Анализ на турската военна операция в Сирия

4
Добави коментар
petkodimoff
petkodimoff

На 24.08.2016 г. от 04.00 часа турската армия започна настъпление в района на Северна Сирия. От Генералния щаб огласиха провеждането на операция „Щит на Ефрат“, чиято официална цел е да  прочисти граничните райони от терористичните групи на Ислямска държава, да освободи град Джараблус (провинция Халеб) и да запази териториалната цялост на Сирия.

Неофициалната цел обаче е формиране на граничен пояс под турски контрол, който да попречи на съединяването на сирийските и турските кюрди за създаване на собствена кюрдска държава [1].

1. Подготовка на операцията

Операцията се подготвя в продължение на 2 месеца и е втората сухоземна операция с навлизане в чужда територия, след преместването на  гробницата на Сюлейман Шах – дядото на основателя на Османската империя, която се намираше в Ефрат. Не случайно новата операция се нарича „Щит на Ефрат“.

Като предлог за започване на операцията беше използван кървавия атентат над една кюрдска сватба в която загинаха 54 кюрди (29 от които деца) и 66  бяха ранени. За организатори бяха обвинени джихадистите от Ислямска държава. Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви  „Границата ни трябва да бъде напълно прочистена от Ислямска държава“.

Миналия петък протурските бунтовници изгониха джихадистите от граничното градче Ал Рай, намиращо се на пътя за Джараблус и Алепо. A Джараблус е главен транзитен пункт за  Ислямска държава.

Още от 22.08.2016 г.  в продължение на две денонощия се провежда масирана артилерийска подготовка и нанасяха авиационни удари по обекти в Джараблус и Манбидж. Основно това бяха позиции на Ислямска държава и отряди на Сирийските демократични сили СДС, част от които са „кюрдските сили за народна защита YPG“.

Точно преди настъплението на 23.08.2016 г. областната управа на Газиентеп обяви района около Каркамъш за зона за сигурност и евакуира жителите. Беше съобщено, че това ще продължи 15 дни.

2. Основни групировки

Отговорна за защитата на Югозападна Турция е 2-ра Турска армия – точно тази, чийто шефове участваха в преврата. Щабът и се намира в Малатия и има личен състав общо около 100 000 войници. Организационно се състои от 4 -ти , 6 -ти и 7 –и корпус.

За нуждите на операция „Щит на Ефрат“ беше формирана специална оперативна групировка на Турските въоръжени сили, управлявана от Централно командване в Генералния щаб, която се състои от:

военновъздушен компонент за нанасяне на авиационни удари от турските ВВС, прикривани от самолети F-16 и A-10 на водената от САЩ коалиция;
артилерийски подразделения състоящи се от 60 самоходни артилерийски установки САУ Т-155 Firtina със 155 мм. оръдие и М-52Т.
250 командоса от специалните сили (Maroon Berets) пряко подчинени на Генералния щаб ;
гранични подразделения за прикриване на държавната граница, усилени със сили и средства на 5-та бронетанкова бригада – Газиантеп от 6-ти корпус на 2-ра армия;
танкови формирования от 20 танка M-60 ATT са пресекли първоначално границата с колона от БТР, които през втория ден на операцията са усилени с още 10 танка и 2 БТР според частната турска телевизия НТВ.
Сухопътен компонент около 1 500 човека от формированията на Сирийската свободна армия ССА бяха предварително разположени в сборни райони в близост до сирийско-турската граница, някой дори бяха прехвърляни през турската територия. Според  „Сирийската обсерватория за човешки права“ на територията на Турция се подготвят стотици бойци от ССА за предстоящата офанзива  в Сирия. Сред тях са и части на бригадата Султан Мурад, която е съставена почти изцяло от сирийски туркмени. Това са същите хора, които свалиха руския Ми-8 пратен на спасителна мисия за летеца от сваления руски Су-24.  ССА се борят за създаване на умерена ислямска държава в Сирия без Башар Асад и са подкрепяни от Турция, Катар и Саудитска арабия. [3]

