патентова у нас и в САЩ супердрон. Създателите му го наричат с латинското название на орела мишелов Buteo, защото също като него лети бързо и по същите недостъпни места. В компанията работят още софтуерни инженери, програмисти, има и бивш пилот от ВВС. Едно от перспективните направления, което занимава новаторите, е т.н. прецизно земеделие. Екипът има и други върхови разработки, основно по управлението на данни в реално време. Един от тези проекти е свързан с по-бързата и адекватна реакция при пожари и други бедствия. От компанията поясняват, че един дрон ще може да предава от мястото на пожара или бедствието информацията по няколко системи, визуални и топлинни, до всички участници в спасителните работи, но към този момент за съжаление няма интерес от страна на държавните структури като основни потребители на такъв род информация.

Софтуерният продукт на българската компания ACSIS беше одобрен от германската Федерална авиационна служба (LBA) лед 3 години ипитателна фаза. Програмата предотвратява техническите закъснения и увеличава безопасността на полетите. Първият клиент на софтуера е Condor Airlines, която изпревари немската агенция и купи лицензи за системата и за своята флота от Airbus A320, чиято поддръжка е базирана в Берлин. Бившата дъщерна компания на Lufthansa изпробва възможностите на българския продукт в продължение на 3 години в базата си във Франкфурт. 

Инвестиционните проекти в страната нарастват двойно. През цялата 2015 година Българската агенция за инвестиции (БАИ) е сертифицирала 12 инвеститорски проекта, този брой е достигнат само за първата половина на 2016. Последните данни за чуждестранните инвестиции в България показват, че през първото полугодие на тази година е отчетен ръст от 102 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година, когато инвестициите намаляват със 6,5 млн. евро. Наблюдава се също така тенденция за изнасяне на производства към други региони на България, а затова спомага изградената публична инфраструктура.

Немска компания за производство на иновативни продукти за медицинска грижа ще изгражда производствена база в Свищов и възнамерява да разкрие до 50 нови работни места. . В своето инвестиционно предложение те заявяват, че в перспектива ще осигурят заетост от 30 – 50 човека на пълен работен ден. Инвестиционното намерение и разполагането на производствената база може да се реализира за срок от няколко месеца, след което производственият цикъл може да стартира.

Инвеститори от чуждестранни болници проявяват интерес към Велико Търново. Потенциалните планове, които обмислят създаването на специализирани клиники, са от Израел, Австрия и Чехия, а областите на работата им са рехабилитация, ортопедия и ин-витро процедури. Бъдещата роля на Велико Търново като огромен логистичен център също е важен фактор за инвестиционния интерес.

Велико Търново и архитектурният резерват Арбанаси се утвърдиха като водещи дестинации в круизите по р. Дунав. От туристическия бранш са доволни, тъй като в града постоянно пристигат групи от цял свят. Пътуванията по р. Дунав са най-популярни сред посетителите от САЩ и Канада. Само за половин година старата столица и Арбанаси са приели близо 20 000 гости от тези държави. Ръстът спрямо първите шест месеца на миналата година е с над 20%. 

Велико Търново и архитектурният резерват Арбанаси се утвърдиха като водещи дестинации в круизите по р. Дунав. От туристическия бранш са доволни, тъй като в града постоянно пристигат групи от цял свят. Пътуванията по р. Дунав са най-популярни сред посетителите от САЩ и Канада. Само за половин година старата столица и Арбанаси са приели близо 20 000 гости от тези държави. Ръстът спрямо първите шест месеца на миналата година е с над 20%. 

С 22 хил. са повече работещи у нас през второто тримесечие на 2016 година, спрямо същия период на миналата година. Ръстът на заетите лица е концентриран в Южна България. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, посветен на заетостта през второто тримесечие на 2016 година.

27,212 млн. лв. допълнително през 2016 година ще получат над 40 общини. Парите ще се разходват за реализирането на инфраструктурни проекти, реши Кабинетът. Те ще се използват за изпълнение на значими за населените места проекти, които ще доведат до подобряване качеството на живот на хората и на достъпа до населените места.  Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа, на училища и детски градини, както и с подобряване на водоснабдителната система на територията на редица градове и села.

Община Шумен получи 8 млн. лв. държавно финансиране за изграждането на многофункционалната нова зала “Арена Шумен”. Проектът на общината е готов, теренът е разчистен. Предстои обявяването на обществената поръчка за инженеринг, а строителството се очаква да започне октомври – ноември тази година. По-рано държавата отпусна 500 000 лева на община Шумен, като част от парите бяха използвани за събаряне на старите сгради, за разчистване на площадката и за други дейности по подготовката на терена на бившия Пети полк, където ще се строи залата. 

2,1 млн. лева за шест проекта на Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (БАН), Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“ и техни партньори отпуск Министерството на околната среда и водите. Финансирането е по Програма BG03 (Биоразнообразие) на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство (ЕИП).

България ще получи 5.8 млн. евро от бюджета на Европейския съюз в помощ на млекопроизводителите. Парите са част от финансов пакет от 500 милиона евро, с който Комисията подкрепя държавите-членки срещу кризата в млечния сектор. 150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното на 2015 г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени  аналогично на пакета от есента на 2015 г., който бе предоставен от Комисията, уточняват от земеделското министерство. Разпределението на помощта ще бъде обсъдено с представителите на земеделския бранш у нас.

“По предварителни данни България ще отчете най-добрата си зърнена реколта в последните години и разбира се – най-високия среден добив.” Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Според нея това свидетелства за факта, че българският зърнопроизводител е достигнал ниво на развитие, което го прави конкурентоспособен на производителите в най-развитите земеделски страни.

Една от ползите за страната ни е одобряването на ново направление в мярка “Агроекология и климат”, което ще позволи директна подкрепа на пчелните семейства, които са в мобилни платформи или са мобилното пчеларство. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. “Моделът на тази мярка е взет от френския модел за подкрепа. За първи път в обхвата на мярка “Агроекология и климат” ще има директна подкрепа за пчеларите”, обясни министър Танева. Тя поясни, че в края на месец август предстои Управителен съвет за разпределение на държавна помощ de minimis на пчеларите.

Нови автобуси и трамваи ще возят пътниците в София. Следващата сряда ще бъдат пуснати нови автобуси по линиите 64, 309 и 604, от септември ще тръгнат и новите трамваи, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ тази сутрин. Първите 70 нови автобуса ще тръгнат следващата сряда, а в края на месеца ще бъдат пуснати и останалите 40. По трамвайната линия 22 вече се движат реновирани чешки трамваи.

Доброволци се включиха в дейностите по реставрация на скалния манастир Св. Никола край Карлуково. Те изградиха жива верига по стъпалата към него, за да изкачат тежките материали. Скалният манастир “Св. Никола” (Глигора) е с интересна архитектура, която наподобява тази на черквите строени по това време в селищата, като за място е използвана естествена скална пещера или ниша. На тези тайнствени скали, обители са съхранили много ценни графити – рисунки и надписи, както и стенописи с голяма художествена стойност.