Кой има нужда от време за себе си? | За един по-щастлив и по-успешен живот!

1
523
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Имате ли дни, в които ви се иска да захвърлите всичко и да избягате? Да се скриете в някой ъгъл и да се правите на незабележими? Имате чувството, че за всичко сте отговорни вие? Може би това е сигнал, за да предприемете нещо…

Припомнете си, че сте човек и имате определен капацитет на физически и психически сили. Да се надбягваме с часовника, за да можем едновременно да бъдем родители, партньори, професионалисти и още много, само ни прави заложници на рамки, време и ограничения. Ставаме неефективни, нещата не се случват точно както сме ги искали или планирали и ето ти спад в самооценка и самочувствие. След като вече сте разбрали, че се нуждаете от глътка въздух само за себе си е време да решите как и кога можете да си я „вземете“. Помислете какво обичате да правите? Какво ви кара да се усмихвате? Какво ви зарежда с енергия? Какво ви мотивира? Между кои ангажименти можете да го вмъкнете? В кои дни можете да го направите? Как ще се отрази на околните?

И време е за действие….

Няколко идеи от мен: – лично време с приятели: Какво ни дава то: Непрекъснатото поставяне на всички станали на преден план, води до дълбоко чувство на неудовлетворение. Автономността запазва и развива отношенията в двойката (ако има баланс, разбира се) и предпазва от задушващите окови на връзката. Срещата с приятели по „женски“ или „мъжки“ е глътката въздух, която може да ви зареди с приятни емоции, които после да предадете на всички вкъщи. – почивка след дълъг работен ден (или просто работен ден); Какво ни дава тя: дори и 10 минути почивка или тишина на дивана, ще ви освободят от работния стрес и умората и ще разчистят пространство за насладата да бъдете вкъщи и сред любими хора. – не отстъпвайте за всичко, за да има „мир и любов“; Какво ви дава това: Близост. Да сте винаги съгласни или да правите всичко, което се очаква и изисква от вас, не означава, че всичко ще е цветя и рози. Емоциите са част от нас и ако не им даваме воля, в един момент ще избухнат с такава сила, че цветята да се разпръснат на всички страни. Показвайте емоциите си, казвайте си, когато не сте съгласни, когато сте уморени, когато имате нужда от помощ или почивка. – прогонете стреса със сън, книга, спорт, хоби, телефонен разговор или грижа за себе си. Какво ви дава това: Онова напомняне, че сте човек и имате предел на физическа и психическа издръжливост.