Вълчи камък – най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров

1
460
Добави коментар
RodopchaniEU
RodopchaniEU

снимка: opoznai.bg

снимка: disagi.com

            Вълчи камък е местност в Западни Родопи, популярна предимно сред любителите на приключенския туризъм. Панорамната площадка, се намира на 1650 метра надморска височина, което я прави най-високата на Балканския полуостров.

            Разположена североизточно от село Гьоврен, панормната площадка е в близост до пещера Дяволското гърло.

            Мястото, където ще трябва да оставите своя автомобил ще познаете по дървения джип, който привлича вниманието на всеки минал покрай него. От там до върха изкачаването става с високопроходим автомобил с предварителна уговорка или пък на място, като изчакате докато се освободи някой от тях.

            Времето за изкачаване е около 30-35 минути през които оффроуда с джипа допълнително подсилва екстремността на преживяването. През тези 30 минути ще видите и немалкото спретнато селце Гьоврен.

            След като се изкачите до върха ще имате възможността да се наслаждавате на гледка към Рила, Пирин и Родопите, а панорамна площадка Орлово око ще се окаже на 100-тина метра под вас.

            На самия връх са изградени две панорамни площадки. Особен интерес привлича едната, тип вишка издигаща се на около 10 метра над най-високата част на върха. От там се открива прекрасна 360-градусова панорама. Другата панорамна площадка е изградена върху интересно дърво, което расте от скалата. Площадката е дървена, а под нея е пропастта. От там се открива веиколепна гледка към „опашката“ на Триградското ждрело и околните села.

            Според местните, името на местността идва от легендата за вълци, които се събирали там и виели, за да предупредят селяните, че предстои земетресение. Според друга легенда пък, някога на този връх жителите на близкото село оставяли своите овце. Всяка сутрин намирали някоя от тях с прегризано гърло. В продължение на дни дебнели, за да открият виновника и най-накрая го хванали – голям вълк, който провесили над пропастта и захвърлили от скалата.

            Село Гьоврен е едно от малкото живи села в региона. Жителите му са около 1000, като сред тях има и доста млади, ангажирани в няколко шивашки ателиета за производство на дрехи. Дърводобивът и дървообработването, както и земеделието също са от основните занимания на хората в селото.

             Панорамна площадка Вълчи камък е изцяло начинание на 7 представители на младите жители на село Гьоврен. Инвестициите относно изграждането на панорамните площадки и парапетите са изцяло техни. Предвижда се изграждане на екопътека, която да свързва пещера Дяволското гърло с панорамната площадка, както и направата на няколко беседки, които да подобрят комфорта на посетителите.