Неда Украден – 50 години на музикалната сцена | Mixmelody.com

3
348
Добави коментар
valerr
valerr

Половин век с вечните сръбски хитове на Неда Украден

През 2017 година Неда Украден отбеляза петдесетгодишната си музикална кариера и присъствие на музикалната сцена и като една от най-известните изпълнители на сръбската музика е и любимка на българската публика.

Неда Украден е родена през 1950 година в Хърватия, отраснала в Босна и Херцеговина, но след започване на войната се премества в Белград, където и живее досега.

Завършва средно музикално училище със специалност „Пеене”, но продължава в Правния факултет в Сараево, а после учи и Английска филология и литература във Философския факултет. Но в крайна сметка за своя кариера избира пътя на музиката.

Първата музикална изява на Неда Украден е през 1967 година с песента, която записва за радио Сараево и с нея печели награда за най-добър дебют на фестивала. През 1975 г. печели конкурса в Опатия и нейната песен се класира за Евровизия, но така и не участва, а е изпратена друга група.

До 1981 г. записва 6 албума, но следващата години прави рязка промяна в стила си на пеене. Вече пее чист поп и работи с нови автори. Записва албума „To mora da je ljubav, от който са продадени 350 000 копия. След невероятният успех на този албум Неда записва множество албуми, които също постигат големи успехи и са продадени в тиражи на 300 000 копия. През тези десет години тя записва повече от 10 албума, като в последните от тях отново се връща към етно мотивите.

През 1992 г. заради войната Неда Украден загубва всичко – пари, дом и кариера, но се изправя отново на крака. Вече работи с нови автори и продължава звездната си кариера.

Омъжва се за режисьор от Сараевската телевизия, но по-късно се разделят. От техния брак се ражда дъщеря им Елена.

Неда Украден има издадени повече 20 албума, като в тях се включват 9 дългосвирещи плочи и 13 диска. Едни от най-известните нейни песни в България, която изправят публиката на крака са „Шуми, шуми, Яворе” и „Зора е”.

Независимо от всички спънки през живота си Неда Украден се задържа на сцената вече 50 години и има вярна и обична публика.