Най-популярните снимки на космоса

12
306
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Благодарение на американската агенция за космически изследвания НАСА, през последите 60 години човечеството е стигнало до множество научни открития в областите на изследване на Земята, Слънчевата система, хелиофизиката, астрофизиката и роботиката.

Благодарение на НАСА имаме и възможност да наблюдаваме снимки на планети, съзвездия и други космически образования. В тази статия съм ви подготвил списък с най-популярните снимки на НАСА.

1. Юпитер – заформяща се буря

Снимката е направена от сондата Джуно на 27 март 2017 и показва въртяща се буря. Качеството не е добро, но това е с което разполагаме откъм технологии към момента за заснемане на Юпитер.

2. Земя

Една от най-детайлните снимки на нашата планета. Тя е съставена от няколко снимки, които са заснети от сателита Suomi NPP на 30 януари 2012. Сателитът носи името на Вернер Суоми, учен който се смята за бащата на метеорологичните спътници.

3. Млечният път

По повод международният ден на астрономията през 2009 три от четирите големи обсерватории на NASA комбинират три снимки на Млечния път в една голяма снимка, която показва центъра на нашата галактика. Трите снимки за заснети от телескопа Хъбъл, телескопа Спицър и рентгеновата обсерватория „Чандра“.

4. Сияние в атмосферата на Юпитер

Телескопът Хъбъл е автор на множество красиви и интересни снимки и тук става дума за още една от тях. В краят на юни 2016 Хъбъл заснема впечатляваща светлина в атмосферата на Юпитер. Тя се дължи на високоенергийни частици, които навлизат в атмосферата на планетата близо до нейните магнитни полюси и се сблъскват с атоми на газ.

5. Галактиката Адромеда

Месие М31 или повече известна като галактиката Андромеда е най-близката голяма галактика до Млечния път и се намира в съзвездието Андромеда, от където произлиза и името и. Тази галактика, заедно с Малкия и Големия Магеланов облак, са единствените галактики, които могат да се наблюдава с просто око като мъгляв обект. През 2003-та орбиталния космически телескоп Galaxy Evolution Explorer (GALEX) заснема тази снимка.

6. Луната и Земята

Тази снимка ни показва далечната част или така наречена тъмна страна на Луната, която в случая е осветена от слънцето. Снимката е заснета от сателита Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), който е изстрелян чрез Falcon 9 ракета на SpaceX през 2015-та.

7. Мечът на Орион

Мъглявината Орион е разположена в съзвездието Орион и е една от най-ярките, като може да се наблюдава с просто око. Това е най-близкият до Земята район, в който има активно звездообразуване. Снимката е заснета през 2006-та от телескопа Спицър.

8. Марс Патфайндър

През 1997-ма до повърхноста на Марс достига сондата Марс Патфайндър (Mars Pathfinder). Тя разполага с три научни инструмента, които позволяват изследването на геологията, геохимията и атмосферата на Марс.

9. Излизане в открития космос

Астронавтът Едуард Уайт е първият американец, който излиза в открития космос. Това се случва на 3 юни 1965, като преди него единствено руснака Алексей Леонов го е правил. Уайт прекарва 21 минути в космоса по време на мисията Джемини 4. В дясната си ръка космонавта носи HHSMU или уред за маневриване в открития космос.

10. Астронавт на луната

На 21 април 1972 командирът на Аполо 16 Джон Йънг подскача от повърхноста на Луната и отдава чест на американското знаме. Аполо 16 е петата мисия за кацане на Луната. По това време мисиите до Луната са вече рутинна за НАСА операция. Това е причината двата последни пилотирани полета Аполо 16 и Аполо 17 да протекат изключително успешно, без каквито и да било технически или други проблеми