Лигуструм (Птиче грозде) (Ligustrum)

1
624
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Лигуструмите или по-известни у нас с името „Птиче грозде“ са едни от най-евтините, лесни и бързорастящи храсти, подходящи за жив плет в градината. Естествените местообитания са в Централна и Южна Европа, Северна Америка и Югозападна Азия. На височина достига до около 3 м. , като има сортове, достигащи до 5 м. Има и сортове като Ligustrum vulgare var. Lodense, които са с височина около 50 см. Храстите са средно и силно развити, с целокрайни срещуположни  листата. Повечето видове запазват листата си през зимата, като опадват през пролетта, когато изникват новите листа. Цъфти през лятото с бели, кремави или жълтеникави дребни цветове, в зависимост от сорта от юни до август. Плодовете са черни или червени, дребни. Повечето видове са изключително подходящи са за нашите климатични условия – издържат зимните студове, не са взискателни към почвата. Ligustrum ovalifolium Hassk. е много ефектен, но не понася добре ниските температури и е подходящ за отглеждане в южните района на България.

Ligustrum vulgare – среща се в естествени местообитания в България. Листопаден храст с височина до 2 м. Листата са тъмнозелени. Цъфти през юни и юли с дребни кремаво бели цветчета. Именно този вид е най-студеноустойчив за нашите климатични условия, подходящ за живи плетове.

Ligustrum vulgare var. Aureum – този вид е характерен с жълтите си листа и черни плодчета.

Ligustrum vulgare var. glaucum – синкавозелени листа с бели краища.

Ligustrum vulgare var. atrovirens – издържа на засушаване повече от Ligustrum vulgare и Ligustrum ovalifolium. Листата издържат до късно през зимата и стават тъмно пурпурно кафяви. Подходящ за живи плетове. Основно се предлага за жив плет.

Ligustrum vulgare var. Lodense – нисък храст с височина около 50 см. Листата му са по-малки – около 3-5 см. и през зимата стават бронзово кафяви.

Ligustrum ovalifolium Hassk – вечно зелен храст с височина до 3 м. Родината му е Япония. Листата му са издължени, елипсовидни, лъскави и тъмно зелени. Цъфти в жълтеникавобели цветчета, а плодовете са червени. За съжаление този вид е подходящ за по-топлите части на България, тъй като не понася добре нашите студени зими.

 

 

Място: Подходящото място за лигуструмите е слънчево до полусенчесто, естествено по периферията като жив плет или като отделни растения в средната част на градината. Има сортове като Ligustrum delavayanum Har., които са подходящи за интериорно озеленяване и могат да се отглеждат в саксии и кашпи.

 

 

Засаждане: Има някои тънкости при засаждането на лигуструма. Тук ще разгледаме засаждане за жив плет. Може да засадите в един или два реда. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 20 – 30 см. При двуредово засаждане ямките се изкопават шахматно. При едноредово засаждане за 1 линеен метър жив плет трябват 5 растения, а при двуредово засаждане – 6 – 10 растения. Разбира се растенията могат да се засадят и през по-голямо разстояние – 30 – 40 см.

Според някои източници е добре да натопите корените преди засаждането за 24 часа в съд с вода. Преди засаждането изрежете стеблата на височина 15 – 30 см. Подрежете също така и връхчетата на корените. Тъй като за всяко растение е нужна ямка с размер около 35-40 см. и дълбочина около 40 см., при живите плетове е най-удачно да изкопаете траншея с широчина 40 см. и дълбочина около 40 см. След като засипете с пръст, добре уплътнете и полейте обилно. Накрая се наторява с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий). Ако разстоянието между растенията е по-голямо, напр. 30 или 40 см., по-удачно е да изкопаете индивидуални ямки за всяко растение.

 

 

Грижи: Лигуструмите добре понасят силното подрязване, което без проблем позволява оформянето на много красиви живи плетове. Ако искате да се наслаждавате на продължителен цъфтеж, трябва да подрязвате често. Поливането е умерено, но редовно. Като цяло най-устойчив на засушаване е Ligustrum vulgare var. atrovirens. Не бива да оставяте растенията дълго време без вода. Разбира се ако ви позволяват възможностите, най-удачният вариант за поливане е автоматизираната поливна система.

 

 

Размножаване: Най-разпространеният вид Ligustrum vulgare се размножава чрез семена или резници. Семената се сеят пролетта в рохкава почва след стратифициране. Размножаването с резници също е лесно напролет, като резниците се засаждат директно в почвата. С резници се размножава както Ligustrum vulgare, така и Ligustrum ovalifolium. Цената на лигуструмите не е висока и на практика най-често е подходящо да си закупите млади растения от разсадниците – предлага се на много места.

 

 

Съвет на градинаря: Малко растения могат да растат в компанията на Лигуструм, тъй като той ще ги задуши.