Разработване терапия срещу Helicobacter pylori – инж.химик Анатоли Стоянов, Технохим БА

7
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ

ЗРХТ – защитно-регенеративна хранителна терапия Част 1 – Приложение на ЗРХТ при М.Е. и Е.М.

инж. химик Анатоли Стоянов – [email protected]

В процеса на разработване на Защитно Регенеративна Хранителна Терапия (ЗРХТ) при болест на Крон и УК, бяха предвидени широкомащабни противоулкусни интервенции, довели до отлични резултати. Това неминуемо постави на дневен ред пред ЗРХТ и работа по подтискане развитието, както и ерадикацията на Хеликобактер пилори (ХП), още повече, че проблемите, причинени от нея, са все по мащабни.

Принципно, първоначалното инфектиране при хората, които секретират повишени количества солна киселина, е частта от стомаха, непосредствено преди изхода му – антрум (предверие). Там, вследствие повишената киселинност на стомашния сок, често се стига до язва на дванадесетопръстника. При производството на нормални или намалени количества солна киселина, хеликобактер колонизира целия стомах. Впоследствие се стига до атрофия на лигавицата и развитие на язва на стомаха. Това може да увеличи риска от рак на стомаха.

Веднъж заселена в лигавицата, бактерията Хеликобактер пилори преминава през слузния слой и полепва по стомашните епителни клетки. Микроорганизмът се свързва само с клетки от стомашен тип, например: стомашен епител, стомашна метаплазия в хранопровода и дванадесетопръстника. Хеликобактер отделя ензима – уреаза, който разгражда уреята в стомаха, до въглероден двуокис и амоняк. Амонякът неутрализира солната киселина и същевременно уврежда клетките на стомашната лигавица. Стомахът, като защитна реакция спрямо бактериите, повишава отделянето на солна киселина и ензима Пепсин. Те не са в състояние да се справят с нашественика и се стига до увреда на стената на стомаха и дванадесетопръстника, вследствие на повишени количества солна киселина, която атакува стомашните и дуоденалните клетки (на дванадесетопръстника), които не са в състояние на устоят на атаката на такава висока киселинност на стомашния сок. И точно там, където слузния слой на стомашния епител е най-слаб (местата, проядени от микробната уреаза), се получава болестно изменение – гастрит, язва, карцином, МАЛТ лимфом (вид рак на кръвта).

Най-вероятно, присъствието на Helicobacter pylori в стомаха, води до значимо намаление на нивата на хормона Грелин (хормона на глада), което обяснява защо пациентите със язва на стомаха са по-слаби, с намалена или липсваща мастна тъкан.

Често инфекцията протича без особени симптоми и по нищо не може да бъде различена от една ординарна стомашно-чревна инфекция, освен ако не доведе до развитие на реактивен артрит – (вид ставно заболяване – синдром на Райтер).

Симптомите, най-често са: гадене, болки в стомаха, лека диария, повръщане. След това се развива ахлорхидрия (липса на солна киселина в стомашния сок), която продължава от 50 до 250 дни. Понякога, една до три седмици след изчезването на диарията, се стига до развитие на синдром на Райтер, при който може да има болки в ставите, предимно на долните крайници, уретрит, очни и кожно-лигавични поражения.

След отзвучаване на острия момент инфекцията може да има 2 пътя на развитие. При първият се развива Антрален гастрит. При него по-често се стига до язва на дуоденума. При вторият вариант, бактерията се разпространява по повърхността на цялата стомашна лигавица и се стига до Пангастрит и солнокиселата секреция е намалена. При този вариант по-често се среща стомашна язва и евентуално стомашен рак. Макар и много рядко, понякога се стига до спонтанно излекуване от Хелико бактер, но най-често, тази инфекция персистира, като в 20% от носителите причинява типичните си усложнения. Хроничната инфекция с ХП (хеликобактер пилори) е една от причините и за хронична уртикария.

Конкретен случай за приложение на ЗРХТ и при ХП, е М.Е., но веднага се налага да уточним, че М.Е. е първият случай, при който ЗРХТ е насочена към справяне, конкретно и с ХП (случаят при Е.М. е различен, но включва и проблеми с ХП).

За целта бяха разработени и доразвити базите АТС 100Х и особено мощната АТС 101Х++, характеризиращ се и с дълбоко проникване. Първоначално се извършва подготовка на лигавицата с АТС 100Х – определено имащ и противоулкусни свойства, както и с АТС 102 – мощни цикатридни и отбъбващи лигавицата свойства. Системно се употребява и доказалият се регенератор АТС 100, прилага се и противовъзпалителния АТС 104 – вариант № 2. Прилагат се и стандартно предписаните антиациди – Улкопрол. В последствие се започва употребата на 101Х++, като се води плавно нарастване на дозата. Причината е, че при мащабно колонизиране на лигавицата на стомаха (от Хеликобактер Пилори) и наличието на язви и в дуоденума, временно може да се получи стомашен дискомфорт.

За един месец, комбинирана по горния начин, ЗРХТ доведе:

при М.Е. – спадане на концентрацията на ХП (кръвна проба) с 40% – без приложение на антибиотиотично комбинирано лечение, като и на НСПВП!!! Приложението и на АТС101Х++ при Е.М. (наличие и на склеродермия) планово започва от 11.09.2016 г.

 

 

Предстои публикуване на част 2!

04.09.2016 – инж.хим Анатоли Стоянов