Лактобактериите предпазват от вагиноза

12
Добави коментар
t_kalushkova
t_kalushkova

Puls.bg

  |   30 септември 2009
  |   Коментари 2

Бактериалната вагиноза е състояние на дисбаланс на микрофлората на влагалището. А микрофлората съдържа разнообразни микроорганизми, които не са патогенни за тялото. 60 % от жените се оплакват от вагинално течение, заради бактериална вагиноза. При бременните този процент стига 80 %. С бактериална вагиноза е всяка четвърта жена, дори тя да не е на ясно за наличието му – заболяването може да протича безсимптомно.  

Бактериална вагиноза… При бактериалната вагиноза има нарушение на микрофлората на влагалището. Дължи се на рязко спадане на количеството или пълната липса на полезните лактобактерии като същевременно се наблюдава увеличено количество на болестотворните микроорганизми.  

Нормалната микрофлора… Влагалището е орган, който има своята микробиоценоза, т. е. определено количество микроорганизми. Нормално е в 1 мл влагалищен секрет да се съдържат 105-107 колониеобразуващи микроорганизми. 90 % от тях са лактобактерии. Те отделят млечна киселина и въглероден двуокис, с което поддържат киселинната среда във влагалището под 4,5 pH. Това възпрепятства размножаването на условно-патогенни микроорганизми.

Останалите 10 % от състава на влагалищната микрофлора са други патогенни и условно-патогенни микроорганизми. Тук се включва минимално количество Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, както и анаеробни бактерии от рода на Mobiluncus и други. Тези микроби в малки количества присъстват във влагалищната среда почти при всяка здрава жена без да вредят.  

Фактори, които провокират бактериалната вагиноза:

прием на антибиотици и имунодепресанти,промени в хормоналния статус,дисбактериоза на червата,захарен диабет,продължителна медикаментозна терапия, в това число и при венозен и инжекционен прием,честа смяна на половите партньори.

 

Признаци на бактериална вагиноза Силно отделяне на вагинален секрет с неприятен мирис на риба. Отделянето му се засилва след менструация и след полов акт. При обикновен гинекологичен преглед не се забелязват признаци на възпаление на влагалището.  

Трябва да се лекува Препоръчително е бактериалната вагиноза да се лекува, тъй като може да причини възпалителни заболявания на женските полови органи, да стане причина за безплодие. Заболяването увеличава риска от развитие на усложнения, като спонтанен аборт, преждевременно раждане, преждевременно спукване на околоплодния мехур и изтичане на околоплодната течност, хорионамнионит, вътреутробни инфекции на плода. В следродилния период бактериалната вагиноза може да стане причина за инфекциозни усложнения при родилката. Още повече че микроорганизмите, намиращи се в родовите пътища на бъдещата майка, стават главен фактор за формирането на колонии от микроорганизми при новороденото. Бактериалната вагиноза може да причини ендометрит, хронична тазово възпаление, да навреди на сексуалния живот на жената и др.

Лечението предвижда унищожаване на патогенните микроорганизми, намаляване на рH на влагалището и повишаване на локалния имунитет.

Антибиотиците се използват срещу бактериите, но те не помагат за възстановяването на нормалната микрофлора. Лечението само с антибиотици след месец дава положителен резултат при 70-90 % от пациентките, но след половин година от рецидив се оплакват 57 % от тях. Ето защо се налага съвременен подход при лечението на бактериалната вагиноза. Вече съществуват препарати за вагинално приложение, които имат комбинирано действие. Високи резултати отчитат лекарствените продукти, които съдържат витамин С. Аскорбиновата киселина понижава киселинността във влагалището, с което подтиска развитието на болестотворни микроорганизми. Доказано е, че те не могат да се размножават при рН по-ниско от 4,0.

Същевременно рН под 4,0 влияе положително на лактобактериите, чийто ръст нараства. При вагинално приложение на медикамент, съдържащ витамин С, след няколко дни нормалната влагалищна микрофлора се възстановява, а размножаването на анаеробните бактерии се подтиска.  

Тези медикаменти се понасят добре от жените, не дразнят лигавицата на влагалището.