Девет постни ястия за Бъдни вечер – рецепти

2
337
Добави коментар
teokostov
teokostov

На Бъдни вечер приключват и четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден. На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището.

Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината.

Боб за Бъдни вечер
Необходими продукти:
боб (350 гр.), лук (3 глави), моркови (2бр.), чушки (2 сушени пиперки), целина (1/3 глава), олио (150 мл.), доматено пюре (1 с.л.), карамфил (5 цели зърна), магданоз (за предпочитане сух), джоджен, девесил, чубирца, черен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.

Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.

Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода.

Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила. Поднася се на трапезата за Бъдни вечер.

Варено жито
Необходими продукти:
пшеница (200 гр.), обикновени бисквити (1/2 пакет), мед (70 гр.), захар (2 с.л.), орехи (50 гр.), стафиди (50 гр.), настъргана кора от 1 лимон.

Начин на приготвяне:
Залейте житото в тенджера с вода, която да стига до 10 см над него. Варете го до готовност на умерен огън. След това плътно го похлупете, увийте го с кърпа и го оставете за 1 нощ.

На сутринта го объркайте с натрошените бисквити, меда, настърганите орехи, стафидите, лимоновата кора и захарта.

Питка с паричка
Необходими продукти:
брашно (1 кг.), вода (300 мл.), сол (10 гр.), бакпулвер (1 пакет).

Начин на приготвяне:
Пресейте 2 пъти брашното с бакпулвера. Направете кладенче, сипете солта и постепенно хладката вода, докато се получи тестото.

Омесете го добре, оформете го на питка, като натикате добре измитата монета.

Сложете питката в леко подмазнена тава да се изпече в силна фурна.

Пълнени постни чушки
Необходими продукти (за 4 порции):
8 зелени чушки,  1 ч.ч. ориз,  1 морков, 1 глава лук,  1/2 връзка магданоз, 2 домата, черен пипер, чубрица, сол, 8 с.л. олио.

Начин на приготвяне:
Лукът  и морковът се измиват и почистват. Нарязват се на ситни кубчета и се задушават в олиото до омекване.

След това към тях се добавя оризът, обеленият и нарязан на кубчета домат и подправките. Всичко се разбърква и се държи на котлона, докато оризът поеме течността на домата. Накрая към плънката се добавя ситно нарязаният магданоз (1/2 връзка) и с нея се пълнят почистените от дръжките и семките зелени чушки.

Подреждат се в намаслена тавичка и се запушват с парченце домат, за да не излезе плънката. Заливат се с подсолена вода, колкото да ги покрие до половината и се пекат до пълна готовност при 180 градуса.

Тиквеник
Необходими продукти:
1 пакет кори за бажница, 1,5 кг. тиква, 1 пакет канела, 1 ч.л. индийско орехче, 150 гр. натрошени орехи, 2-3 ч.л. краве масло, 2 яйца, 200 мл. прясно мляко, щипка сода бикарбонат, 1 пакет ванилия, кората на 1 лимон, 2-3 с.л. пудра захар.

Начин на приготвяне:
Почистете тиквата, нарежете я на парчета и ги рендосайте. Разбъркайте добре с канелата, индийското орехче и захарта (на вкус). Оставете да се овкуси плънката за 5-10 минути.

Вземете 2 кори и по дължината на средата разпределете от тиквата достатъчно дебел пласт. Поръсете с натрошените орехи, настържете малко лимонова кора и завийте. Повторете процедурата с останалите кори и плънка, а готовите части от тиквеника подреждайте в намаслена тавичка.

Наредените парчета залейте с разбърканите яйца, прясно мялко, сода, ванилия и настъргана лимонова кора. По желание нарежете тиквеника с нож на квадрати. Отгоре разпределте малки парченца масло и сложете да се пече на 180-200 градуса до готовност. Изпеченият тиквеник залейте с топъл захарен сироп.

Сарми с кисело зеле и ориз
Необходими продукти:
1 бр. кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 ч.ч. (100 мл) олио, 200 г ориз, сол,     черен пипер, чубрица.

Начин на приготвяне:
Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Манастирска яхния
Необходими продукти:
2 глави лук, 2 бр. моркови, 1/4 глава целина, 100 г дребни лукчета (арпаджик), 100 г маслини, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 3-4 бр. картофи, 3 бр. домати, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. вино, 1/2 връзка магданоз, 5 зърна черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:
В мазнината и вода се задушават ситно нарязаните лук, моркови и целина. Добавят се лукчетата, маслините, гъбите и черният пипер. Заливат се с виното и 1 ч.ч. вода, посоляват се и се варят на тих огън до омекване. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи и оризът. След 15 минути се слагат нарязаните на дребно домати. Ястието ври до готовност. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Баница с орехи
Необходими продукти:
500 г готови кори, 1 чаена чаша захар, 2 чаени чаши счукани орехи, 1/2 ч. чаша олио.

Начин на приготвяне:
Всяка кора се разстила върху хартия, ръси се със сгорещено олио, захар и орехи и се навива на руло. Нарежда се в подмазана е мазнина тава и се пече в умерена фурна. Като изстине по желание може да се залее със сироп от 1 ч. чаша захар и 1 ч. чаша вода с малко ванилия. Трябва да престои няколко часа, да са поеме сиропа.

Ошав от ябълки и круши
Необходими продукти:
по половин килограм сухи ябълки круши, 200 г захар.

Начин на приготвяне:
Плодовете се измиват и се заливат с вряла вода. Стоят така 10-12 часа. Водата се прецежда и се вари 10 минути със захарта. В този сироп се пускат плодовете и се доваряват още няколко минути. Ошавът се поднася студен.