Ротавирусната ваксина – за и против

19
434
Добави коментар
iliang67
iliang67

Проф. Майда Тихолова е национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на Катедрата по тази специалност. Тя е един от основните застъпници на осигуряването на безплатна ваксина срещу ротавирусите в България. В това интервю тя коментира основните въпроси, които вълнуват родителите. 

Проф. Тихолова, родителите на малки деца се ужасяват от ротавирусните гастроентерити заради асоциациите с холера. Очите на страха ли придават зловещ ореол на тежките остри диарии?

В ранната детска възраст тежкият ротавирусен гастроентерит може да има холероподобно протичане. Правим всичко възможно да не се стига до катастрофален изход, но при някои заболяването протича тежко. Жалко е, при положение че има ваксина, да оставяме деца да боледуват.

Правителството прие Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, очаквате ли безплатната ваксина да намали заболеваемостта?

Това е много добра стъпка за ограничаване на заболяването. Ротавирусните гастроентерити са най-честата причина за тежка диария при бебета и малки деца. Над 90% от всички деца до края на първата си година се заразяват с вируса. Първото боледуване по правило протича най-тежко и диарията може да доведе до живото застрашаваща дехидратация…