Тези сили действат в зоната между Азаз и Джарбулус в дълбочина 30 – 40 км. от турската граница и вероятно целта е да направят коридор за по-нататъшно развръщане на турските въоръжени сили на Сирийска територия.  Експерти смятат, че Анкара може да включи при нужда още 2 дивизии от 7-ми корпус на 2-ра армия. Целта е да се формира граничен пояс от около 40 км. под контрола на протурските бойци на ССА и да се осигурят подстъпите към Рака.[2]

От противниковата страна са силите на Ислямска държава, която използваше град Джарбулус като транзитна зона за идващите нови бойци. Тя се е обявила за халифат на всички мюсюлмани и се опитва да наложи контрол върху бившите владения на Османската империя. [5]

Друга сила в района са подкрепяните от САЩ – Сирийски демократични сили СДС в които кюрдите са основната съставляваща група, а останалата част е от арабски бойци отцепили се от Сирийската армия. Те се борят против Башар Асад и Ислямска държава за създаване на демократична държава на федерален принцип. [5]

3. Провеждане на операцията

По данни на официална Анкара специалните сили и авиация поддържани от военни самолети на американската коалиция заедно със сирийската опозиция са започнали настъплението.  Ходът на операцията се следи в реално време, чрез предаване от безпилотни летателни апарати и се ръководи от център за управление в Генералния щаб.

Към 4.00 часа формирования със специално назначение тип „Командос“ преминават държавната граница и изпълняват задачи за разузнаване, разминиране, насочване на огъня и създаване  коридор за въвеждане на сухопътната групировка.

До 8 часа сухопътната групировка от 1500 бойци на ССА започва да действа прикривана от самолети на турските ВВС, които влизат за първи път в  Сирия след свалянето на Руския самолет Су-24. [2]През първия ден турските F-16 са унищожили 11 от 12 цели на Ислямска държава.

До 12 часа през границата преминават 20 бойни танка и колона от превозни средства и БТР в подкрепа на операцията и извършват марш от около 80 км за един боен ден. Танковете са изстреляли повече от 200 снаряда и унищожили 70 цели в района на града. [3]

Няколко часа по-късно град Джараблус е завзет, ливанската телевизия Ал Маядин съобщи, позовавайки се на местната администрация, че турските части са навлезли в града от север и от запад и са установяват контрол . Ръководителя на Ислямска държава в града е убит, а нейните подразделения се оттеглят организирано към Рака.  Силите на Свободната сирийска армия започват да патрулират в центъра на Джараблус.

Според кюрдската информационна агенция Фират (ANFNews) от огъня на турските въоръжени сили са загинали 29 цивилни, а около 3000 етнически кюрди са избягали от град Джараблус и съседните области.[4]

Няма данни за загиналите бойци на ССА, но на 28.08.2016 от страна на Турската армия загива 1 танкист и 3-ма са ранени, след обстрел на танкова колона с гранатомет от  територията на кюрдските отряди за самозащита YPG. Това най-вероятно е в отговор на продължаващите атаки на турските ВВС над позиции на кюрдите, а има данни че продължават стълкновенията с друга опозиционна групировка “ Военен съвет на Джараблус“.

Според турските източни е операцията трябва да продължи по план за 15 дни. Време предвидено за прочистване на града и придвижване към Рака, но е много вероятно и по-дълго.

4. Дипломатически усилия

Освен постигане на стратегическите и тактически цели с настоящата операция, тя представлява и своеобразна проверка на армията след провалилия се опит за военен преврат. Факт е, че той даде възможност на Турция да направи кардинални изумения във външната си политика и да затопли отношенията си с Русия.  Пилотът, който свали руския самолет беше обвинен за участник в преврата и предаден на Русия, а Ердоган се извини на руснаците за това. [4]

Така турската авиация отново се озова във въздушното пространство на Сирия, а територията на Джераблус се намира в обхвата на руските зенитно-ракетни комплекси C-400 разположени в база Хмеймим. Без предварително договаряне с Русия изпълнението на военно въздушни операции би било немислимо.  Президентът Ердоган заяви „Турция е готова да предприеме съвместни действия,  както с международните коалиционни сили, така и с Русия“.

