Жените в компанията на приятелки изглеждат по-симпатични – ефект на мажоретките.

1
131
Добави коментар

За да привлечете внимание към себе си, понякога е по-добре да не се откроявате от тълпата, а да се слеете с нея, са установили учените от Университета на Флиндърс (Аделаида, Австралия). Оказа се, че снимките на определено лице са оценени по-високо, когато не са разположени сами, а заедно с няколко други. Научната статия е публикувана в списанието „Scientific Reports“.

Проучването е включвало 64 души (51 жени). Субектите са заснети само от дясната си страна: това гарантира, че разликите във функционалната асиметрия на мозъка няма да нарушат визуалното им възприятие. Участниците в експеримента са проучили снимки на 84 жени, избрани чрез търсене на снимки при поискване „Bridesmaids“ (на английски – „bridesmaids“, т.е. млади неомъжени жени).

Снимките на едно и също лице са били показани за две секунди два пъти: в един случай самостоятелно, а в другия – в хоризонтален ред с две изображения на други жени, взети от отделен „комплект“ от 22 души. Когато показвате група от три снимки, човекът, който трябва да бъде оценен, може да се намира в центъра на монитора или по-близо до един от неговите ръбове. Разположението на изображенията на момичетата също се е променяло.

Всички участници в експериментите са били помолени да дадат оценки на всяка жена от снимките с точки от 0 до 100, в зависимост от това колко привлекателни си мислят, че е даденото лице. Оказва се, че един и същ човек при мъжете и жените изглежда по-приятно, ако го покажете заедно с други двама. В същото време относителното позициониране на лицата в поредица от снимки (център, край) не влияе на оценката на привлекателността на даденото лице.

Получените резултати потвърждават хипотезата за „ефекта на мажоретките“, изтъкнат преди няколко години. Предполага се, че човек, който е в група, изглежда по-привлекателен за другите, тъй като наблюдателите не оценяват индивидуалните особености на външния му вид, а „средната“ красота на цялата група.

Това автоматично води до факта, че малките (и вероятно отблъскващи) черти на лицето и тялото се отдалечават във фонов режим и цялостното впечатление надделява по важност. Австралийски психолози, в своята работа, допълват концепцията: както виждаме, степента на проявление на „ефекта на мажоретките“ не зависи от местоположението на конкретни хора в групата.