Градинарство

15
Добави коментар
slack
slack

Японска градина – явление, което, откъдето и да го погледнеш е уникално и историята на неговото развитие е внушителна

Понастоящем градините в Япония се намират на най-високата степен от развитието си и това е „заслуга”, на първо място, на природата на страната.

„Жива картина” – това е елемент от градината, който изцяло се повтаря като огледално отражении на повърхността на водата. Това явление широко се използва от японците при оформлението на забележителните им градини. Създаването на такава „картина” е много просто, необходимо е само елементите да се разположат малко по-високо от линията на изкуственото езеро, а за избора на най-добрия вариант могат да са нахвърлят предварително няколко скици.

Основното изискване за създаването на „живи картини” е пълната естественост – у човека, вглеждащ се във водната повърхност, трябва да се създава усещане за хармонична картина от великолпието на природата. Практически могат да се използват всякакви растения – дори и съвсем обикновеното за средните ширини на Русия ябълково дърво. Наред с естествеността, в отражението на пейзажа трябва да присъства някаква тайнственост, която придава атмосфера, присъща на всички японски градини като цяло.

Интересно решение за създаването на „жива картина” ще бъде изкуствено създаденият водопад. Неговата изработка е проста. Като основа за него може да се използва някаква статуя, например широко разпространените фигурки на дракони. В този случай водата може да се излива от устата на дракона и да се движи по специално създадени канали.

Покрай водопадите и скулптурите за „живата картина” може да се създаде мини-градина с камъни: например, между цветята и зеленината могат да се поставят малки „островчета” от камъни, разхвърляни на разстояние от крайбрежната линия. По този начин може да се създаде ефект за природни скали, издигащи се иззад гъстата растителност.

Разбира се, размерите на водопада, „скалите”, скулптурите и другите елементи на бъдещата „жива картина” трябва да съответстват на размерите на езерото, и съответно на размерите на цялата градина. Недалеч от водоема може да се изгради подходяща по размер и стил беседка.

При създаването на „живите картини” е много важно всички елементи да се подчинят на определени геометрични зависимости или да се разделят по цветове, създавайки единен цветен „килим”. Именно този „килим” ще се отразява във водата, ето защо всички елементи – зеленият мъх, белите камъни, ярките цветя, зелените поляни и др. трябва да се намират в хармония един с друг, само тогава погледът на посетителите ще се радва, наблюдавайки преобразяването на „живата картина”, която вие ще направите.

Добре е в „живата картина” да се вижда мост над водата – такъв лек и крехък, като че ли всеки момент вятърът ще го отнесе. Вечер, на перилата на моста, може да запалите малки огънчета – гледайки на тях ще изпитате неописуемо усещане. Съзерцаването на такава картина ще достави немалко приятни минути не само на вас, след заввършване на работа, но и на гостите на вашата градина.

Даже и на най-строгия ценител на прекрасното ще му хареса гледката на скалисти върхове или малка планина, отразяваща се във водата. Ако на вас ви харесва такъв вариант за оформление на вашата градина, като начало трябва да намерите добре осветено мсто – през деня скалите или планината трябва да са добре осветени от слънцето, в противен случай няма да се получи толкова ярка и запомняща се картина. За да се отрази планината красиво във водата, разположете я на възвишение. Можете да създадете планината от камъни между които поставете пръст, смесена с хумус, след което отгоре отново се насипват камъни. В земята предварително се поставят семена на цветя, при това следва да съблюдавате следния порядък: в ниските места трябва да посадите виещи се растения (тлъстига, съсънка, Árnica, планинско зеле, боровинки и др.); в по-високите слоеве земя може да посадите камбанки и котешка стъпка. В планината трябва да има ралица или пирен. В зависимост от това, как ще растат цветята, планината ще става все по-живописна, а особено живописно ще бъде нейното отражение във водата.