За отношението на САЩ в навечерието на операцията говори официалното посещение в Турция на американският вицепрезидент Джон Байдън.  Малко преди това той предупреди кюрдските съюзници на САЩ, че те не трябва да задържат територията  западно от река Ефрат или ще загубят американската подкрепа.

Само часове след неговото изказване кюрдската агенция Kurdistan 24 съобщи, че частите на YPG и кюрдските милиции в алианса на „Сирийските демократични сили“ СДС се изтеглят източно от река Ефрат. Това заставя останалите сили в СДС, като батальон Хамза да вземат решение дали да застанат срещу турските сили или да се оттеглят.

Въпреки това някой части на кюрдите останаха в района и бяха бомбардирани от турската авиация. Лидерите на сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз“ с която руснаците преди няколко седмици скъсаха отношения е осъдила военната операция и я определи за агресия. Пред агенция „Ройтерс“ говорителят на кюрдските милиции YPG е обявил, че операцията е „крещяща агресия в сирийските вътрешни работи” и е следствие на споразумение между Турция, Иран и Сирийското правителство.

Официално Дамаск обвини Турция в нарушение на териториалния суверенитет на Сирия, но има сведения за предварително проведени срещи от представители на Башар Асад с турското разузнаване. Възможно е двете страни да се обединят,  защото имат общи интереси. За Сирия е недопустимо разцепване на територията, а за Турция е недопустимо  обединяване на кюрдите.

Малко преди офанзивата Турция проведе срещи с Русия и Иран за консултации по „бъдещо сътрудничество в Сирия“. Мнозина наблюдатели виждат бъдещ неофициален съюз между Турция, Сирия на Асад и Иран срещу кюрдите, които през последните месеци активизираха отрядите си в Иран. Освен това кюрдите напредват към град Хасeке срещу правителствените войски на Башар Асад и са на път да овладеят североизточната част на Сирия.  Аналогично е положението в град Камъшлъ, който е центърът на кюрдската автономна администрация.

Германия също подкрепи турската операция, както по отношение на Ислямска държава, така и по отношение на кюрдите, вероятно в опит да задържи бъдещите бежанци далеч от Европейския съюз.

5. Изводи и варианти за развитие на кризата?

Горните действия засилват напрежението в Сирия и обстановката ще стане още по-сложна. След нанасянето на удари и по зони контролирани от СДС с цел възпрепятстване на обединение на турските и сирийските кюрди, би следвало да очакваме тяхната ответната реакция.

Ако целите на операцията се постигнат, тогава подкрепяните от Турция бунтовнически групировки като ССА ще засилят позициите си в Сирия и ще могат да играят важна роля в подновените преговори за дипломатическо решение на конфликта.

Анализ на подп. д-р Петко Димов

Литература:
1. Трад, Руслан Турция воюва с ИД за буферна зона за бежанците от Сирия: https://www.actualno.com/interview/ruslan-trad-za-actualnocom-turcija-vouva-s-id-za-buferna-zona-za-bejancite-ot-sirija-news_491820.html
2. Турция вторглась в Сирию http://warfiles.ru/show-127077-tureckoe-vtorzhenie-v-siriyu-opredelenno-soglasovano-s-moskvoy.html
3. Studying turkish intervention in Syria https://southfront.org/studying-turkish-intervention-in-syira/
4. http://www.ukrinform.ru/rubric-world/2072297-sit-evfrata-na-severe-sirii-uze-350-tureckih-voennyh.html
https://ru.wikipedia.org/wiki/ Операция_«Щит_Евфрата“
5. Анализ на международните отношения влияещи на кризата в Сирия http://postvai.com/politicheski-analizi/анализ-сирия.html
6. http://www.mediapool.bg/buntovnitsi-podkrepeni-ot-turski-tankove-prevzeha-klyuchov-grad-v-siriya-news253280.html