Черепишки Манастир – в Пазвата на Балкана

1
248
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Дата: 26.03.2017

Престой: Еднодневна

Цена: 22 лв.

1 ден 26.03.2017г.  София – Осеновлаг – Черепишки манастир – София
Отпътуване  в 7:30ч. от Сточна гара по маршрут София – Своге – Осеновлаг.  Пристигане в манастир Седемте престола. Манастирът е разположен под старопланинския връх Издремец (1492 м) и е заобиколен от вековни гори. Манастирът и местността около него са обявени за природна забележителност. Осеновлашкият манастир е основан през ХІ в. и през вековете на своето съществуване е бил културно и просветно средище. Тук в  края на ХVІІІ в.  е пребивавал и Софроний Врачански – български духовник и народен будител. Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква, която е построена през  ХІ в. В сегашния си вид църквата съществува от 1815 г. Името на манастира идва от специфичното разделение на храма – на кръстовиден наос и шест престола (параклиса). Едно от най-интересните произведения на майсторите е дървеният полилей „Хоро”, сътворен през 1815 г. Полилеят е съставен от 15 части с оцветени дърворезбени сцени. Отпътуване за Черепишки манастир.
Манастирът е създаден по времето на цар Иван Шишман. Според легендите името му идва от белеещите се кости на загиналите войни по време на битката на Иван Шишман с турците, която е била в района. По време на възраждането тук се е развивала богата книжовна дейност. Имало е килийно училище,  в което са били преписвани и вписвани книги. Именно тук през 1612 г. е изработено известното „Черепишко Четвероевангелие“ с позлатен обков. Най-старата постройка в манастира е църквата „Свето Успение Богородично“, датираща  от XIV в., до която се намира и гробът на  Свети Пимен Зографски. В църквата са и мощите на светите братя безсребърници Козма и Дамян. Те били надарени от Господ да „лекуват хора и животни“. Всичко това те правили без да искат пари и затова били наречени светите братя Козма и Дамян – безсребърници. Свободно време за обяд и разходка сред красивата природа. Отпътуване за София. Пристигане в София привечер.
 

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;
Посещение на Манастир Седемте престола;
Посещение на Черепишки манастир;
Екскурзоводско обслужване;
Туристическа застраховка на ЗАД „Армеец“.

Цената не включва:

Разходи от личен характер;
Входни такси за посещаваните обекти.

Отстъпки:

  • дете до 12 години – минус 4 лв.
 

Забележки:

Минимален брой туристи: 40 човека;        
Необходим депозит при резервация: 100% от цената;
Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията.

ТO има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 13160163070000031/05.11.2016 на ЗАД „Алианц България“ – гр. София, бул. Княз Ал. Дондуков №59, ЕИК 040638060, тел. +359 2 930 23 55
Застраховка „Отмяна на пътуване“ се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД „Армеец.