Психика-ψυχικός – Хулиганката | Всеки гледа към нея. Тя вижда в теб

1
405
Добави коментар
huligankata
huligankata

Хулиганката издири малко факти, които биха направили общуването по- приятно и духовно, а възприемането на обективната действителност по- обективно.

Въпреки всички достижения на човечеството, във всички сфери на науката и техниката, човешката психика до ден днешен остава загадка. Тайните й са съпоставими с тайните на необятния Kосмос или на необятния Океан. Учените се опитват да съберат тази необятност с лаконични определения като: психиката (от гръцки ψυχικός –духовен) е свойството на високоорганизираната материя да отразява обективния свят, т.е тя е съвкупността от вътрешни преживявания, които възникват в човек като отражение на обективната действителност в съзнанието му.

Сложно и ненужно!

Хулиганката няма намерение да прави дълбоки психологически изследвания. Но затова издири малко факти, които биха направили общуването по- приятно и духовно, а възприемането на обективната действителност по- обективно.

Силните емоции имат свойството да изкривяват паметта и да създават лъжливи спомени.
Безделието причинява психически дискомфорт на нормалния човек.
Числото на Данбар определя способността на човека за да поддържа нормални социални връзки. Напук на фейсбук се оказва, че те не могат да са с повече от 230 човека в зависимост от професионалната дейност с която се занимава.
Повечето хора в непознато място обикновено завиват надясно. Този факт може да ви бъде полезен, ако не искате да сте част от тълпата или да чакате на дълги опашки.
„Фундаментална атрибутивна грешка”- това звучи сложно, но я правим всички. Под тази грешка се крие склонността да търсим причините за поведението на другите във вътрешноличностните им особености, а причините са външни фактори.
Друг такъв сложен термин с елементарно обяснение е „когнитивния дисонанс”. За него става известно през 1957г. от работите на американския психолог Леон Фестингер. Това е състояние на психически дискомфорт, който възниква  когато в съзнанието на човек се сблъскват противоречиви представи и постъпки. Например пушача знае, че е вредно пушенето, но продължава да го прави.
Изследвания на Кливландския университет от далечната 1991г.сочат, че хората които
„Фундаментална атрибутивна грешка”- това звучи сложно, но я правим всички.
редовно закъсняват са в състояние на повишена тревожност и имат нужда от повече внимание от приближените си.
Психологическите тестове показват, че повечето хора са склонни да следват групата без да противоречат на мнението й, дори да считат, че то е правилно.
Експерименти проведени в Пентагона доказват, че човешкият мозък може непрекъснато да получава информация не повече от 18 минути, като това е достижение на хора с висок интелектуален потенциал.
Когато споделяме с другите целите си, определено намаляваме шансовете за постигането им, тъй като така мотивацията ни спада.
Фобиите, които ни мъчат са повече от 400.
Човешкият мозък може да генерира от 12 000 до 50 000 мисли на ден.
По химическата реакция, която се получава, романтичните чувства са неотличими от обсесивно- компулсивното разстройство, известно като натрапчива невроза.
Всички сме чували за феномена Déjà vu (дежа вю), но малко от нас знаят, че съществува обратен на него и много по- рядко срещаш се- Jamais vu (жаме вю). При него възниква внезапното усещане, че това с което се сблъскваш- ситуация или човек, ти е за първи път, но в крайна сметка ни е добре познато.
Формиращите се в нашето подсъзнание решения, генерират около 11 милиона бита информация, която атакува мозъка ни.
Днес никой не се съмнява, че за постигането на високи спортни резултати, психиката играе не по- малка роля от добрата физическа подготовка.